Als ik aan Zuid-Frankrijk denk, dan reis ik terug in de tijd naar de eighties/nineties, toen ik er vele zomers een road- of treintrip maakte. Nice, Cannes, Menton, Saint Tropez, Monaco… maar in Antibes was ik nog niet geweest. Laatst mocht ik er 3 dagen vertoeven en ik vond het ge-wel-dig! Wat je allemaal kunt doen in Antibes? Zo veel leuks, kijk maar…1988: tuffend langs de Cote d’Azur in een Mini uit 1980, die bij wijze van spreken met ducktape aan elkaar hangt. Van links en rechts worden we ingehaald door Ferrari’s in kanariegeel, knalrood en blinkend zwart. De Mini heeft het zwaar maar mijn vriendje en ik genieten! Van elkaar, van Zuid-Frankrijk en van de witte stokbroden met La Vache qui Rit. We hebben geen cent te makken maar o-o-o wat zijn we gelukkig.

In de jaren daarna ben ik nog een aantal keren naar Zuid-Frankrijk op vakantie gegaan. Maar telkens liet ik in Antibes aan me voorbij gaan. Waarom? Geen idee, maar wie wat bewaart die heeft wat!

Antibes

De 3 regio’s van Antibes

Antibes ligt aan de Middellandse Zeekust in het departement Alpes-Maritimes, direct tussen de grotere steden Cannes en Nice. Antibes bestaat uit 3 regios:

  1. Oud Antibes: voor de historie- en cultuurliefhebber. Dit is het oude centrum van Antibes met prachtige stadsmuren, poorten, musea, schilderachtige steegjes, gezellige terrasjes, strandjes eneen chique jachthaven.
  2. Cap d’Antibes: voor de natuurliefhebber. Een kaap met mooie bossen, een vuurtoren een oud kappeltje, gigantische villa’s en prachtige uitzichten. Een perfecte plek voor een geweldige hike (daarover straks meer).
  3. Juan les Pins: voor wie houdt van shoppen en uitgaan. Als sinds 1882 beroemd om het bruisende nachtleven en internationaal bekend door het legendarische, jaarlijkse, internationale Jazz Festival.

Tijdens een vakantie in Antibes hoeft niemand zich dus te vervelen, of je er nu voor de stranden, cultuur, historie of het uitgaansleven komt.

7x leuke dingen doen in Antibes

#1 Slenteren door het wijkje Commune Libre du Safranier

Op de eerste dag dat ik in Antibes ben maak ik kennis met het wijkje Commune Libre du Safranier, gesticht in 1960 in het oude centrum van Antibes.

Commune Libre du Safranier

Het is een wijkje dat door de allerleukste en meest charmante straatjes in verbinding staat met het wat toeristischere en drukkere deel van het centrum. Ook zie je er veel – dikwijls ieniemienie – terrasjes en ontzettend veel leuke winkeltjes.

Commune Libre du Safranier

Commune Libre du Safranier

#2 Kunstenaarsroute wandelen

Door de jaren heen heeft Antibes erg veel kunstenaars op bezoek gehad, die zich aangetrokken voelde tot de gouden uurtjes, de prachtige luchten en schitteringen op zee. Je kunt in Oud Antibes een hele leuke route wandelen, die je leidt langs (repro’s) van schilderijen die bijvoorbeeld door Picasso gemaakt zijn. Deze werken zijn zo opgesteld dat je het uitzicht heel gemakkelijk kunt vergelijken met het schilderij zelf.

In het geval van Picasso is dat dan wat moeilijker. Ben je trouwens gek op de werken van Picasso, dan mag een bezoekje aan het Picasso Museum in Chateau Grimaldi in Oud Antibes natuurlijk niet ontbreken.

Picasso Antibes

Aan de Boulevard d’Aguillon vind je allerlei kleine ateliertjes die je kunt bezoeken als je into kunst bent. Ik doe daar nog iets bijzonders, een glasblaasworkshop bij Didier Saba.

Didier Sabbas Antibes

#3 Le Marche Provencale

Van dinsdag- t/m zondagochtend kun je naar Le Marche Provencale, een overdekt marktje met groente, fruit, vis, specerijen, bloemen, lavendel etc. De locals doen hier hun boodschappen en het is er echt heel leuk vertoeven.

Le marche Provencale

Direct aan het marktje gelegen vind je allemaal leuke terrasjes waar collega-blogger Desiree en ik genieten van al het leuks dat er om ons heen gebeurt. Er is zelfs een Absinthe bar, waar ik natuurlijk even ga proeven. (25 cours Masséna, 06600Antibes).

#4 Terrasjes pakken

Zoals gezegd vind je dus aan het marktje hele leuke terrasjes, maar eigenlijk zie je die door het hele oude centrum van Antibes wel. Die Fransen kunnen er wat van hoor, wat een levensgenieters.

La Closerie Antibes

Aan lekker eten en drinken dus geen gebrek in Antibes. Ik heb o.a. heerlijk gegeten bij:

  • La Closerie, waar de gebakjes zulke mooie kunstwerkjes zijn, dat het eigenlijk zonde is om ze op te eten.
  • La Cour des Thés, dit ligt net iets buiten het hart van het oude centrum en is de moeite waard om een lunch te genieten in de gezellige binnentuin.
  • Restaurant Albert 1er, voor de echte visliefhebber.
  • Heerlijk Italiaans schepijs haal je bij Gelateria Del Porto
  • Aan koffiebarretjes met goede koffie ook serieus geen gebrek.
  • En bij een strandtent in Juan les Pins, waar ik eerlijk gezegd de naam van kwijt ben, heb ik heerlijk geluncht direct aan zee met de voetjes in het zand.

#5 Luxe jachten bekijken

Er zijn maar liefst vijf jachthavens in Antibes, waarvan Port Vauban zelfs de grootste plezierjachthaven van Europa is. Bij deze haven kun je over de zogenaamde Miljairdairskade wandelen, waar de grootste privéjachten ter wereld te vinden zijn. In de Port de l’Olivette liggen nog houten vissersbootjes en zeilboten.

Port d'Antibes

#6 Hike over Cap d’Antibes

Mijn laatste dag in Antibes breng ik al wandelend door. En niet zomaar een wandeling, maar een pittige hike van maar liefst 17 kilometer over Cap d’Antibes. Binnenkort vertel ik je er meer over maar hier alvast een klein voorproefje van wat je kunt verwachten:

cap d'antibes

#7 Juan les Pins verkennen

Ik verblijf in Oud Antibes en vanaf daar zit je met 20 minuten wandelen in Juan les Pins. De atmosfeer is hier heel anders en doet me denken aan Miami. Veel leuke winkeltjes, neon, strandclubs en voor de liefhebber, een casino. Eigenlijk ben ik in deze regio van Antibes te kort om er heel veel tips over te delen. Maar wil je meer inspiratie over Juan les Pins, neem dan even hier een kijkje.

En, heb je al zin gekregen in Antibes?

Of je nu gaat voor een langere vakantie of een kortere stedentrip, ik kan je Antibes écht aanraden. Natuurlijk kun je er met de auto naartoe. Maar ook het vliegtuig is een goede optie. Je vliegt dan op Nice en binnen een half uurtje met de taxi zit je in Antibes. Ik verblijf in een fijn hotel tussen het Oude Centrum en Cap d’Antibes in, direct gelegen aan de boulevard. Als ik naar links kijk, zie ik het oude centrum, kijk ik naar rechts dan zie ik Cap d’Antibes.

Antibes tips

Weet je nog niet precies waar de volgende reis naartoe gaat? Laat je dan vooral nog even inspireren door het Zoover blog. Hier vind je allerlei heerlijke bestemmingen, persoonlijke ervaringen, tips én praktische informatie.