Elk jaar zie ik weer uit naar de wintersportvakantie. De natuur, de sneeuw, het skiën en natuurlijk ook het apres skiën. Er is alleen een nadeel, ik ben een enorme koukleum. Gelukkig kun je jezelf daar heel goed op kleden waardoor je geen last heb van de kou. Dit zijn 6 tips voor de juiste wintersportkleding.

Mijn laatste wintersportvakantie in Oostenrijk in het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis was er weer eentje die ik niet snel ga vergeten. De laatste jaren heb ik geskied over witte pistes, maar de dalen waren zo groen als wat. Nu lag er sneeuw. Heel veel sneeuw. En het was koud! -8 graden was geen uitzondering en alle weertypes heb ik voorbij zien komen.

serfaus-fiss-ladis

Hier lees je alles over mijn skitripje naar Serfaus-Fiss-Ladis

Toch heb ik het geen moment koud gehad, dankzij de juiste wintersport outfit. Heb jij het ook snel koud en ga je op wintersport? Dan heb je vast iets aan deze tips.

6 tips voor de juiste wintersportkleding

#1. Kleed je in laagjes

Het laagjes systeem is inmiddels helemaal ingeburgerd in de wereld van de skikleding. Het zogenaamde 3-lagen systeem bestaat uit: een goede onderlaag (thermo ondergoed), vervolgens een isolatielaag/midlayer (fleece, dons of andere ‘isolatie’) en als laatste een beschermende buitenlaag (jas of softshell). Dit lagensysteem zorgt ervoor dat je gemakkelijk iets kunt vervangen tijdens je wintersportdag. Het lagensysteem zorgt ervoor dat je flexibel bent en het nooit te warm of te koud hoeft te hebben.

wintersportoutfit

#2. Investeer in thermo ondergoed

Het belang van de eerste laag skikleding wordt nog wel eens onderschat. Mijdt absoluut katoenen onderkleding tijdens de wintersport, maar kies voor functionele thermoshirts en broeken. Synthetisch of wollen onderkleding zorgt ervoor dat transpiratie wordt afgevoerd en je lekker warm blijft tijdens het wintersporten. Zelf ben ik groot fan van onderkleding van Merino wol. Dit kriebelt totaal niet (dan zou ik het ook echt niet kunnen dragen), maar zit juist heel comfortabel. Een groot voordeel van Merinowol is dat je het meerdere dagen kunt dragen omdat nare geurtjes op een natuurlijke manier worden afgevoerd. Ik heb mijn Icebreaker thermokleding gekocht bij de online specialist Thermowear.

#3. Draag goede sokken

Koude voeten zijn enorm vervelend en zijn niet te voorkomen door meerdere sokken over elkaar te gaan dragen. Dat gaat trouwens sowieso irriteren. Investeer beter in een warm paar sokken van wol, dat bij voorkeur vocht absorberend en naadloos is. Ik heb dit jaar voor het eerst geskied met sokken van Merino wol en dat was echt perfect.

#4. Kies voor het juiste materiaal: water-, winddicht en ademend

De verschillende lagen van je skikleding zorgen voor warmte en afvoer van transpiratie. De buitenste laag van je skikleding, jas en broek, dienen waterdicht en bij voorkeur ook winddicht en ademend te zijn. Materialen van wintersportleding worden steeds verder doorontwikkeld, waardoor het echt niet meer nodig is om in een dekbed-jas te gaan wintersporten. Ik draag graag wat lichtere skikleding met veel extra handige functies. Dit jaar droeg ik een outfit van The North Face, gemaakt van het zogenaamde Gore-Tex® materiaal met PrimaLoft®-isolatie, die er inderdaad voor zorgen dat de outfit water-, winddicht en ademend is. De Power Guide jas heeft een capuchon die over de skihelm past en verder heeft hij een sneeuwvanger bij de taille en polsen. Kleurt lekker, toch?

The Northface skijas

#5. Zorg voor bewegingsvrijheid: koop de juiste maat

Tijdens het skiën en snowboarden beweeg je veel. Het is belangrijk dat je in deze bewegingen niet beperkt wordt door je wintersportkleding. Zorg dus voor een juiste maat en let op een soepele pasvorm. Ga helemaal door je knieën en zwaai met je armen in de winkel als je een nieuwe outfit past.

#6. De juiste accessoires

  • Bescherm je je handen met wanten of handschoenen? Als je snel koude vingers hebt zijn wanten aan te raden. Deze zijn warmer alleen kun je er minder mee doen. Je kunt ook kiezen om over je gewone handschoenen speciale overhandschoenen te dragen als het heel erg koud is.
  • Niet alle delen van je gezicht kunnen worden beschermd, maar met een speciale wintersport bivakmuts kom je een heel eind.
  • Als ik ga skiën draag ik vaak een rugzakje. Hierin heb ik mijn zonnebrand, lipgloss, iPhone, energy bar en flesje water.
  • Het dragen van een helm tijdens het skiën of snowboarden is echt noodzakelijk. Voor het vallen allereerst, maar een helm houdt je hoofd ook heel goed warm. Ik heb gekozen voor een helm met geïntegreerde bril. Hier kan ik heel makkelijk mijn eigen bril onder dragen, voor scherp zicht.
  • Skibrillen of goggles zijn verkrijgbaar ik verschillende soorten en maten. Belangrijk is het om de juiste kleur lenzen af te stemmen op het weertype. Hier lees je daar meer over.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze 6 tips voor de juiste wintersportkleding!

skivakantie Serfaus

bron