Meestal zijn gerechten die je uit de slowcooker tovert verrukkelijk en ben je aangenaam verrast door de heerlijke smaken. Maar soms, soms maak je een gerecht en bij de geur alleen al denk je: hier is iets niet helemaal goed gegaan. Ik had dat met het slowcookerrecept voor een zuurkoolschotel met gehakt. Wat heb ik fout gedaan?
Als ik kook met de slowcooker doe ik dat meestal volgens een recept. Met soepjes enzo durf ik zelf nog wel creatief aan de slag te gaan maar met bijvoorbeeld deze stoofschotel heb ik minder goede ervaringen. Door het gewoon te delen en om feedback te vragen heb ik op dit recept bijvoorbeeld hele goede tips gekregen, waar ik echt iets mee kan:
Slowcookerrecept voor een zuurkoolschotel
Dol ben ik op stamppotten en ik was benieuwd of je die ook in de slowcooker kunt bereiden. Want hoe handig na een dag werken, dat je maaltje in de slowcooker al voor je klaar staat, en je eventueel alleen nog maar hoeft te stampen? Ik kom via Pinterest uit bij een recept voor een zuurkoolschotel uit de slowcooker.
Het recept is gemaakt met rookworst maar onderaan staat de volgende tip: voor een E-nummer armere variant rul je gehakt in plaats van rookworst. Dat leek mij een goed plan. In zuurkool zit sowieso al veel sulfiet en ik rookworst zo niet nog meer. Ik reageer niet goed op sulfiet (rood gezicht, dikke ogen de volgende dag), dus die rookworst skip ik.
De slowcooker die ik voor dit gerecht heb gebruikt is van het merk Crock-Pot en heeft een inhoud van 4,7 liter. Hij heeft een automatische timer en warmhoudstand en een ronde kookschaal. Ideaal voor soepen dus ook. De schaal kan ook op het fornuis en in de oven, dat is bij sommige gerechten erg handen. Hij is hier te koop.
Dit fantastische slowcookerrecept maakte ik laatst in de Crock-Pot:
Ingrediënten voor de zuurkoolschotel met gehakt
- 1 kg aardappelen
- 1 pakje zuurkool
- 1 rookworst – in mijn geval een pond rundergehakt dat ik samen met een gesnipperd uitje eerst even heb rulgebakken.
- Klein blikje ananasblokjes met sap – ik gebruik een halve verse ananas + het sap
- Zout
Zo maak ik het gerecht
De instructies uit het oorspronkelijke recept volg ik nauwkeurig:
Schil de aardappelen en snijd in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Bouw de ovenschotel op: plakjes aardappelen (die je dun bestrooit met zout), dun laagje zuurkool (ook het sap), dan de rookworst of gehakt. Vervolgens wat ananasblokjes (+ het sap). Herhaal totdat alles op is. Zet de slowcooker vervolgens op de lage stand voor 8 uur. Deze foto is van voor de bereiding.
Het resultaat
Meestal gaat het heerlijk geuren in ons huis, als ik een recept uit de slowcooker maak. Vandaag was dat anders, maar goed, zuurkool ruikt natuurlijk sowieso al niet zo lekker… De smaak was heel zuur en zelfs wat bitter. De textuur van het gehakt en de aardappelen was overigens prima.
Dit is de foto na de 8 uur bereidingstijd.
Misschien was het wel beter geweest als ik het idee van een zuurkoolschotel overboord had gegooid en gewoon lekker was gaan stampen en er een jus bij had gemaakt?
Gelukkig had ik voor Mia van tevoren een reservemaaltijd gemaakt. Zij is al niet zo dol op zuurkool, deze schotel had voor haar traumatiserend geweest 😉
Wat denk jij?
Ik ben heel erg benieuwd, wat is er verkeerd aan dit recept of wat heb ik verkeerd gedaan? Tips van harte welkom. En uiteraard ook van andere, lekkere slowcookerrecepten.
Inderdaad geen verse ananas maar uit blik en als je zuurkool gebruikt voor in de slowcooker moet je het altijd eerst spoelen anders wordt hij inderdaad veel te zuur.
Je heb verse ananas gebruikt en voor recepten die je verwarm kan je beter toch die uit blik gebruiken.
Ook in taarten kan je beter ananas uit blik gebruiken. Ik heb dat ergens gelezen kan alleen niet precies uitleggen waarom.
Ik bak het gehakt voordertijd op met een uitje (lichtelijk kruiden naar smaak). Vervolgens bak ik de zuurkool hier ook nog doorheen. Daarna voeg ik het mengsel pas bij de aardappels. Wanneer ik uiteindelijk de stampot stamp, voeg ik geen boter of melk toe maar een bekertje créme fraiche. Bijkruiden met zout en/of peper indien gewenst. Hier wordt het compleet opgesmuld en blijft er niks over. Ps: Ooit per ongeluk wijnzuurkool (duits) gebruikt…geen succes/aanrader
Ach nu je het zegt… misschien heb ik wel gewoon het verkeerde pakje zuurkool gepakt! Het gehakt had ik inderdaad met een uitje en wat kruiden aangebakken. Slim om hier de zuurkool dan ook even doorheen te roeren. En gewoon maar stampen op het einde dus.In ieder geval bedankt voor je tips!
Och wat jammer…
Volgende keer beter.
Ik zou niet weten wat er fout gegaan was.
Zo een prachtige slow cooker heb ik niet…..