La Bourse de Commerce, gelegen in het 1e arrondissement van Parijs, is een iconisch gebouw dat de rijke geschiedenis en cultuur van de stad weerspiegelt. Dat spiegelen gebeurt sinds kort trouwens letterlijk, want de vloer is omgebouwd tot een gigantisch grote spiegel. En mede daarom mag je een bezoek aan La Bourse in Parijs niet missen, tijdens je citytrip naar Parijs. Kijk maar:

Oorspronkelijk gebouwd in de 18e eeuw als graanbeurs, heeft het gebouw door de jaren heen verschillende functies gehad, waaronder een handelsbeurs. De prachtige architectuur en de koepel met mooie fresco’s maken het een bezoek meer dan waard.

De Transformatie

In 2021 opende La Bourse de Commerce zijn deuren opnieuw, dit keer als een museum voor hedendaagse kunst. De transformatie werd mogelijk gemaakt door de beroemde Franse zakenman en kunstverzamelaar François Pinault. De renovatie, uitgevoerd door de Japanse architect Tadao Ando, combineert de historische elementen van het gebouw met moderne architectonische invloeden, waardoor een unieke tentoonstellingsruimte is ontstaan.

Kunstcollectie van Wereldklasse

Het museum heeft een uitgebreide collectie hedendaagse kunstwerken uit de privécollectie van Pinault. Bezoekers kunnen genieten van werken van gerenommeerde kunstenaars zoals Jeff Koons, Cindy Sherman, en Damien Hirst. De diverse exposities bieden een diepgaande blik op de hedendaagse kunstscene en veranderen regelmatig, waardoor er altijd iets nieuws te ontdekken valt. Vergeet vooral ook niet even het trappenhuis te bezoeken!

Spiegelvloer in La Bourse de Commerce

Erg onder de indruk waren wij – en met ons alle andere bezoekers – van de gigantische spiegelvloer in het gebouw. De weerkaatsing van het licht en de reflectie van het plafons met de fresco’s is fenomenaal! Op gewone schoenen mag je de vloer niet betreden, je krijgt speciale slofjes. En dan is het genieten geblazen!

Kortom

La Bourse de Commerce is een must-visit bestemming voor kunstliefhebbers en iedereen die geïnteresseerd is in de rijke cultuur van Parijs. Het gebouw zelf is een kunstwerk, en de tentoonstellingen bieden een fascinerende kijk op de hedendaagse kunstwereld.

En heb je nog ideeën nodig voor je verblijf in Parijs?

Le Marais: tips voor deze wijk in Parijs