Buiten is het nat en koud. Binnen is het maar moeilijk warm te krijgen. Wat een snertweer! Letterlijk. Tijd dus voor… ERWTENSOEP! Na lang verschillende recepten en reacties vergeleken te hebben op allerlei slowcooker Facebook pagina’s ben ik eruit. En durf ik met een gerust hart te zeggen: dit is hèt recept voor erwtensoep uit de slowcooker. Succes gegarandeerd!

erwtensoep in de slowcooker

Ingrediënten erwtensoep uit de slowcooker

 • 500 gr spliterwten
 • 500 gr erwtensoepgroente (wil je graag zelf snijden? Houd dan dit aan: 1 winterpeen in blokjes, 2 preien in ringetjes, 2 gesneden uien, bosje gesneden selderij, een halve selderijknol in blokjes)
 • 1 pot geconcentreerde runderbouillon
 • 3 schouderkarbonades
 • 2 runderbouillon blokjes
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 liter water
 • 1 rookworst

Is erwtensoep gezond?

Erwtensoep bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B en C en daarnaast mineralen als fosfor, kalium en magnesium. Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houd je vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel. Let wel op de hoeveelheid zout en vlees in de soep. 

Zijn snert en erwtensoep hetzelfde?

Wist je dat er een verschil zit tussen snert en erwtensoep. De ingrediënten zijn nagenoeg gelijk: spliterwten, knolselderij, uien, winterwortels, selderij en rookworst. Maar wie snert maakt voegt daar nog varkenspootjes of krabbetjes aan toe. De botten in de varkenspootjes en krabbetjes maken de erwtensoep dikker, door de gelatine die erin zit. En het schijnt dat snert pas echt snert is als het een dag heeft gestaan. Dan is hij nóg dikker.

bron

Hele bloemkool uit de slowcooker

Deze bloemkool uit de slowcooker is heel makkelijk te maken en smaakt voortreffelijk!

Pindakip uit de slowcooker

Heerlijk recept voor “pindakip” met rijst.

Een aantal bereidingstips

In onze Slowcooker Facebook groep lees ik dat bij veel mensen die erwtensoep in de slowcooker maken, de spliterwten niet garen. Een duidelijke oorzaak is er niet. Hoewel sommige mensen vooral slechte ervaring hebben met de spliterwten van de Lidl. Ik neem het zekere voor het onzekere en zet de avond voordat ik de snert ga bereiden de spliterwten een nachtje onder water. Kleine moeite!

Bij een aantal mensen blijft erwtensoep uit de slowcooker wat dun. Een veel geboden tip is om 1 of 2 grote, geschilde aardappelen in blokjes mee te koken. Het zetmeel in de aardappelen heeft een bindend effect.

De ene slowcooker is de andere niet. De mijne is van het merk Crockpot en heeft een inhoud van 5 liter. De gemiddelde bereidingstijd van erwtensoep uit de slowcooker is 8 uur op low. Bij mij is de soep dan echt perfect.

erwtensoep uit de crockpot
slowcooker snert

Bereiding

 • Spoel de – in mijn geval gewelde – spliterwten af en doe ze onder in de slowcooker kom.
 • Let de in blokjes gesneden schouderkarbonade er bovenop (de botten heb je er vanaf gesneden en kunnen weg)
 • Leg daarop de erwtensoepgroente.
 • Giet de runderbouillon eroverheen, net als 1 liter water.
 • Verkruimel hierboven de 2 runderbouillonblokjes en leg de 2 laurierblaadjes erbij.
 • Zet de soep 8 uur op low. De deksel laat je gewoon op de pan.
 • Het laatste uur haal je de laurierblaadjes eruit. Roer je de soep goed door. En kan de in plakjes gesneden rookworst erbij.
erwtensoep in de slowcooker

Soep uit de gewone pan of de slowcooker?

Maak je deze soep liever in een gewone pan? Dat is uiteraard ook mogelijk. Maar – en ik spreek uit ervaring 😉 – soep uit de slowcooker smaakt in sommige gevallen net iets lekkerder. Daar komt bij, je hebt een paar uur lang geen omkijken naar de soep en dat vind ik vaak erg prettig.

Heb jij nog geen slowcooker maar wel interesse? Via deze link vind je heel veel verschillende soorten slowcookers. Ook kun je lid worden van onze Slowcooker Recepten groep op Facebook, voor superveel slowcooker inspiratie.

Witlof met ham en kaas uit de slowcooker

Het favoriete recept van de OHIMP lezers!

Zo maak je erwtensoep uit de slowcooker