de mooiste bergpassen in Europa

Voor wie gek is op mooie roadtrips: dit zijn 10 prachtige bergpassen in Europa. Misschien iets voor deze zomer?

Over de hele wereld zijn prachtige routes en bergpassen te vinden. Maar ook in Europa zijn een aantal parels van wegen te vinden, waarbij het maken van de rit zelf al de vakantie is. Dit is een lijstje van de mooiste bergpassen in Europa.

De 10 mooiste bergpassen in Europa

1. The Old Military Road in Schotland

The Old Military Road in het hartje van het Cairngorms National Park is een perfecte weg voor roadtripliefhebbers. Er is weinig verkeer en je hebt er een prachtig uitzicht op de natuur van de Schotse Hooglanden: van uitgestrekte landschappen tot eindeloze bergen.

Suidhe point Loch Ness
Laatst maakte ik een roadtrip om Loch Ness in Schotland. Geweldig! En heel overzichtelijk, je kunt het doen in 1 dag.

Lees hier tips voor een Loch Ness roadtrip.

2. De Trollstigen in Noorwegen

De Trollstigen, ook wel de Trolleroute genoemd, is een 106 kilometer lange slingerende bergweg in het westen van Noorwegen. Met een hellingsgraad van 9% brengt de weg je langs de bergwand van de Stigfossen-waterval omhoog naar Trollstigheim waar je een adembenemend uitzicht hebt over bergkammen, watervallen, groene valleien en diepe fjorden.  Jaarlijks komen er in de zomer veel toeristen naar deze route om de pure, Noorse natuur te ervaren.

Trollstigen

3. De Berninapas in Zwitserland en Italië

In het Oosten van Zwitserland vind je de Berninapas die door het Ober-Engadin-dal naar Italië loopt. Onderweg word je getrakteerd op een indrukwekkend uitzicht op de Morteratschgletsjer en ook de besneeuwde bergtoppen van de Piz Bernina en de Piz Palü zijn de moeite waard. Deze route kun je overigens ook heel goed met de trein maken.

bernina pas

4. De Stelviopas in Italië

De Passo dello Stelvio is een bergpas in de Italiaanse Alpen, op de grens tussen Lombardije en Zuid-Tirol. De top van deze mooie route ligt op 2758 meter hoogte, wat de Stelviopas gelijk ook een van de hoogste verharde bergpassen in de Alpen maakt.

Passo dello Stelvio

5. De Grossglockner Hochalpenstrasse in Oostenrijk

Deze panoramische autoroute met mooie uitzichten werd in 1935 geopend en veroverde sindsdien zelfs haar plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De indrukwekkende setting van de Grossglockner Hochalpenstrasse door het hart van het Hohe Tauern Park, zorgt ervoor dat de route een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land werd. Hij verbindt de deelstaat Salzburg met Karinthië en tijdens het rijden van deze route heb je echt waanzinnige uitzichten.

Großglockner Hochalpenstraße

6. De Transfăgărășan in Roemenië

In Roemenië doorkruist de spectaculaire Transfăgărășanroute het Fagaras-gebergte. Terwijl je onderweg getrakteerd wordt op prachtige panorama’s over het Transsylvanische alpenlandschap, baant de route zich al kronkelend door de haarspeldbochten een weg over viaducten en door tunnels. Het hoogtepunt beleef je op 2134 meter hoogte bij het Baleameer, een kristalblauw gletsjermeer omringd door bergtoppen.

Transfăgărășan of DN7C

7. Route des Grandes Alpes in Frankrijk

De Route des Grandes Alpes brengt je van het Meer van Genève naar de Middellandse zee. Dwars door de Franse Alpen rijd je zo’n 700 kilometer langs uitgestrekte meren, bossen, schitterende bergtoppen en indrukwekkende bergpassen.

Route des Grandes Alpes

8. Puerto de la Ragua in Spanje

In de Sierra Nevada in Zuid-Spanje vind je Puerto de la Ragua, een bergpas die op zo’n 2000 meter hoogte ligt. Zeker op de bergtoppen en bij ‘Morrón del Hornillo’ of ‘Chullo’ word je getrakteerd op panoramische vergezichten. Sommige dagen kun je er zelfs Afrika spotten!

Morrón del Hornillo

9. Katarapas in Griekenland

Het Pindosgebergte bevindt zich in het Noord-Westen van Griekenland en wordt ook weleens de ‘ruggengraat van Griekenland’ genoemd. Tussen de noordelijke en de zuidelijke bergketen van de Pindos vind je de Katarapas, dat is de hoogste bergpas van Griekenland, op zo’n 1820 meter hoogte. Al kronkelend brengt hij je van verlaten gebieden langs charmante dorpjes terwijl je geniet van de prachtige omgeving.

Katarapas in Griekenland

10. Vratnikpas in Kroatië

De route naar de top van de Dinarische Alpen maakt deel uit van de D23 of Jozefinska cesta en verbindt de Adriatische kust met Karlovac. Op 700 meter kom je uit op de Vratnikpas, een panaromische route die ten tijde van de Romeinen gebruikt werd als zoutroute. Van daaruit word je getrakteerd op prachtige vergezichten over de Adriatische zee en haar eilanden.

Vratnikpas-in-Kroatië

Reis je met je eigen auto of huur je er een voor een roadtrip over de bergpassen in Europa?

In bergachtige gebieden kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen, ik kies daarom vaak voor een huurauto van Sunny Cars. Mijn Fiat 500 is wel lekker fotogeniek, maar een krachtigere motor rijdt aangenamer en in de bergen vaak zelfs zuiniger dan een kleinere wagen. Geen overbodige luxe dus als je steile bergpassen wil gaan verkennen. Ook all-in autohuur, inclusief alle verzekeringen en dekking van glas-banden-bodem- en dakschade, zorgt voor wat extra zekerheid in de scherpe bochten en bij mogelijk vallende stenen.

de mooiste bergpassen in Europa