Bij het horen van BERENKLAUW schiet menigeen in de stress. Want… supergiftig! En als je ze plukt, kun je hele nare brandwonden oplopen. Toch doet de gedroogde berenklauw het heel erg goed als woonaccessoire. En wist je dat de gedroogde berenklauw gewoon veilig te plukken is? →

gedroogde berenklauw

Verschillende soorten berenklauw

In Nederland groeien er twee soorten berenklauwen: de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw. De reuzenberenklauw kan wel vijf meter hoog worden en heeft vanaf eind juli tot en met september paraplugrote, witte bloemschermen. De stengel van de reuzenberenklauw bevat rode vlekken. De gewone berenklauw kan twee meter hoog worden en de stengel van deze plant bevatten geen vlekken. Als de berenklauw gedroogd is kun je dit overigens niet meer zien, en moet je uit de grootte afleiden met welk exemplaar je te maken hebt.

Veilig plukken van de berenklauw

De berenklauw bevat giftige sappen waardoor de plant vervelende brandwonden veroorzaakt. Maar als de plant goed ingedroogd is zijn deze sappen verdwenen en zijn de stengels en bladeren niet meer giftig en gevaarlijk. Nu kun je de stengels in principe aanraken zonder dat er huidirritatie zal optreden of brandblaren zullen ontstaan.

bron

midden Nederland
middelpunt van Nederland
Reuzenberenklauw

Gedroogde berenklauw plukken in het Middelpunt van Nederland

Samen met vriendin Willemijn ga ik naar Lunteren, naar het Middelpunt van Nederland. Je vindt er mooie wandelroutes, vooral ook een fijne omgeving voor honden en hun baasjes. Wij hebben geen hond maar vermaken ons er evengoed. Vooral omdat we langs een aantal velden komen, waar het vol staat met karkassen van berenklauwen! Berenklauw”stropers” hebben er echter al flink huisgehouden.

Verzorgingstips Monstera Variegata

Zo verzorg je deze bijzondere plant

gedroogde berenklauw
berenklauw plukken

Berenklauw plukken

Op dit kerkhof van de berenklauwen vinden wij toch nog een aantal mooie exemplaren. Omdat we beiden niet in het bezit zijn van megahuizen kiezen we een aantal middelmaatjes, ontdoen ze van wat losse takjes en halen ze vervolgens uit de grond. Doordat de berenklauwen helemaal ingedroogd zijn is het plukken niet meer dan de stengel beet pakken en opwippen. De berenklauw staat praktisch los in de grond. Wij plukken de gedroogde berenklauw in januari. Je kunt vaak al vanaf oktober gedroogde berenklauw plukken. Hoe later je plukt, hoe donkerder van kleur de gedroogde berenklauw is.

Wij dragen overigens voor de zekerheid wel handschoenen! 

gedroogde berenklauw
gedroogde berenklauw
berenklauw gedroogd

Gedroogde berenklauw als woonaccessoire

De kleinere exemplaren van de berenklauw doen het gedroogd heel goed in een boeket. Ik vind ze solitair in een retro vaas heel erg mooi. Voorlopig even op deze plek, maar wie weet binnekort in de vensterbank. In de schuur staat het grote exemplaar te wachten op een plek in huis. Maar ik vrees dat ik er door zijn omvang binnen geen ruimte voor kan vinden. Wat me leuk lijkt is om de voet van de reuzenberenklauw in beton te gieten en hem in de zomer dienst te laten doen als tuinaccessoire in plaats van woonaccessoire. 

Wishbone chair

Stylingtips voor deze mooie stoel

berenklauw woondecoratie