Noorderlicht fotografie tips

Onlangs was ik in Noord-Noorwegen in Bodø en op de Lofoten eilanden. En wat een geluk, want ik heb een hoop noorderlicht momenten beleefd! Ga jij ook op zoek naar het noorderlicht en wil je er meer over weten? In dit artikel deel ik 5 noorderlicht fotografie tips en weetjes.

Het noorderlicht, poollicht oftewel de Aurora Borealis is een prachtig natuurspektakel. Ik wilde het al tijden eens zien en laatst was het dan zover!

Wat is het Noorderlicht?

Hoe noorderlicht precies ontstaat, is een ingewikkeld verhaal. De zon zendt elektrisch geladen deeltjes uit. De aarde probeert, omdat de aarde magnetisch is, deze deeltjes aan te trekken. Sommige deeltjes komen daarom in onze atmosfeer terecht. Daar botsen elektrische deeltjes met luchtdeeltjes die in de atmosfeer rondzweven. Door zo’n botsing zenden de luchtdeeltjes licht uit. Er ontstaan gassen. Die gassen geven licht, net zoals het gas in neonverlichting. De verschillende kleuren van het noorderlicht komen door verschillende gassen.

Alvast handig om te weten: het noorderlicht is het beste te zien tussen oktober en maart.

Noorderlicht fotografie tips

5x noorderlicht fotografie tips voor dummies

Tip 1 – Zorg voor de juiste kleding

Het noorderlicht is goed te zien als de hemel helder is. Onder een heldere sterrenhemel is het gelijk ook net wat kouder. Ook sta je tijdens het genieten van het noorderlicht de meeste tijd stil – als je tenminste geen vreugdedansjes maakt. Het is daarom belangrijk om je heel goed aan te kleden.

  • Als onderlaag draag ik een legging, sokken, hemd en shirt met lange mouwen van Merinowol. Dit kriebelt niet en houd me echt heel goed warm.
  • Daaroverheen draag ik een tussenlaag op het bovenlichaam bijvoorbeeld een gewatteerd jasje of een fleecevest.
  • Als toplaag draag ik een warme jas van Fjallraven met capuchon. Ik heb deze jas in een wat langer model gekozen, dat houdt net wat beter warm. De jas heeft heel veel handige zakken, wat handig is voor de verschillende camera-accessoires. Verder natuurlijk een muts, thermo- of skibroek, gevoerde, hoge schoenen en warme handschoenen met vingertoppen waarmee ik evengoed mijn camera en iPhone kan bedienen.

Bij daglicht ziet dat er dan zo uit:

Fjallraven outfit Lofoten

Tip 2 – Voor de “secret spots” boek je het beste een georganiseerde tour

Het noorderlicht is het best te zien op plekken waar het donker is en waar je geen last hebt van “lichtvervuiling”. Natuurlijk kun je op eigen houtje mooie plekken opzoeken, maar als je een noorderlicht dummy bent zoals ik, is het handig als je aan een georganiseerde tour meedoet. In Bodø bezoek ik een hele bijzondere plek, waar je eerst geniet van een diner in een lichtkoepel. Doordat de koepel transparant is kun je – als het noorderlicht sterk is – genieten van de dansende lichten terwijl je eet.

Bodo Noorderlicht tour

Op de Lofoten heb ik een zogenaamde Chasing the Northern Lights tour gedaan. De gidsen staan in contact met locals en zijn zo realtime op de hoogte van spots waar op dat moment het noorderlicht op z’n sterkst is. Die plekken bezoek je met een busje en zo kom je echt op de beste plekken om het poollicht te zien en te fotograferen. Handig ook, in het busje kun je tussendoor heerlijk even opwarmen.

Tip 3 – Gebruik de juiste apparatuur

Het Noorderlicht fotograferen is op zich niet moeilijk, als je maar de juiste apparatuur hebt en weet hoe je jouw camera moet instellen (tip 4). Ik fotografeer gewoonlijk alles met mijn iPhone maar dat is met noorderlicht fotografie erg last. Je hebt nodig:

  • Een stevig statief. Het kan flink waaien op de plekken die je bezoekt en bovendien is het vaak rotsig en ijzig. Mijn lichtgewicht statief is dan ook omgewaaid met als gevolg dat op de eerste avond mijn camera gelijk stuk is gevallen! Had ik een stevig statief gehad dan was dit niet gebeurd.
  • Een digitale spiegelreflex camera met een groothoek lens.
  • Een klein zaklampje. Het zal op de plekken die je bezoekt erg donker zijn en een klein lampje is dan handig. De professionele fotografen waarmee ik op reis ben dragen een zaklampje op hun hoofd. Bij mij volstaat de zaklamp van mijn iPhone, hoewel die wel erg veel licht afgeeft wat storend is voor de andere fotografen.
  • Een goede cameratas. Ik heb een camerarugzak van Thule, gemaakt van waterbestendige stof (wel zo handig in de sneeuw) en met verschillende compartimenten voor bijvoorbeeld de camera, lenzen, batterijen, laptop, statief, waterfles etc.

Thule camerarugzak

Tip 4 – de juiste instellingen voor noorderlicht fotografie

Zoals gezegd ben ik zelf meer van het fotograferen met mijn iPhone. Als ik mijn DSLR gebruik, dat zet ik de instellingen op automatisch. Als je het noorderlicht gaat fotograferen kom je daar echter niet ver mee. De stand van je camera zet je dan op manual en vervolgens ga je aan de knoppen draaien. Handig is het om de instellingen voordat je op de noorderlicht tour gaat al helemaal voor te bereiden, zodat je terplekke alleen nog maar kleine aanpassingen hoeft te doen. Over het algemeen geldt:

  • Sluitertijd op 15-25 seconden. Langer dan 25 seconden is niet aan te raden, omdat de sterren dan streepjes in plaats van puntjes worden.
  • Diafragma tussen F 2,8 – 5,6, afhankelijk van de hoeveelheid licht die er is.
  • ISO tussen 200-1600, ook weer afhankelijk van de hoeveelheid licht.

Tijdens mijn zoektocht op internet naar goede artikelen met instellingen voor de camera kwam ik uit op deze site, waar de technische kant van noorderlicht fotografie heel duidelijk staat uitgelegd.

Eerlijk is eerlijk, ik heb op mijn 2 tours in Bodø en de Lofoten gebruik gemaakt van de fotografie ervaring van de gidsen. Zij hebben de instellingen voor me verzorgd en vervolgens kon ik mooie plekjes zoeken en gaan schieten ;-). Daar had ik veel geluk mee overigens, de andere fotografen zijn zo druk en in jubelstemming. Iedereen doet zijn eigen ding en heeft geen zin/tijd om zich met jouw instellingen te bemoeien. De gidsen zijn natuurlijk wel wat gewend qua noorderlicht en nemen graag de tijd voor je. Reden temeer om een tour te boeken als je ook een dummy bent.

Noorderlicht fotografietips

Credits voor deze foto: Michal Nilssen, chauffeur en gids van Polar Tours in Bodø. Ik kan je vertellen, het was nog lastig om ruim 20 seconde deze pose in de ijskou vast te houden, zonder te bewegen!

Tip 5 – zoek een mooi plekje voor jouw noorderlicht fotografie

Een foto van een lucht met noorderlicht is natuurlijk al prachtig, maar de foto maak je nog net wat interessanter door iets op de voorgrond mee te fotograferen, zoals een boom, dorpje of berg.

Lofoten Noorderlicht fotografie

Deze foto bijvoorbeeld vind ik net een tikkeltje saaier. Hoewel het terplekke prachtig was hoor, zo op het strand. Deze foto met berg vind ik wat interessanter, hoewel het noorderlicht wel wat zwakker is. Een min of meer glad meer op de voorgrond van je foto doet het ook erg goed, omdat je dan van weerspiegeling gebruik kunt maken.

Noorderlicht fotografie tips Lofoten

Ga jij ook naar het noorderlicht?

Ik kan je dan echt Noord-Noorwegen aanraden voor een geweldige trip. ’s Avonds op pad om het poollicht te aanschouwen en overdag ga je bijvoorbeeld hiken, paardrijden, vissen, roadtrippen, kajakken, noem maar op. Dit zijn echt mijn bestemmingen, waar je intens kunt genieten van de natuur en lekker actief bezig kunt zijn. Meer informatie over Noord-Noorwegen en wat je er allemaal kunt doen lees je hier.

Northern Lights photography tips