Stel je gaat naar de Cote d’Azur en stel je wilt vooral ook even lekker actief bezig zijn. Dan heb ik een hele leuke hiketip voor je: van Oud Antibes naar Juan les Pins via Cape d’Antibes. Niet voor watjes, maar uitrusten tussendoor is toegestaan en eigenlijk zelfs verplicht. Want wat een uitzichten!

Drie dagen ben ik in Antibes en op de laatste dag heb ik een wandeling gepland over Cape d’Antibes.

Antibes

Antibes ligt aan de Middellandse Zeekust in het departement Alpes-Maritimes, direct tussen de grotere steden Cannes en Nice. Antibes bestaat uit 3 regios:

  1. Oud Antibes: voor de historie- en cultuurliefhebber. Dit is het oude centrum van Antibes met prachtige stadsmuren, poorten, musea, schilderachtige steegjes, gezellige terrasjes, strandjes eneen chique jachthaven.
  2. Cap d’Antibes: voor de natuurliefhebber. Een kaap met mooie bossen, een vuurtoren een oud kappeltje, gigantische villa’s en prachtige uitzichten. Een perfecte plek voor een geweldige hike (daarover straks meer).
  3. Juan les Pins: voor wie houdt van shoppen en uitgaan. Als sinds 1882 beroemd om het bruisende nachtleven en internationaal bekend door het legendarische, jaarlijkse, internationale Jazz Festival.

Lees ook: 7 x leuke dingen doen in Antibes

Hiketip Antibes

Als ik aankom in (Oud) Antibes kan ik mijn ogen niet van deze kaap afhouden. Want wat is mij beloofd: een vuurtoren, een kerkje, een kapel, bossen een uitdagende wandelroute langs de kust en als kers op de taart een uitgebreide lunch bij een strandtentje in Juan les Pins.

Hiketip Antibes

Samen met mijn reisgenoten gaan we ’s morgens om 9.30 uur op pad. De temperatuur is perfect, 19 graden. De zon houdt zich schuil achter een aantal dreigende wolken, wat we vooral in het begin van de wandeling heel jammer vinden. Maar naarmate de route vordert en het pad uitdagender wordt hebben we allemaal rode koppen en natte ruggen en zijn we maar wat blij dat de zon niet genoeg z’n best doet.

hiketip Antibes

Eigenlijk combineren wij 2 verschillende wandelingen ineen. We lopen eerst vanaf ons hotel naar het ‘Garoupe plateau’, waar de vuurtoren, de kerk en het kapelletje zijn. En vanaf daar lopen we naar het kustpad, de ‘Sentier de Tire-Poil’.

Wandelen naar het Garoupe plateau:

Vanuit het oude centrum van Antibes wandel je langs de kust richting Cap d’Antibes. Vlak na de kleine haven van Salis, neem je het voetpad omhoog bij Chemin du Calvaire aan de rechterkant. Je loopt nu door de bossen van Garoupe, een beschermd gebied en het is nog best een klim. Uiteindelijk kom je uit bij het uitkijkpunt en heb je dit uitzicht op Oud Antibes.

Hiketip Antibes

Sinds kort is hier een heel leuk cafeetje gevestigd en – dit vind ik persoonlijk heel aangenaam – daar zijn hele schone toiletten aanwezig.

Het kustpad Sentier de Tyre-Poil

Om vanaf het plateau op het kustpad terecht te komen hebben wij Google Maps volop moeten raadplegen. We wandelen door prachtige villawijken waar het, door de achter enorme hekwerken verstopte zwembaden, heel hygiënisch naar chloor geurt. Uiteindelijk komen we op Boulevard de la Garoupe, waar we lekkere koffietjes drinken op een strandje. Dit blijkt gewoon het strand te zijn waar Picasso en de Fitzgeralds trouwens heel graag hun vrije tijd doorbrachten!

Boulevard de la Garoupe

Vanaf dit strandje loop je door op het pad Sentier de Tyre-Poil. Wat kun je verwachten: een prachtige wandeling langs de kust, op het uiterste puntje van het schiereiland Cap d’Antibes. Het pad is kronkelend, soms supersmal en nu eens hoog langs afgronden.

cap d'antibes

Soms is er zelfs amper sprake van een pad en loop je op treden, uitgehouwen in de rotsen. Een echte hike dus, waar je eigenlijk wel even goede schoenen voor moet aantrekken. Mijn Vans zijn hier dus niet 100% geschikt voor…

Op dit kaartje zie je de route die wij hebben gelopen.

(Als je op je mobiel kijkt kun je gewoon inzoomen op de foto. De route is met blauwe balpen ingetekend.

hike tip Cape d'Antibes

Bij Chemin des Douaniers steken wij naar rechts en lopen een stukje binnendoor om uiteindelijk uitgeteld bij een strandtent in Juan les Pins neer te strijken. Op de teller: 14,9 kilometer!!

Een aantal tips voor deze hike:

  • Draag goede schoenen. Echt, op slippers of sandalen ga je het niet redden. Er liggen losse stenen, het kan glibberig zijn en de afstand is ook niet echt naar gezellig zomerschoeisel.
  • Vergeet geen zonnebrand en een petje. Ook als de zon niet schijnt verkleur je snel. Ik spreek uit ervaring…
  • Ook een flesje water is echt aan te raden. De Fransen pakken helemaal goed uit: op verschillende plekken langs de route zien wij gezinnen gezellig aan de picknick zitten.
  • Google Maps is natuurlijk altijd handig, vooral als je goed bereik hebt. Dat heb je op deze route niet, dus ga niet weg zonder een kaart mee te nemen.
  • Uiteraard kun je de route ook andersom lopen.

hike tip Cape d'Antibes

En, zin gekregen in de Cote d’Azur?

Op deze pagina vind je nog meer informatie en reviews over de Provence. Ik ben trouwens niet de enige die dol is op Antibes. Op Zoover scoort Antibes maar liefst een 8,4 uit 10! Weet je nog niet precies waar de volgende reis naartoe gaat? Laat je dan vooral nog even inspireren door het Zoover blog. Hier vind je allerlei heerlijke bestemmingen, persoonlijke ervaringen, tips én praktische informatie.

hike tip Cape d'Antibes