Al een tijdje wil ik proberen om natuurlijk gekleurde paaseieren te maken. Ik zag het voorbijkomen op Pinterest en vond het er zo leuk uitzien. Ik heb de kurkumavariant geprobeerd en het werkt echt ontzettend makkelijk. Wil jij ook gezond gekleurde paaseieren maken? Dat gaat als volgt…
Voor het natuurlijk kleuren van paaseieren gebruik je eitjes met een witte schil. Er zijn dan twee manieren:
- Je dipt hardgekookte eieren in de natuurlijke kleurstof tot je de gewenste kleur hebt bereikt. Op deze manier heb ik het gele ei gemaakt.
- Je kunt er ook voor kiezen om rauwe eieren te koken in de kleurstof die je vooraf gemaakt hebt. Op deze manier zijn de roze eieren met bietjes gemaakt.
Natuurlijk gekleurde paaseieren – ROZE
Ingrediënten:
- 4 kopjes (rauwe) rode bieten, grof gehakt. Ik probeerde het met een bakje voorgekookte bietjes, maar dat werkt niet ;-). Ik heb het dus bij de gele variant gehouden.
- 2 eetlepels azijn
- 1 theelepel zout
- 1 liter water
Meng bieten, azijn, zout en water en breng het aan de kook. Sudder gedurende 30 minuten. Zeef de bieten en schenk vervolgens de vloeistof een steelpan. Voeg het gewenste aantal rauwe eieren toe en breng het weer aan de kook. Laat 12 minuten koken en zet dan het vuur uit en laat de eieren nog eens 20 minuten trekken. Roer af en toe voor een gelijkmatigere kleur.
Natuurlijk gekleurde paaseieren – GEEL/ORANJE
Ingrediënten:
- 4 eetlepels gemalen kurkuma
- 2 eetlepels azijn
- 1 theelepel zout
- 1 liter water
Combineer de kurkuma, azijn, zout en water, breng aan de kook en laat het vervolgens 30 minuten sudderen.
Als de vloeistof wat is afgekoeld, dompel je hardgekookte eieren in oplossing. Ze kleuren al snel gelig en dit wordt nog intenser als je ze bijvoorbeeld een nacht in de vloeistof in de koelkast zet.
Nog meer kleurvariaties mogelijk
Met de bovenstaande beschrijvingen kun je nog veel meer natuurlijk gekleurde paaseieren maken. Hoe meer ingrediënten je gebruikt, hoe krachtiger de kleur zal worden. De koffie-variant vind ik een beetje overbodig, volgens mij kun je dan net zo goed eieren met een beige schil kopen.
Mooie kleuren!
In hoeverre smaken de eieren nog lekker na het kleuren? Of gooi je ze weg?
Hi Veronica, die smaken echt prima. Niets mis mee 🙂
Met rode kool vind ik verrassend en past hier wel zeer goed, voor de rest gewoon wit/bruin.
Groen heb ik is geprobeerd, maar was echt totaal mislukt, en toch witte eitjes gebruikt 🙂 zal azijn de tip zijn.
Ik had problemen met de bietjes. Maar ik gebruikte voorgekookte bietjes dus dat werkt natuurlijk voor geen meter 😉 Werd groen een beetje bruinig?
Ik ga voor roze eieren dit jaar 🙂
Ja leuk!! Ben benieuwd of het lukt.
Mooie kleuren zeg!!!
Echt prachtig he? Niet zo heel intens en ook nog eens zonder schadelijke stoffen. 2 vliegen in 1 klap 😉
Ziet er leuk ui! Ik heb al zin in pasen :).
Wij hier ook! Geniet lekker!!