Een eettafel met allemaal verschillende stoelen eromheen. Ik blijf het leuk vinden. Toch kan een eethoek met allemaal dezelfde stoelen ook erg mooi zijn. In woonbladen en op Pinterest zie ik de Wishbone chair – in Nederland noemen we ‘em de Y-stoel – heel vaak terugkomen. In dit artikel heb ik 15 mooie foto’s verzameld, ter inspiratie. 

De Y-stoel of vorkbeenstoel is een stoelontwerp van de Deense meubelontwerper Hans Wegner (1914-2007). De in 1950 ontworpen stoel dankt zijn naam aan de kenmerkende Y-vorm van de rug. De stoel is deels uitgevoerd in gebogen eikenhout en heeft een zitting van papierkoord.

Zwart, wit of neutraal?

De wishbone chair is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De meest gangbare kleur is eikenhout, maar ook zwarte en witte exemplaren zie je veel terug.

Echt of replica?

Er zijn van de Wishbone Chair diverse replica’s verkrijgbaar. Bij verschillende online shops betaal je voor een mooi exemplaar een prijs vanaf ongeveer € 150,-. Voor de ‘echte’ stoel betaal je € 625,-, bijna 5 keer zoveel. Excuus, ik heb dit keer gekozen voor een replica.

Eenzame stoel

De stoel doet het uiteraard erg goed aan de eettafel. Maar ook solitair is het wat mij betreft een echte blikvanger:

bron foto 1

Ik twijfel nog of mijn Wishbone Chair een plekje krijgt aan de eettafel of dat ik hem meeneem naar het strandhuisje. Daar zou hij niet misstaan bij ons nieuwe interieur. Op dit moment staat hij in al zijn eenzaamheid mooi te wezen langs de muur in ons huis. En wat zit hij lekker! Fransje is trouwens ook dol op de stoel, dus zo eenzaam is hij eigenlijk nog niet eens.

Wishbone chair inspiration

Scandinavische woonstijl

Net als deze mooie spiegel heb ik de Wishbone Chair via de online interieurwinkel PIB. Deze shop verkoopt allerlei, superleuke woonproducten tegen een schappelijke prijs. Ze hebben verschillende woonstijlen: industrieel, vintage, shabby chic en Scandinavisch. De vorkhefstoel is op dit moment uitverkocht. Maar deze witte back to school stoel blijft ook altijd leuk, vind je niet?

10x inspiratie voor een Scandinavisch interieur

En, zou de Y-stoel ook leuk staan aan jouw eethoek?