Van 1 mei t/m 31 juli kan iedereen het doen… de Bavo “Klim naar het licht” tocht! Een superleuk avontuur waarbij je de torens van de welbekende Kathedrale Basiliek Sint Bavo beklimt en vervolgens vanaf een loopbrug een geweldig uitzicht over Haarlem en omstreken hebt. Wij hebben het gedaan en vonden het heel gaaf. Dit is wat je kunt verwachten en check vooral ook even het korte filmpje dat ik maakte, onderaan deze blog.

Haarlem is drie maanden lang een unieke attractie rijker: een loopbrug op zestig meter hoogte tussen de torens van de Koepel Kathedraal. Voor het fenomenale uitzicht moet je wel even wat over hebben. Namelijk 275 treden omhoog klimmen. Maar het is de workout 100% waard hoor!

Voor de niet-Haarlemmers: dit is de kathedraal zoals je hem ziet als je over de Leidsevaart in Haarlem rijdt. Daar links achter zie je een stuk van een van de torens waar de loopbrug op gemaakt is.

Kathedraal St. Bavo Haarlem

Hier zie je de loopbrug tussen de twee torens:

Sint Bavo kathedraal Haarlem

Samen met Ilja sta ik op 1 mei om 12 uur te trappelen om naar boven te gaan. De Bavo klim is deze dag voor het eerst voor het grote publiek geopend en we mogen in de tweede groep omhoog. Onze beurt is om 12.15 uur dus we zijn nog wat vroeg. We kunnen vrijelijk genieten van al het moois dat de kathedraal beneden te bieden heeft. En dat zijn behoorlijk wat kunstschatten.

Zie je deze prachtige koepel? Daar lopen wij zo ook gewoon. Let’s go!

De klim naar de top is al een hoogtepunt

Allereerst kom je natuurlijk voor de spannende loopbrug die onlangs geplaatst is tussen de vrouwen- en mannentoren van de Bavo. Maar de klim zelf is ook echt heel erg leuk. De oude, stenen trap wentelt omhoog en vraagt gewoon om wat fotomomentjes.

Bavo Klim Haarlem

Tip: wil jij ook je fotomomentjes nemen? Zorg dan dat je helemaal achteraan de tour aansluit. Dan kun je de Bavo klim op je gemak doen en tussendoor lekker wat fotootjes schieten.

Bavo koepel in Haarlem

Na de eerste treden komen we uit in die koepel waar ik het zoeven over had. Dat is af en toe best nog even krap. Tja, wel weer geschikt om wat fotomomentjes in de schijnwerpers te pakken 😉

Voor wie geen goede conditie heeft…

… vind je in de vrouwentoren nog net voor het hoogtepunt deze relaxruimte met zitzakken. Leuk gedaan he?!

Bavo klim

zitzakken Bavo klim

Tussendoor kom je langs de klokken die elk half uur slaan. Wij hebben dit net gemist maar het schijnt oorverdovend te zijn.

klokken Sint Bavo Haarlem

Onderweg wandel je ook nog door deze “zolderkamers”.

zolderkamers Sint Bavo

En dan is het moment daar, de loopbrug!

loopbrug Bavo Klim

En moet je kijken wat een uitzicht!

Je kijkt zo via Elswout en de duinen naar Zandvoort. Daar achter de KARWEI, daar wonen wij.

uitzicht Bavo Klim

En aan de andere kant kijk je uit naar het mooie oude stadscentrum van Haarlem. Bij helder weer kun je helemaal tot aan Amsterdam kijken en de scherpe ogen onder ons ontwaren dan zelfs De Arena.

uitzicht Bavo Klim naar het Licht tocht

Of het eng is daarboven?

Allesbehalve! Je hebt eigenlijk helemaal niet door dat je over een brug loopt, zo solide is het.  Zelf heb ik geen last van hoogtevrees maar Ilja heeft dat wel. Maar geen centje pijn tijdens de tocht hoor. In het filmpje verderop kun je ook zien hoe breed de brug is. Je loopt ook niet over een rooster dus je ziet geen grond onder je. Ook zijn de zijkanten behoorlijk hoog en zodoende waan ik mezelf helemaal veilig.

loopbrug Sint Bavo

Hoe is de Bavo Klim eigenlijk ontstaan?

Het bestuur van Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo raakte geïnspireerd door het evenement ‘Klim naar de Hemel’ op de Grote Kerk in Alkmaar, dat vorig jaar 93.000 bezoekers trok. (Ilja was daarbij, je leest er hier meer over). De stichting heeft er vertrouwen in dat zij ook een stevige publiekstrekker in handen heeft: in Haarlem wordt gemikt op 50.000 tot 100.000 bezoekers. (bron)

Tips en weetjes:

  • Trek goede schoenen aan! Bij de ingang kun je eventueel ook geschikt schoeisel lenen (huren?)
  • Wist je dat… De twee torens de vrouwen- en mannentoren worden genoemd, omdat voor de financiering werd bedacht dat de vrouwen geld zouden inzamelen voor de ene toren en de mannen voor de andere. Die competitie zorgde voor een fanatieke inzameling, waarbij de vrouwen wonnen. Zij kregen daarom een mooiere toren met klok. Een van de vrijwilligers vertelt ons dat de “running gag” destijds was dat de vrouwen de klok kregen, omdat ze altijd te laat komen.
  • De Kathedrale Basiliek Sint Bavo is gebouwd tussen 1895 en 1930.
  • De Bavo Klim naar het Licht tocht duurt als je heel snel bent en geen foto’s maakt ongeveer 3 kwartier. Wij deden er wat langer over, 1,5 uur. Je hoeft je niet te haasten want er is geen limiet hoe lang of hoe kort je erover mag doen.
  • De tocht voert dus langs tal van kunstwerken in de kerk en leidt onder meer naar dee prachtige binnengalerij in de koepel, de zolders en klokken in de torens.
  • Je klimt omhoog in de vrouwentoren en weer omlaag in de mannentoren. Het is niet handig (zelfs niet mogelijk?) om tussendoor terug te gaan omdat je dan in gedrang komt met de mensen die naar boven komen.
  • Tijdens jouw klim naar het licht kom je onderweg allemaal vrijwilligers tegen die met heel veel passie en plezier (desgewenst) willen vertellen waar je op dat moment bent en een stukje over de geschiedenis.
  • De loopbrug blijft dus maar drie maanden staan, van 1 mei tot en met 31 juli. Wees er op tijd bij, er schijnt geen kans op verlenging te zijn.

Filmpje!

Ik maakte dit korte filmpje van onze Sint Bavo Klim naar het Licht tocht:

Is het een aanrader?

JA! Sowieso een must voor elke Haarlemmer om een kijkje te gaan nemen. Het is trouwens ook erg leuk voor kinderen om te doen. Wij vonden de klim allesbehalve zwaar en hebben het ook geen enkel moment eng gevonden.

Voor meer informatie en tickets ga naar www.klimnaarhetlicht.nl

uitzicht Bavo Klim naar het Licht tocht