kerstbomen traditie
Kerst, we vieren het met z’n allen uitbundig. Zodra Sint het land verlaten heeft slaan we massaal aan het kerstbomen kopen en optuigen. Maar waar komt onze kerstbomen traditie eigenlijk vandaan? 

Eigenlijk is een kerstboom en kerstversiering zo vanzelfsprekend, dat ik geen idee had dat onze kerstbomen traditie een hele geschiedenis kent, die z’n oorsprong in Duitsland vindt. Laten we beginnen bij het begin.

De kerstboom kent een heidense oorsprong

Vroeger werden bomen vooral gezien als een symbool voor de vruchtbaarheid. De Romeinen en ook de Germanen zagen in bomen een soort Goddelijkheid. Het waren belangrijke natuurelementen die zorgden voor de verbinding tussen de Goddelijke wereld en de aardse wereld. Ook werden bomen gezien als een ware levenskracht. Vandaar dat de boom ook wel eens de levensboom werd genoemd.

kerstboomtraditie

De Germanen geloofden in Boomgeesten. Deze Boomgeesten hadden bijzondere krachten en zorgden voor goed leven. Steeds vaker ontdekte de Germanen dat er een speciale boom was die eigenlijk altijd groen bleef: De Groene Den. De andere bomen werden tenslotte allemaal kaal en verloren hun bladeren.

kerstballen

Om de Boomgeesten gunstig te stemmen en te zorgen dat deze snel weer terug zouden keren, besloot men de kale bomen te versieren om zo de Boomgeesten weer terug te lokken. Dit werd gedaan met appels, slingers, goud en zilver. Later werden er ook versieringen in gehangen in de vorm van sterren en de maan en werden soms werden er zelfs offers gebracht. Dit laatste wordt vaak vergeleken met de cadeautjes die nu gegeven worden.

De introductie van de Kerstboom in het Christendom

Lange tijd werd de kerstboom helemaal niet gezien als een Christelijk symbool. De boom werd zelfs niet toegelaten in de kerk en werd al helemaal niet met het Kerstfeest samen gezien. Toch besloot het Christendom om de kerstboom zichzelf toe te eigenen en de boom ook te gaan vereren maar op een Kerkelijke manier. De Heidense oorspronkelijkheid werd hiermee teniet gedaan.

De boom werd geassocieerd met de Heilige drie eenheid en werd zo het symbool van kennis, goed en kwaad. Hij stond symbool voor de boom waar Eva haar vergiftigde fruit uit plukte.

kerstbomentraditie

Waar komt de kerstbomen traditie vandaan?

Het gebruik van de Heidenen, om een boom uit het bos halen en in het midden van het Marktplein versieren en plaatsen, werd pas in de 16e eeuw ingevoerd en toegelaten door de Christenen in Duitsland. Deze kerstbomen traditie verbreidde zich geleidelijk over de rest van Europa en de wereld. Eerst mocht de kerstboom alleen op marktplaatsen neergezet worden, maar later ook in de huizen van de rijken. In 1840 werd de eerste kerstboom in Nederland in huis gehaald, in het Gelderse Hemmen.

LEES OOK: zelf kerststerren maken van houten takjes

zelf kerststerren maken

Waar komt de kerstversiering vandaan?

De kerstballen

Kerstballen werden pas pas 100 jaar later gemaakt, in de 17e eeuw. Het begon als een wedstrijd wie de grootste glazen bol kon blazen. Deze werden dan in de deuropeningen gehangen, ook om de boze geesten verjagen. Met de jaren werden de ballen ook lichter en kleiner gemaakt en konden ze in de kerstboom gehangen worden.

waar komt de kerstpiek vandaan

De piek

De piek is is een Christelijke verwijzing, naar de ster die de drie koningen naar Jezus leidde.

De Lichtjes in de Kerstboom

De Heidenen hadden een zgn. Joel kaars. Hiermee vereerde ze de geboorte van de zon en zou de kaars de zon aansporen de aarde goed te verwarmen. De Christenen veranderden dit weer. Zij gaven aan licht de betekenis van nieuw leven. Het kindje Jezus bracht licht en verlossing naar de aarde. De kaars en de ster van Bethlehem zijn hier dus gelijken. Vroeger branden men kaarsen in de Kerstboom, gelukkig hebben we tegenwoordig gewone kerstverlichting, een stuk veiliger.

bron: Kunst & cultuur.

Wist jij van deze kerstbomen traditie?

kerstbomen traditie - geschiedenis

bron afbeeldingen:
ohmarie.nl
Interiorjunkie
zilverblauw
Pinterest