fotobewerkings apps

Mijn iPhone, ik kan me geen leven zonder voorstellen. Ik gebruik hem zo vaak, voor shoppen, betalingen, het weer, vertalingen en natuurlijk voor het maken van video’s en foto’s. Dit zijn mijn 5 favoriete fotobewerkings apps, die ik gebruik op mijn iPhone.

Als het om mobieltjes gaat ben ik 100% merktrouw. Vanaf halverwege de jaren ’90 gebruikte ik alleen Nokia toestellen. Tot de introductie van de eerste iPhone, in 2007. Al dik 10 jaar dus ben ik een hardcore Apple iPhone fan. En sinds de introductie van de Plus modellen (vanaf de iPhone 6), gebruik ik alleen nog maar dit grotere model. Ok, hij is wat aan de flinke kant en past niet goed in je broekzak of ieniemienie handtasje, maar om foto’s en video’s mee te maken én te bewerken is hij i-de-aal.

iphone7 plus

Verbeter de kwaliteit van je foto’s

De kwaliteit van camera’s op de verschillende mobiele telefoons is in de loop der jaren enorm verbeterd. Sommige fotografen, bloggers en vloggers stappen zelfs over op alleen het gebruiken van iPhones. Zo eentje ben ik er. Geen gezeul met grote camera’s, extra lenzen en allerlei andere gear. De foto’s die je schiet met je iPhone zijn standaard van hele goede kwaliteit en kunnen tegenwoordig zelfs gebruikt worden voor publicaties in tijdschriften. Met een paar apps kun je deze kwaliteit zelfs nog veel meer verbeteren.

Dit zijn mijn 5 favoriete foto bewerkings apps voor de iPhone

Voor de foto’s die ik publiceer op social media gebruik ik gecombineerd of afwisselend 5 foto bewerkings apps. Dit zijn ze:

1 – Snapseed

Met stip op nummer 1 voor mij staat de (gratis!) app Snapseed. Met deze app kun je kleuren ophalen en of aanpassen, je foto draaien, bijsnijden, filters toevoegen etc. Ik vind deze app heel fijn werken, vooral ook omdat je heel eenvoudig selectief kleuren kunt aanpassen. Dat zie je bijv. op de foto hierboven, waar ik o.a. de letters meer wilde laten opvallen.  (En mijn haar mocht er ook wel wat levendiger uitzien qua kleur ;-))

2 – Retouch

Met de app Retouch (1,99) kun je op eenvoudige wijze objecten uit je afbeelding verwijderen. Echt, het lijkt wel magic. Op dit voorbeeld bijvoorbeeld vind ik dat de electriciteitsdraden de foto een beetje verknallen. Je selecteert de lijnen in Retouch en… voilà! Op dezelfde manier kun je bijvoorbeeld ook personen, takken en vlekjes in je gezicht verwijderen.

3 – Reflect

Over magie gesproken… Met de Reflect app (3,49) kun je extreme reflecties toevoegen aan je foto. Zoals in dit voorbeeld hieronder. Ook kun je luchtobjecten toevoegen, zoals een regenboog of vogels (zie de foto helemaal bovenaan dit artikel). Het is natuurlijk wel een beetje fake. Maar je kunt je bewerking altijd onder de noemer ‘kunst’ scharen 😉

4 – Lenslight

Met de Lenslight app (3,49) kun je lenslicht, glitter en zon toevoegen. Je ziet het al op de bewerkte foto hierboven, daar heb ik zonlicht aan toegevoegd. Op de foto hieronder heb ik de slinger van dennentakken wat meer oplichtende sterren gegeven en hé, wat schittert daar nou aan de hemel?! De originele foto heb ik helaas niet meer, maar ik heb deze bewerkt met Snapseed en Lenslight.

kerstmarkt in Hannover

5 – Plotagraph

Plotagraph is eigenlijk niet een van de standaard foto bewerkings apps, hij is ook iets duurder, 4,99 euro. Je ziet foto’s die met deze app zijn aangepast vaak terug op Instagram. Met Plotagraph kun je heel goed alleen de zee of lucht laten bewegen. Klik maar eens op de foto hieronder, dan kun je het rechtstreeks op Instagram zien:

Trouwens, lees je de tekst onder de foto hierboven? Ik geef diverse workshops over visual storytelling en het maken van korte vlogs en video’s aan bedrijven… Mocht je interesse hebben? Stuur me dan even een berichtje.

Wat zijn jouw favoriete bewerkingsapps?

Als ik op reis ben met andere bloggers, Instagrammers en journalisten, dan delen we altijd onze favoriete bewerkingsapps. Zo vertelde ‘Groovypat‘ me tijdens onze Loch Ness roadtrip over de Reflect app. Weer wat geleerd. Ik ben benieuwd, wat zijn jouw favoriete fotobewerkings apps?