Ga jij naar het stadje Bergen in Noorwegen, als stedentrip of als onderdeel van een rondreis? Fijn! Bergen is erg leuk en je gaat je er zeker vermaken. Leuke dingen doen in Bergen? Ik heb een aantal tips voor je.

Je kent Bergen misschien wel van die ene bekende foto, van al die gekleurde huisjes aan het water? Neehee, niet de haven van Kopenhagen 😉 Kijk, deze huisjes bedoel ik, en die zijn vanuit zoveel plekken en op zoveel momenten van de dag mooi vast te leggen:

tips voor Bergen in Noorwegen

Ik vertel er zo meer over, nu eerst nog even wat facts over Bergen in Noorwegen.

Bergen, Gateway to the Fjords of Norway!

Bergen is een gemeente in de Noorse provincie Hordaland en na Oslo de grootste stad van Noorwegen. De gemeente telde in 2015 circa 275.000 inwoners. Bergen wordt de stad tussen de zeven bergen, de syv fjell, genoemd. Een van de bergen waaraan de stad deze naam dankt is Fløyen (aldus Wikipedia). Bergen is een perfecte uitvalsbasis om meer van Noorwegen te verkennen. Niet voor niets wordt Bergen de toegangspoort tot de Noorse Fjorden genoemd.

Bij het rode stipje ligt Bergen in Noorwegen. De gele sterren zijn andere plekken waar ik geweest ben. In Finland dus gewoon nog niet, terwijl Scandinavië toch echt wel mijn favoriete reisbestemming is.

Bergen in Norway

Ik ben 5 dagen in Noorwegen en reis van Bergen, via Flam naar Voss en weer terug. De reis vindt plaats per openbaar vervoer en van de treinreis van Bergen naar Flam ben ik enorm onder de indruk. Het traject tussen het dorpje Myrdal en Flam is volgens Lonely Planet zelfs een van de mooiste routes ter wereld!!

Tips voor de Flåm treinroute in Noorwegen (Flåm Railway – Flåmsbana)

Bergen in Noorwegen | 5 sightseeing tips

#1 Slenteren door het wijkje Bryggen

Het meest toeristische deel van de stad is het wijkje Bryggen en gelijk – eerlijk is eerlijk – een van de niet te missen highlights in de stad. De allereerste gebouwen in Bergen werden gebouwd in de haven en maken vandaag deel uit van de Werelderfgoedlijst van UNESCO (Bergen is overigens in z’n geheel een UNESCO Werelderfgoedstad).

View on Bryggen in Bergen

Bryggen is verschillende keren verwoest door branden en in 1702 zelfs helemaal platgebrand. De stad werd al snel herbouwd, op de fundamenten die er al sinds de 11e eeuw waren. De houten huizen zijn dicht bij elkaar gebouwd en delen gemeenschappelijke achtertuinen die dateren van 1400 – 1500.

Bergen in Noorwegen highlights

De gekleurde handelshuizen aan de kade van Bryggen zijn heel erg mooi om te zien. Van buitenkant, maar ook van de binnenkant (zie tip 3).

Het loont de moeite om compleet te verdwalen in de straten achter de handelskade. Je komt de allerleukste huisjes en straatjes tegen en tussendoor heb je vaak een mooi zicht op het stadscentrum.

In Bryggen vind je de St. Mary’s kerk. Gespaard door al de branden is dit kerkje het oudste gebouw uit Bergen! De Mariakirken dateert uit omstreeks 1140.

St. Mary's church Bergen

#2 Een visje eten op de vismarkt

In de winter vind je vismarkt Fisketorget in een paviljoen langs de kade, aan de andere kant van de vakwerkhuizen. Zomers is de vismarkt buiten en kun je er naast vis genieten van allerlei andere lekkere gerecht.

Fisketorget

#3 Eten bij De Eenhoorn

Op de dag van mijn aankomst in Bergen eet ik bij De Eenhoorn, in het Noors Enhjørningen. Dit restaurant is gevestigd in een van de gekleurde handelshuizen aan de kade van Bryggen en op alle fronten een feestje voor de zintuigen. De inrichting is fantastisch en heeft de tand des tijds prima doorstaan. En het eten – voornamelijk vis – is supervers en lekker.

Aan de voorkant van het pand hangt een grote Eenhoorn. Dit soort signs zie je trouwens bij alle handelshuizen aan de kade. Prachtig om te zien, maar in vroegere tijden had dit voornamelijk een functioneel doel. De zeelieden die met hun schepen Bergen bezochten konden namelijk niet lezen. Door de beelden aan de gevels wisten ze dan toch waar ze zijn moesten.

Brygge in Bergen

#4 Met de funiculaire naar de top van de berg Floyen

Erg leuk om te doen is om met het “treintje”, de zgn. funiculaire, naar de top van de berg Floyen te gaan. De beste plek heb je helemaal voorin het voertuig, dat is helemaal aan de andere kant van de bestuurder. Op deze foto zie je bij de lampjes het spoor.

Funiculaire Floyet Bergen

Naarmate het treintje de berg bestijgt krijg je almaar een mooier zicht op Bergen. Wij hebben slecht weer maar gelukkig is het nog redelijk helder.

funiculaire in Bergen

Op de top heb je een heel mooi uitzicht over heel bergen.

viewpoint mount Floyet

Veel mensen nemen het treintje omhoog, schieten wat foto’s en gaan dan weer naar beneden. Maar op berg Floyen kun je ook heel erg goed wandelen en fietsen en tja, de Noorse natuur… Dat wil je natuurlijk niet missen.

#5 Bergen Fjord Adventure

Op mijn laatste dag in Bergen maak ik een enorm leuke tocht over het water naar een van de prachtige kleine eilandjes. Vanuit het vliegtuig zie je zal al liggen, moet je kijken hoe mooi!

View on Bergen Norway

De oprichter van Bergen Fjord Adventures is Mariann Persson. Ze groeide op in “LitleSotra”, wat een van de prachtigste eilanden van de archipel ten westen van Bergen is. Ze groeide op in een familie die de zee koestert en tijdens haar jeugd bracht ze het grootste deel van haar tijd door met het verkennen van het gebied. Daarbij bestuurt ze al van jongs af aan verschillende motorbootjes. Ik voel me dan ook compleet safe als ik in enorm noodweer, gehuld in oliepak, plaatsneem in haar RIB boot.

RIB boot tocht Noorwegen

We scheuren over het water naar haar vissershut.

Terplekke raap ik ingrediënten voor een heerlijke vissoep en geniet van het prachtige uitzicht op de andere eilandjes. Daarna is het in de hut genieten van verse vis, de vissoep en wijntjes bij het kacheltje.

Dit soort tochten stelt Mariann samen voor stellen en groepen. Bij mooi weer eet je op een eilandje in de buitenlucht bij een kampvuur. Als het slecht weer is, is daar de vissershut. Geen straf, want die hangt vol met de originele vissersbenodigdheden, van zeker wel 100 jaar oud.

We varen terug als het donker is. Best spannend hoor, om dan over het water te scheuren met zo’n 80 a 100 kilometer per uur. Maar nogmaals, in deze wateren liggen Mariann’s roots dus ze weet echt wat ze doet. En kijk eens hoe mooi Bergen er in het donker uitziet.

Bergen by night

VIKING SPIRIT tour door Noorwegen

Bergen is voor mij de start van een 5-daagse trip door Noorwegen. Ik doe een zogenaamde VIKING SPIRIT tour, wat betekent dat ik buiten het hoogseizoen om (ik reis in maart) de ruige maar o-zo prachtige bestemming West-Noorwegen verken. Ik mag uitgaan van barre weersomstandigheden en daar komt bij dat ik alleen met het OV reis, dus een grote hutkoffer is dan niet handig. Daarom heb ik slim ingepakt en per dag outfits samengesteld. Erg blij was ik met mijn donsjack van The Northface, die niet alleen wind- maar ook waterdicht is. Van wandelingen op de vroege morgen tot avonden bij het kampvuur; deze jas in vintagestijl is mij heel erg goed bevallen.

The Northface outfit

Verder draag ik veel laagjes, zodat ik mijn lichaamstemperatuur kan reguleren. De basislaag bestaat uit items van Merino wol. En daaroverheen draag ik bijvoorbeeld een skipully, sweater of – ook al zo leuk van The Northface – een roze hoodie.

Meer kledingtips voor koude bestemmingen als Noorwegen heb ik hier voor je beschreven:

Outfitpost #52: kledingtips voor Noorwegen (of een andere koude bestemming)

Meer over mijn Noorwegen  in reizen lees je o.a. hier:

Bergen Fjord tour