Een droge huid, daar wordt niemand blij van. In de winter hebben we hier meer last van dan in de zomer. De koude lucht van buiten, het meer binnen zitten en het opstoken van de centrale verwarming zijn vaak de oorzaak van een droge huid. De juiste luchtvochtigheid in huis kan helpen om een droge huid te voorkomen. Maar wat is eigenlijk de juiste luchtvochtigheid?

De huid krijgt heel wat te verduren in de winter door guur weer en droge, warme lucht binnenshuis. Een droge huid is niet schadelijk voor je gezondheid, maar vervelend is het wel.

Zorg voor voldoende luchtvochtigheid 

De relatieve vochtigheidgraad van de omgeving is van belang voor het vochtgehalte van je huid. In de winter ontstaat er in je huis een relatief laag vochtigheidspercentage van de lucht. Hierdoor verliest je huid meer vocht en wordt deze droog. Je kunt dit overigens heel eenvoudig oplossen, door bijv. een bakje water op de verwarming te zetten.

Maar wat is nu de juiste luchtvochtigheid?

Als de vochtigheid van de lucht binnenshuis onder de 40% zakt kunnen mensen daar gezondheidsproblemen van krijgen. Je merkt dat door bijv. droge, geïrriteerde ogen en op den duur een droge huid. Van een te lage luchtvochtigheid kan je weerstand zelfs verminderen en kan je last van hoofdpijn en concentratieproblemen krijgen. En verkeer je echt te lang in een te droge lucht, dan treedt er een complete vermoeidheid op en wordt je lusteloos.

Té vochtig is ook weer niet goed. 

Niet alleen te droge lucht maar ook te vochtige lucht is ongezond. Bij een te hoge vochtigheidsgraad van boven de 60% gedijt de huismijt prima, wat bij allergie-gevoelige mensen reacties kan opleveren. Ook ruikt het dan niet fris meer in huis en kan er schimmelvorming optreden. Niet alleen op muren, maar ook achter kasten, onder de vloerbedekking- en kleden en achter de plinten.

De juiste luchtigvochtigheid ligt dus tussen de 40% en 60%. Maar hoe meet je het eigenlijk?

Daar heb je allerlei gadgets voor, ik heb de thuisbarometer van Eve.

Juiste luchtvochtigheid afmeten met Elgato Eve - OHIMP

Dit apparaatje werkt nauw samen met mijn Apple apparatuur en geeft 3 “luchtcondities” in huis aan: de kwaliteit, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Bij mij thuis schommelt het rond de 60%, ik kan dus maar beter de bakjes van mijn verwarming halen…

Elgato Eve

Ik heb mijn Eve gadgets (ik heb ook de “Weather“, voor de temperatuur e.d. van buiten) hier gescoord bij Coolblue.