Het Griekse eiland Lesbos, daar was ik nog niet geweest. Wel al op Rhodos, Corfu en een mooie vakantie Kreta niet te vergeten. Zou het op Lesbos net zo mooi zijn? Zou de bevolking er net zo vriendelijk zijn? Een roadtrip over Lesbos geeft antwoord op mijn vragen, en dat is: JAZEKER!

Toeristen zijn op Lesbos meer dan welkom, om van al het moois op het eiland te komen genieten. En dat er veel – heel veel – moois te zien en te beleven valt op Lesbos, dat kan ik bevestigen en dat ga ik nu met je delen.

Een roadtrip over Lesbos, wat mag je niet missen?

Lesbos is met 1630 vierkante kilometer een van de grootste eilanden van Griekenland. Om het eiland te verkennen is een auto dan ook erg handig. Die kun je natuurlijk gemakkelijk online vanuit huis huren. Ik heb persoonlijk goede ervaringen met Sunny Cars autoverhuur. Ik verken per bus het eiland onder begeleiding van een gids, en dit vind ik plekken die je niet zou mogen missen tijdens een roadtrip over Lesbos.

De hoofdstad van Lesbos, Mytilini

Als je met het vliegtuig aankomt dan land je op Mytilini, de hoofdstad van Lesbos. In deze stad bruist het. Je hebt er fantastische steegjes, restaurantjes en terrassen. Lesbos telt ongeveer 90.000 inwoners en daarvan wonen er 50.000 in Mytilini. Geen wonder dat je het gevoel hebt dat dit DE stad is van Lesbos.

Het pittoreske dorpje Petra

Hou jij meer van authenticiteit en rust? Dan is Petra een dorpje waar je echt even naartoe moet gaan. Direct gelegen aan de haven met hele fijne winkeltjes waar allerlei lokale producten verkocht worden. In Petra kun je heerlijk slenteren en vergeet vooral ook niet even de heuvel naar boven te beklimmen naar het kerkje Panagia Glykofilousa. Vanaf daar heb je prachtig uitzicht over Petra en de kuststrook.

Het dorpje Molyvos (+ kasteel!)

Ook al zo’n fijn plaatsje is Molyvos. Net als in Petra: steegjes, restaurantjes en winkeltjes. Molyvos staat bekend om haar kasteel waar je ook een bezoek aan kunt brengen. Vanaf daar geniet je weer van fantastisch uitzicht maar het is ook goed vertoeven bij het restaurant aan de voet van het kasteel, waar heerlijke koffie geschonken wordt.

Mijn favoriet: het vissersdorpje Skala Sykaminia

Dit dorpje is zo klein, nog geen 100 inwoners! Maar wat mij betreft staat het met stip op 1 van de allerschattigste dorpjes die ik op Lesbos heb gezien. Komt het door het ieniemienie kerkje bovenop de rots, the Mermaid Madonna? Komt het door de vrolijke, oude mannetjes?

Of door de prachtige, in de zon te drogen inktvissen? Het is natuurlijk de combinatie van dit al. Maar wat mij vooral aangrijpt is het gesprek dat ik voer met de eigenaresse van de taverne met de mooiste (handbeschilderde!) koffietafeltjes van het eiland.

Terwijl ik mijn best doe de tafeltjes op hun best te fotograferen spreekt ze me aan:

“Ben je journaliste?”
“Een soort van, ik ben hier in ieder geval wel om over het eiland te schrijven.”
“Oh, zeker over de vluchtelingen…” antwoord ze met een bedroefd gezicht.
“Nee, ik probeer de andere zijde van het eiland te belichten. Juist waarom Lesbos ook een hele fijne vakantiebestemming is.”
Het gezicht van de vrouw klaart op en als ik op dat moment mijn koffie niet aangereikt had gekregen had ze me vast en zeker omhelst.
“Wat fijn! Lesbos is zo een heerlijk eiland. We voeden hier onze kinderen op en hebben hart voor onze zaak. Maar wat missen we de gezelligheid van de toeristen, en daardoor natuurlijk ook onze inkomsten. Deze koffie krijg je van mij!”

Hier zie je mijn minivlog over Skala Sykaminia:

En nog een andere favoriet: het bedevaartplaatsje Agiassos

Agiassos is een plaatsje dat jaarlijks vele gelovigen trekt. Het is een bedevaartsoord met een prachtig kerkje bovenop een heuvel in het centrum van het dorpje. Om het kerkje heen vind je allerlei traditionele koffiehuizen waar je tussen de locals geniet van het langstrekkende volk. Als toerist ben je hier eerder uitzondering dan regel, maar dat heeft vast te maken met het seizoen (mei) en dat het zondagochtend is als ik er ben. De locals zien er tiptop verzorgd uit. Waarschijnlijk vanwege de doop die op dat moment in het kerkje plaatsvindt, of de zondagochtend mis die door de Grieken vast druk bezocht werd?

Meer “roadtrip over Lesbos” tips:

Het eiland is groot en er is zo enorm veel te zien, te doen en te beleven. Wist je bijvoorbeeld dat Lesbos maar liefst 11 miljoen olijfbomen telt?! Je zult begrijpen dat de olijfolieproductie dan ook gigantisch is. In Agia Paraskevi kun je het Museum of Industrial Olive-Oil production bezoeken.

Een ander typisch Griekse fenomeen is natuurlijk het drankje Ouzo. In Plomari kun je The World of Ouzo bezoeken en kom je er op dinsdag t/m zaterdag, dan kun je het productie proces in deze fabriek annex museum zelfs live aanschouwen. Vergeet vooral ook niet te proeven!

Lesbos is een eiland dus je kunt verwachten dat er genoeg strandjes zijn. Mijn gids bracht me o.a. naar Skala of Eressos. Hier vind je een lang strand met allerlei gezellige strandtenten. In eerste instantie vroeg ik mij af waarom hier zo enorm veel vrouwen aanwezig waren: dat komt omdat dit dorpje een trekpleister is voor lesbiennes vanuit de hele wereld, mede vanwege het jaarlijkse zomerfestival dat hier voor hun wordt gegeven. Een ander mooi strand vind je in Kalloni.

2x Lesbos hotel tips:

  1. De eerste dagen verblijf ik in het Panselinos Hotel. Een complex in Molivos met mooi uitzicht over zee. Het personeel is supervriendelijk, de kamers in de verschillende gebouwtjes zijn schoon, eenvoudig ingericht (lekker retro zeg maar ;-)) en het zwembad is er meer dan lekker.
  2. Het Votsala Hotel in Thermi is one of a kind en helemaal my cup of tea. Het gevoel dat er heerst: voel je vrij, doe wat je wilt, heb respect voor anderen en de natuur en wees vooral lekker jezelf. Ook hier is het uitzicht adembenemend. Het complex is en de visie is opgericht in de jaren zeventig en heeft nog steeds een fantastische hippie vibe.