Soms loopt het gewoon even anders. Dat gebeurt me nogal eens met het avondeten bij ons strandhuisje. Dan heb ik alles in huis, maar zit ik nog zo lekker met mijn wijntje dat het er niet meer van komt om te koken. Dus kook ik vaak ‘vooruit’ om er zeker van te zijn dat we niet weer ergens een visje halen of maar half eten. En dan is de slowcooker ideaal. Voor mijn verjaardag kreeg ik een prachtige retro slowcooker. Een mooi formaatje voor in het strandhuisje. Mijn eerste try-out zou zijn: chili con carne met stoofvlees. En wat denk je? Het liep toch weer anders. Het werd een patatje stoof. Gelukkig wel een hele lekkere!

Kruidenmix Chili con carne / patatje stoof

Chili con carne wordt veel gemaakt met gehakt. Ik vind het lekkerder met stoofvlees. Ik maak dan zelf een kruidenmix. Hieronder de basis ingredienten, je kan naar smaak natuurlijk kruiden toevoegen of juist weglaten.

  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1/2 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder (ik gebruik deze, lekker pittig)
  • 1 theelepel koriander
  • 2 theelepels oregano
  • 1/2 eetlepel gemalen koriander

Deze droge kruiden mix je door elkaar. En dan de rest van de ingredienten voor de chili con carne die patatje stoof werd:

  • 750 gram sucadelappen of ander stoofvlees
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blaadje laurier
  • 200 ml runderbouillon

Patatje stoof in de slowcooker

Zo maak je chili con carne / patatje stoof:

Het is een slowcooker recept, dus dit is het eenvoudige deel: snijd het stoofvlees in grove stukken en mix de droge kruiden erdoor. Leg in de slowcooker. knijp de knoflook uit en voeg toe. Giet de bouillon erbij en voeg het laurierblaadje toe. Laat 3 uur pruttelen op high en dan nog eens 3 a 4 uur op low.

Normaalgesproken had ik nu in een hapjespan ui, courgette en paparika gebakken. Daarna gepelde tomaten toegevoegd en dan het stoofvlees erbij en bonen naar keuze. Maar het liep toch weer anders. We besloten een hapje te eten op een terras. Dus namen we het stoofvlees mee naar huis voor de volgende dag, maar vergat ik alle andere spullen. Thuis lag er nog sla en verse ovenfriet. Dus in plaats van chili op het strand werd het een patatje stoof in de tuin. Het vlees even opgewarmd in kleine ovenpannetjes en klaar. En eigenlijk misschien nog wel lekkerder dan chili con carne.