Kitesurfen wordt steeds populairder en is vanaf 2024 voor het eerst een Olympische sport! Niet meer weg te denken dus, zeker niet in Zandvoort waar de windkracht en golven perfect geschikt kunnen zijn om de zee op te gaan.

Bij ons strandhuisje in Bloemendaal/Zandvoort is het altijd genieten geblazen als de wind uit de juiste richting aanzet. Uit de huisjes komen de vliegers, boards, trapezes en kitesurfers in wetsuits tevoorschijn. Het materiaal wordt opgetuigd, de vlieger gaat de lucht en de plank gaat het water in. En dan begint het spektakel. De kitesurfers laten hun vlieger door de wind voortrekken en dat levert geweldige plaatjes op. De ene kiter springt nog hoger dan de andere. Sommigen maken zelfs salto’s terwijl het de ander meer om de snelheid te doen is. Wat moet dat lekker zijn!

kiten bij de strandhuisjes in Zandvoort

De kitesurf evolutie

De wortels van kite surfing gaan terug naar de jaren 1970 en 1980, toen pioniers zoals de Franse broers Bruno en Dominique Legaignoux begonnen te experimenteren met opblaasbare kites. In 1984 patenteerden ze hun ontwerp, wat later zou uitgroeien tot een essentieel onderdeel van moderne kite surfing. Maar het was pas in de jaren 1990 dat kite surfing echt van de grond kwam. De late jaren 1990 en vroege jaren 2000 zagen snelle technologische vooruitgangen in de materialen en ontwerpen van zowel kites als boards. Waar het kiten in de beginjaren nog redelijk onveilig was – je was immers afhankelijk van de kracht van de wind en je kite, werd de sport een stuk veilliger met de introductie van “depower” systemen, die de kracht van de kite kunnen regelen. En ook ruim 20 jaar later staat de evolutie nog steeds niet stil!

Handige kite surf app

Zo is het kitesurfmateriaal volop aan verandering en verbetering onderhevig: nieuwe type boards, andere soorten vliegers, geavanceerdere bedrading. Ook aanpassingen aan de sportkleding van de surfers zijn niet weg te denken. Een wetsuit van de jaren 1970 is niet te vergelijken met een wetsuit van nu, die aanzienlijk comfortabeler aanvoelt. Maar wat dacht je van technologieën voor de kiter zelf. Zo is er een handige app speciaal voor kitesurfers, de zogenaamde Surfr-app, die heel handig met de Apple Watch functioneert. Zo kunnen kiters realtime op het water hun spronghoogtes (en die van de concurrentie), hun hartslag en hun snelheid checken. Extra leuk is dat deze app van Nederlandse bodem komt, gemaakt door Herbert Vuijk die zelf een gepassioneerd kiter is.

Er zijn verschillende soorten kitesurfen:

• Freestyle kitesurfen: Gericht op het uitvoeren van spectaculaire trucs en sprongen.
• Wave kitesurfen: Combineert surfen met kitesurfen, waarbij golven worden bereden met behulp van de vlieger.
• Big air kitesurfen: Gefocust op het bereiken van de grootste hoogte en langste tijd in de lucht tijdens sprongen.
• Freeride kitesurfen: Een ontspannen stijl waarbij plezier en vrijheid voorop staan, zonder focus op competitie of extreme trucs.
• Race kitesurfen: Ook bekend als kiteboarding race of kiteracing, waarbij snelheid en behendigheid centraal staan op specifieke parcoursen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een hydrofoilboard, waardoor de surfer boven het water zweeft en ook bij lagere windsnelheden kan kitesurfen.

kite surfing Zandvoort

Kite surfing voor het eerst in 2024 naar de Olympische Spelen

Kite surfing wordt voor het eerst een Olympische sport tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs! Atleten uit de hele wereld zullen meedoen aan de kite foil-race, waar het draait om snelheid en vaardigheid.

Kiten in Zandvoort

Bijna overal in Zandvoort mag er gekite worden. Op deze site zie je de regels en zones.

Bij strandpaviljoen The Spot in Zandvoort kun je zowel als kijker en kiter goed terecht. Er is opslagruimte te huur, de beachclub heeft een geweldig interieur en ook een heerlijke kaart.

Watersportvereniging Zandvoort is ook een bekende hotspot voor kiters. Daar ontmoet ik de jongens en meiden van het SpaceX Kitesurfing team en krijg ik alle ins & outs te horen over deze watersport. Het team organiseert sinds 2023 het NK Big Air kitesurfen en heeft als doel kiten toegankelijker te maken voor een groot publiek, op een competitieve maar vooral gezellige en vriendschappelijke manier.

Ik doe graag mee! Maar dan wel als kijker. Het echte werk laat ik liever aan de jonkies over 😉. Hoewel, hier krijg ik een vliegerles van Cohan van Dijk (22), nummer 4 op de wereldranglijst en nummer 1 van Nederland!

Bonnie krijgt kiteles