Een tijdje terug zag ik op Pinterest het superleuke plantje de Polkadot Begonia oftewel de Begonia Maculata voorbijkomen. Met zijn mooie, vrolijk gestippelde bladeren is deze plant een aanwinst voor elk interieur. Meer over de styling, verzorging en stektips lees je in dit artikel.

Mijn Polkadot Begonia kocht ik voor 7,50 euro bij een leuk plantenwinkeltje in Haarlem. Het was bij de aankoop wel een beetje een kneusje. De eigenaar van de winkel vertelde me dat dit kwam door het transport. De bladeren hadden opgevouwen gezeten en omdat ze erg gevoelig zijn had dit geresulteerd in bruine randen. Maar met de juiste verzorging zou ik hem binnen no-time weer helemaal gezond hebben. En nu, een paar maanden, later zie ik al hele mooie resultaten.

Herkomst

De plant komt uit de tropische gebieden van Brazilië. De Polkadot Begonia is lid van de Begoniaceae familie. Houd rekening met de herkomst wanneer je een plekje uitzoekt. Deze plant is namelijk dol op een warm plekje.

Verzorging

  • De Polkadot Begonia houdt van veel licht, maar niet van teveel direct zonlicht.
  • Hij houdt van vochtige aarde, maar niet van natte voeten. Daar kunnen de wortels namelijk van gaan rotten. Geef zo’n twee keer per week een beetje water. Zorg dat de aarde vochtig is na een gietbeurt en de bovenste laag van de aarde daarna bijna opdroogt.
  • Pas op voor besproeien in de zon, de bladeren kunnen dan verbranden.
  • De Polkadot Begonia kan geen lagere temperaturen dan 15 graden verdragen
  • Tegen het einde van de winter en de vroege lente heb je kans op bloemen, prachtige witte trossen. Haal ze weg zodra ze uitgebloeid zijn dan heb je namelijk kans op nog meer bloei.
    Begonia Maculata verzorging
  • Je mag de plant het hele jaar door (ook in het najaar en in de winter, om de bloei te bevorderen) eens in de twee weken een shotje plantenvoeding geven.

Het stekken van de Polkadot Begonia

Zelf vind ik mijn plantje nog wat te klein om te stekken. Maar stel je voor dat jij een groter exemplaar hebt en je wilt iemand blij maken met een stekje? Dan heb je misschien iets aan deze duidelijke instructievideo die ik tegenkwam op de blog Linspiration:

Hoe style je de hem?

Met de vrolijke stippenbladeren zijn de Begonia Maculata’s natuurlijk al best druk van zichzelf. Het is dus eigenlijk een kwestie van smaak. Wil je hem een rustige standplaats geven waar hij alle aandacht opeist? Of vind je juist een vollere ruimte met andere planten en veel kleur mooier.

Kijk, dit is de mijne. Wat een kleintje nog he? Maar ondertussen zijn veel bladeren gewoon helemaal groen en zie ik ook nieuwe stengels komen. Het tafeltje is trouwens van Vitra, ook al zo’n plaatje vind je niet?

Polkadot begonia

Ook qua pot kun je alle kanten op. Een mooie retropot, een boomschorspot, een witte hangpot of een terracottapot. Belangrijk hierbij is wel dat je de plant met de binnenpot in de plantenpot zet. Of bij een terracottapot met een schotel. Zodat het overvloedige water altijd weg kan lopen.

Polkadot Begonia