Dol ben ik op stamppotjes. Tot dusver maakte ik ze altijd in een grote pan. Maar ik was ook wel benieuwd hoe een stamppot uit de slowcooker smaakt. Dit is een heel lekker recept voor een zuurkoolstamppot uit de slowcooker.

Aan dit recept voor deze slowcooker zuurkoolstamppot is wel wat vooraf gegaan, namelijk een compleet mislukt recept. Ik kwam het recept voor een zuurkoolschotel uit de slowcooker tegen op een receptensite en het leek me zo lekker. En wat ik vooral ook fijn vond, het was heel gemakkelijk om te bereiden. Hier lees je meer over deze mislukking.

Toen het eenmaal klaar was schepte ik mijn bord vol en installeerde me op de bank met mijn favoriete Netflixserie. Heerlijk toch, tv-dinners 😉 Groot was de teleurstelling bij de eerste hap. Jek, wat smaakte dit bitter en enorm zuur! Alleen de aardappelen waren goed dus die viste ik er maar tussenuit. Voor Mia had ik uit voorzorg al iets ander gemaakt en zo zat zij prinsesheerlijk in haar hoek van de bank te smikkelen. (Voor haar had ik deze soep uit de vriezer gehaald).

Slowcooker recepten: Thaise kippensoep

Hoe maak je een goede zuurkoolstamppot uit de slowcooker

Uiteraard was ik benieuwd wat ik bij de zuurkoolschotel verkeerd had gedaan. Navraag op verschillende fora en bij collega-blogger Joyce gaf me veel inzicht.

 1. Allereerst de tip om de zuurkool af te spoelen. De smaken worden in een slowcooker versterkt dus zuurkool wordt ook echt wel een tikkeltje zuurder. Check.
 2. Ik was uit op een zuurkoolschotel, maar waarom zou ik niet gewoon lekker stampen? Dan mengt de zuurkool zich met de aardappelen en dat smaakt lekkerder. Check.
 3. In mijn gerecht had ik verse ananas gebruikt. Iemand zei dat verse ananas in combinatie met de zuurkool iets verkeerds kan gaan doen met enzymen. Geen idee of dit ook echt zo is, maar ik heb voor de zekerheid toch maar een blikje gekocht. Check.
 4. Aangezien ik best een luie koker ben koop ik vaak voorgesnipperde uitjes. Dat doe ik niet meer bij slowcookerrecepten. Deze ui is veel sterker en wie weet, ook wel bewerkt met chemische toepassingen om de houdbaarheid te verlengen? Bij dit recept gebruik ik dus een vers uitje. Check.

Met deze tips ben ik aan de slag gegaan en zo heb ik uiteindelijk toch nog een goed zuurkoolrecept met de slowcooker gemaakt. En dat gaat als volgt:

Ingrediënten voor de zuurkoolstamppot uit de slowcooker:

 • 1 kg aardappelen
 • 1 pakje zuurkool
 • 300-500 gr. rundergehakt
 • 1 ui, fijngesnipperd
 • 2 teentjes knoflook
 • klein blikje ananas
 • 1 groentebouillonblokje
 • wat zout
 • half kopje water

zuurkoolstamppot uit de slowcooker

Bereiding

Schil de aardappelen, spoel ze af en snijd ze in blokjes van ongeveer 3 centimeter. Doe de aardappelen in de slowcooker. Spoel de zuurkool goed af en verdeel dit over de aardappelen.

Rul het gehakt met het uitje en de 2 geperste knoflookteentjes. Verdeel het gehakt over de zuurkool. Giet de ananas af en leg dit op het gehakt. Versnipper 1 bouillonblokje over het geheel en giet het halve kopje water eroverheen.

Doe de deksel op de slowcooker en zet hem voor 7-8 uur op low. Ik had hem op 8 uur staan maar de aardappelen waren toen iets te zacht. Tot slot even stampen en eventueel op smaak brengen met wat zout. Ik kook er nog een ambachtelijke rookworst bij en dan kan mijn Netflix avondje beginnen 😉

Stamppot uit de slowcooker

Heb jij al eens een stamppot gemaakt met de slowcooker? Mocht je nog handige tips en lekkere recepten hebben, dan hoor ik het graag. En ga je dit recept ook maken, dan ben ik natuurlijk heel erg benieuwd wat je er van vindt.

slowcooker zuurkoolstamppot recept