Meestal zijn gerechten die je uit de slowcooker tovert verrukkelijk en ben je aangenaam verrast door de heerlijke smaken. Maar soms, soms maak je een gerecht en bij de geur alleen al denk je: hier is iets niet helemaal goed gegaan. Ik had dat met het slowcookerrecept voor een zuurkoolschotel met gehakt. Wat heb ik fout gedaan?

Als ik kook met de slowcooker doe ik dat meestal volgens een recept. Met soepjes enzo durf ik zelf nog wel creatief aan de slag te gaan maar met bijvoorbeeld deze stoofschotel heb ik minder goede ervaringen. Door het gewoon te delen en om feedback te vragen heb ik op dit recept bijvoorbeeld hele goede tips gekregen, waar ik echt iets mee kan:

#FAIL! Wat heb ik fout gedaan bij deze slowcooker stoofpot?

Slowcookerrecept voor een zuurkoolschotel

Dol ben ik op stamppotten en ik was benieuwd of je die ook in de slowcooker kunt bereiden. Want hoe handig na een dag werken, dat je maaltje in de slowcooker al voor je klaar staat, en je eventueel alleen nog maar hoeft te stampen? Ik kom via Pinterest uit bij een recept voor een zuurkoolschotel uit de slowcooker.

zuurkool uit de slowcooker

Het recept is gemaakt met rookworst maar onderaan staat de volgende tip: voor een E-nummer armere variant rul je gehakt in plaats van rookworst. Dat leek mij een goed plan. In zuurkool zit sowieso al veel sulfiet en ik rookworst zo niet nog meer. Ik reageer niet goed op sulfiet (rood gezicht, dikke ogen de volgende dag), dus die rookworst skip ik.

De slowcooker die ik voor dit gerecht heb gebruikt is van het merk Crock-Pot en heeft een inhoud van 4,7 liter. Hij heeft een automatische timer en warmhoudstand en een ronde kookschaal. Ideaal voor soepen dus ook. De schaal kan ook op het fornuis en in de oven, dat is bij sommige gerechten erg handen. Hij is hier te koop.

Dit fantastische slowcookerrecept maakte ik laatst in de Crock-Pot:

Slowcookerrecept | pulled pork met sinaasappel en tijm

Ingrediënten voor de zuurkoolschotel met gehakt

  • 1 kg aardappelen
  • 1 pakje zuurkool
  • 1 rookworst – in mijn geval een pond rundergehakt dat ik samen met een gesnipperd uitje eerst even heb rulgebakken.
  • Klein blikje ananasblokjes met sap – ik gebruik een halve verse ananas + het sap
  • Zout

Zo maak ik het gerecht

De instructies uit het oorspronkelijke recept volg ik nauwkeurig:

Schil de aardappelen en snijd in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Bouw de ovenschotel op: plakjes aardappelen (die je dun bestrooit met zout), dun laagje zuurkool (ook het sap), dan de rookworst of gehakt. Vervolgens wat ananasblokjes (+ het sap). Herhaal totdat alles op is. Zet de slowcooker vervolgens op de lage stand voor 8 uur. Deze foto is van voor de bereiding.

zuurkoolschotel met gehakt

Het resultaat

Meestal gaat het heerlijk geuren in ons huis, als ik een recept uit de slowcooker maak. Vandaag was dat anders, maar goed, zuurkool ruikt natuurlijk sowieso al niet zo lekker… De smaak was heel zuur en zelfs wat bitter. De textuur van het gehakt en de aardappelen was overigens prima.

Dit is de foto na de 8 uur bereidingstijd.

zuurkool uit de slowcooker

Misschien was het wel beter geweest als ik het idee van een zuurkoolschotel overboord had gegooid en gewoon lekker was gaan stampen en er een jus bij had gemaakt?

Gelukkig had ik voor Mia van tevoren een reservemaaltijd gemaakt. Zij is al niet zo dol op zuurkool, deze schotel had voor haar traumatiserend geweest 😉

Wat denk jij?

Ik ben heel erg benieuwd, wat is er verkeerd aan dit recept of wat heb ik verkeerd gedaan? Tips van harte welkom. En uiteraard ook van andere, lekkere slowcookerrecepten.