De bladeren vallen van de boom, de wind giert om het huis en de dagen worden almaar korter. Het is herfst… Zie jij op tegen de donkere dagen? Misschien heb je wel wat aan deze 10 tips tegen de winterblues.

Wist je dat ruim 1,2 miljoen mensen jaarlijks serieus last hebben van de donkere dagen en in een fikse dip of depressie terecht komen? Best shocking vind ik. Zelf heb ik er nagenoeg geen last van en zie ik zelfs best wel uit naar de korte dagen en de gezellig sfeer in huis. Ik heb 10 tips voor je verzameld, die je helpen de strijd tegen de herfstdip in winterblues aan te gaan.

Wat is een herfstdip?

Gebrek aan daglicht en daardoor ontregeling van de biologische klok speelt een rol bij het ontstaan van de klachten die ook wel de herfstblues of winterblues worden genoemd. Je voelt je moe, lusteloos en hebt weinig energie. Veel mensen hebben er last van en grijpen naar hulpmiddelen. En lang niet alleen oudere mensen, ook jongere mensen hebben last van de blues. En het is natuurlijk heel makkelijk gezegd: kom uit je luie stoel en pak je dipje aan. Zo werkt het niet altijd, maar voor het aanpakken van de herfst- en winterblues zijn er gelukkig wel genoeg mogelijkheden.

Om goed te functioneren hebben we cortisol nodig. Cortisol is een hormoon dat ervoor zorgt dat je wakker en alert blijft en ook qua stress tegen een stootje kunt. Voor de aanmaak van cortisol is natuurlijk (dus niet kunstmatig) daglicht nodig. Als de dagen weer korter worden is er minder daglicht en kan je biologische klok ontregeld raken.

10 tips tegen de winterblues

Het begint allemaal bij voldoende slaap.

Bij het tegengaan van de winterblues is het belangrijk dat je een vast ritme aanhoudt. Probeer zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed te gaan en ook weer op te staan. Volwassen mensen hebben tussen de 6 en 8 uur slaap nodig en van teveel slaap worden we alleen maar suffer.

Winterblues? Drink een kop Sint Janskruid thee.

Sint Janskruid heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand. Je kunt dit gewoon bij de drogist kopen. Laat je wel even voorlichten over het juiste gebruik.

Ga naar buiten en blijf bewegen

Als iets je energie geeft, dan is het wel de frisse buitenlucht. Ga bijvoorbeeld even lekker uitwaaien aan zee of in het bos. Zit je de hele dag op kantoor? Benut je middagpauze door even een ommetje te maken, zie je meteen weer wat daglicht.

herfst in Elswout

Plan weekendjes weg

Vakanties zijn niet alleen weggelegd voor de zomer. Neem eens een vrijdag vrij en plan een lekker lang weekend weg. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, er is zoveel moois te ontdekken in Nederland. Ik ben fan van Zutphen (hier lees je al mijn Zutphen tips).

Het juiste eten tegen de herfstdip 

Zeewieren, groene bladgroenten en andere groenten leveren je lichaam bij vermoeidheid energie en bouwstoffen. Ook noten zoals amandelen zijn een slimme snack om in je tas of op je bureau te bewaren. Ze zitten vol met B2 en dat is nodig voor de energievoorziening van je lichaam en een goede stofwisseling. Ook zoete aardappel is perfect voer tegen de blues. Ze zijn rijk aan koolhydraten en zit bomvol vitamine A en vitamine C, waardoor ze je helpen vechten tegen dipjes.

Zorg voor voldoende vitamine D

Een belangrijke bron van vitamine D is zonlicht. Maar daar hebben we in de herfst en winter natuurlijk wat gebrek aan. Voeding, zoals vette vis, vlees en eieren bevatten veel vitamine D. Vaak is zonlicht en voeding alleen niet altijd voldoende om een vitamine D tekort tegen te gaan. Dan kun je wellicht vitamine D tabletten of druppels overwegen.

Lichttherapie iets voor jou?

Een maatregel die voor veel mensen bij de winterblues helpt is lichttherapie. Hierbij wordt de persoon in kwestie blootgesteld aan een felle lamp, die het buitenlicht van het zomerseizoen nabootst. Je kunt voor meer informatie en mogelijkheden terecht bij je huisarts. Maar je kunt ook heel eenvoudig een lichttherapie lamp voor thuis aanschaffen.

Zorg dat je huis winterklaar is.

  • Koop een mooi herfstboeket.
  • Doe lekker vaak kaarsjes aan.
  • Zet muziek op.
  • En zorg voor lekkere dekentjes bij de bank, waaronder je jouw favoriete Netflix series kunt gaan kijken.

herfstsfeer in huis

Ga knutselen of bakken.

Het liefst kruip je weg onder de wol, maar teveel luieren werkt vaak averechts als je sombere gevoelens hebt. Iets maken kan dan juist heel bevredigend werken. En door je te focussen op een “projectje” ben je sowieso afgeleid van je herfstdip. Kleuren voor volwassen is echt een trend op dit moment. Of een puzzel van duizend stukjes maken. Je kunt ook een leuk herfsthoekje maken in huis, met “schatten uit de natuur. En een bananenbrood bakken, dat kan natuurlijk altijd.

Tot slot: laat je vooral lekker veel knuffelen

Wist je dat een heerlijke hug van 20 seconde direct een positief effect heeft op jouw stemming?! Door een knuffel of oprechte, liefdevolle aanraking maakt ons lichaam het hormoon oxytocine – ook wel gelukshormoon genoemd – aan. Het blijkt dat dit hormoon een fantastische werking heeft op ons brein: het geeft ontspanning, het verzacht pijn en het geeft ons een gevoel van geluk. Het blijkt bovendien bloeddruk te verlagen en laat stress uit je lichaam verdwijnen.

Heb jij nog goede tips tegen de winterblues?