Als ik zeg Alkmaar, dan zeg jij toch kaas? Het is zeker waar, deze stad staat bekend om de Kaasmarkt. Maar er is veel meer te beleven in Alkmaar. Wil jij de leukste adresjes en activiteiten in Alkmaar ontdekken? Ik zet ze voor je op een rij!

Twee dagen lang mocht ik me onderdompelen in Alkmaar. En die twee dagen waren eigenlijk te kort. Alkmaar heeft, naast die oergezellige kaasmarkt, zoveel leuks dat ik nog flink door moest ‘werken’ om alles te zien. Werken was in dit geval koffie drinken, shoppen, eten, etc. Het was afzien, maar ik had het er voor over om de leukste adressen met jullie te delen.

Koffie bij De Koffiemolen

Voordat ik Alkmaar ga verkennen heb ik natuurlijk brandstof nodig. De lekkerste koffie (met wat lekkers) haal je in Alkmaar bij De Koffiemolen.Tijdens het koffiedrinken kun je genieten van het groene interieur. Wat een planten! En ze letten hier op de kleine details. Zo krijg je bij je kopje koffie standaard een klein glaasje water en een gelukspoppetje. Wat een fijne start is dit. Oh ja, wil je eens een andere werkplek of vergaderruimte? Dat kan ook bij De Koffiemolen. Ze hebben een vergaderruimte en flexwerkplekken.

Koffiemolen Alkmaar

Scandinavisch design bij Coos de Wit Wonen

Deze etalage kon ik niet zomaar voorbij lopen! Coos de Wit Wonen is een familiebedrijf met een voorliefde voor Scandinavisch design. De winkel zit in een zijstraat van de Langestraat, DE grote winkelstraat in Alkmaar. Je vindt hier de leukste woonaccessoires, maar ook meubels en zelfs wat kleding en cosmetica. Alles in Scandinavische stijl. Ik houd ervan!

coos de wit Alkmaar

Apart Living

Apart Living ligt in de oude stad. Wat mij betreft het leukste deel van Alkmaar. Hier vind je talloze kleine winkeltjes, met unieke producten. Interieur, lekker eten, kleding, alles is hier te krijgen en alles is net even anders dan de grote winkelketens. Genieten. Bij Apart Living is mijn favoriete item de aap-lamp. Maar ook de vele schaaltjes, kopjes, kandelaars en kaarsen zijn te leuk. Hier naar binnen gaan zonder iets te kopen is onmogelijk!

Sencha Lunchstore

Tijd voor lunch! In het sfeervolle Sencha kun je niet alleen heerlijk eten, ze verkopen er ook leuke vintage hebbedingen. Ik laad weer even op met een lekkere verse smoothie en een goed gevulde boterham tonijnsalade. Beetje gek dit, maar ga vooral ook naar de wc. Aan de wand voor de toiletten hangen de leukste berichten op kleurrijke papiertjes, allemaal van blije bezoekers van Sencha. Je hoopt bijna dat de wc bezet is.

Samen in de Keuken

Voor iemand die van lekker eten houdt (zoals ik) is deze winkel annex kookstudio het walhalla. Ik heb hier wel 3x rondgelopen en me verwonderd over al het lekkers. En zo leuk gepresenteerd. Een wand vol met grote glazen flessen vol balsamicoazijn en olijfolie. In allerlei soorten en smaken. Je kunt er proeven en flesjes tappen. Dispensers met allerlei soorten linzen en andere ingrediënten om soep te maken. Heerlijke kruiden, bakmixen, kleurrijke schorten, van alles voor een gezellig avond in de keuken en aan tafel. Ik heb me ingehouden, ik ging ‘slechts’ met 5 smaken balsamico de deur uit bij Samen in de Keuken.

samen in de keuken alkmaar

Bierwinkel Alkmaar

Ik houd niet alleen van lekker eten, ook van lekker drinken. Een frisse, lekker bittere IPA is mijn favoriet. In de Bierwinkel in Alkmaar wisten ze daar wel raad mee. Uit de honderden bierflesjes, gezellig geëtaleerd in houten fruitkistjes, wist de verkoper me precies te vertellen welke ik moest hebben.

Naast de 5 flessen balsamico, kwamen er nu ook 5 flessen bier in mijn tas. Even terug naar het hotel om mijn aankopen veilig te stellen. Gelukkig is ook dat geregeld, want het Amrath hotel zit op loopafstand van het centrum.

amrath hotel alkmaar

 

Het IJkgebouw

Hoogtepunt van mijn verblijf in Alkmaar: eten in het IJkgebouw. Het eten is hier net zo smaakvol als het interieur. Het pand is in 1877 gebouwd en heeft allerlei bestemmingen gehad. Na een paar jaar leegstand (en verval) is het met liefde en veel smaak opgeknapt tot een rotisserie. De graffiti aan binnen en buitenkant vind ik fantastisch. Ik geniet van een 4-gangen menu. Vooral de bouillabaisse vind ik heerlijk. En die cheescake met rabarber! Smullen.

IJkgebouw Alkmaar

Klim naar de hemel

Was het IJkgebouw mijn figuurlijke hoogtepunt, de ‘Klim naar de hemel’ was de letterlijke. Als afsluiting van mijn tweedaagse verblijf in Alkmaar, mocht ik de Grote Kerk beklimmen. Een primeur, want de klim is pas op 1 mei open voor publiek. Via een steigertrap klim je naar zo’n twintig meter hoogte. Daarna stap je door een raam de Grote Kerk in en kom je oog in oog te staan ‘Het Laatste Oordeel’, een gewelfschildering van Jacob van Oostsanen. Prachtig, indrukwekkend en best hoog. Vanaf 1 mei kun je nog een stapje hoger, naar de vieringtoren, op bijna 40 meter hoogte. Een must-see voor iedereen zonder hoogtevrees.

En de kaasmarkt dan?

Ja, die heb ik natuurlijk ook bezocht. Wat zeg ik, bezocht? Ik mocht hem zelfs openen! Samen met een groepje collega reisbloggers had ik de eer om de bel van de kaasmarkt te luiden. De kaasmarkt is en blijft een hele leuke, vrolijke happening, waar iedere week weer veel mensen op af komen. De kaasdragers maken er echt een feestje van! Ben je op vrijdag in Alkmaar, ga dan zeker kijken. En natuurlijk neem je dan een stukje kaas mee voor thuis. Want wie Alkmaar bezoekt ontkomt er niet aan. Say cheese!

kaasmarkt opening Alkmaar