UPDATE 2024 | Het geruis van de zee, zand aan je voeten en de frisse, zilte zeelucht… ik word daar toch zo gelukkig van. Dat wij een strandhuisje hebben is dan ook niet zo gek. Vaak vragen mensen mij “hoe werkt dat eigenlijk, zo een strandhuisje?” Nou, dat zal ik je uitleggen:

13 was ik, toen mijn ouders besloten om een strandhuisje te kopen. Ik was de allerblijste puber op aarde op dat moment. Ik logeerde zomers altijd bij mijn nicht Jacq, die al haar hele leven op het strand stond en had er de tijd van m’n leven. De jaren tachtig. Het was de tijd dat Wifi en smartphones nog niet bestonden. Dat je buiten petjebal en verstoppertje speelde. Er was geen stroom; kaarslicht en olielampen verlichtten de “tenten”. Piezen deed je overdag bij het toiletgebouwtje en ’s nachts op een emmer. We werden wat ouder en ontdekten de jongens. Eerste liefdes, disco’s en biertjes voor 50 cent. Jaja, onze strandvereniging was een fijne leerschool 😉

strandhuisje

Sinds 14 jaar heb ik een eigen strandhuisje bij Bloemendaal/Zandvoort. Niet alleen voor mijn eigen plezier, maar vooral om Mia (mijn dochter van destijds 8) hetzelfde supergevoel te bieden dat ik vroeger ook ervoer. Na een zware midweek school/werk en overig gehannes steken wij de verroeste sleutel in ons hutje aan zee… en als bij toverslag zijn wij compleet relaxt. De centrale waterkraan gaat aan, we draaien de gasfles open (het is en blijft kamperen) en schuiven de gordijntjes opzij. Daar is dan ons eigen uitzicht op zee, laat het chillen maar beginnen!

Veel gestelde vragen over de strandhuisjes in Bloemendaal/Zandvoort:

Kan je er slapen? YES! Dat is nou juist zo leuk. Je ziet de zon onder gaan en de volgende dag weer opkomen. Wij hebben de meeste pret in het begin van het seizoen. Als er nog niet zoveel kampeerders zijn en je het gevoel hebt dat het strand van jou is. Overigens vind ik regen op het strand ook heel gezellig. Je hoort het zo fijn op het dak tikken.
Hoe lang duurt het seizoen voor strandhuisjes? Globaal van half april tot half september.
Kun je er koken? Jazeker, dat doe je op gas. Elke eigenaar heeft zelf butaan gasflessen die je aansluit op je gasfornuis
En elektra? Mag je zelf regelen, via zonnepanelen. Wij hebben 4 panelen en kunnen de laptop, telefoons en iPads opladen. We hebben een Nespresso apparaat en zelfs een melkopschuimer. De lampen gaan op stroom en ook onze koelkast is op de panelen aangesloten. Met 1 paneel kom je overigens ook een heel eind hoor! In ieder geval kun je dan al je devices opladen.
Heb je een eigen badkamer? Bij onze vereniging (KVS) is het verboden om een douche bij je huisje te hebben (mwèpmwèpmwèèèp). Bij een enkele andere vereniging is het wel toegestaan. Wij douchen bij een centrale toiletunit. Maar de zee en daarna koud afdouchen onder de tuinslang werkt ook heel goed.

uitzicht strandhuisje

Nog meer vragen:

Wat voor soort mensen staan er? Een mooie mengelmoes van vnl. Noord-Hollands volk. Purmerend, Zaandam, Amsterdam, Akersloot, Haarlem… Kakkers praten aan het eind van het seizoen plat Amsterdams. En Amsterdammers blijken opeens vloeiend ABN te spreken.
Sta jij boven of beneden? Ik sta op de voorste rij maar heb de eerste 8 jaar op de bovenrij gestaan. De voorste rij heeft als geweldig voordeel dat je direct op het strand uitkijkt. Maar als nadeel dat je de meeste wind vangt en heel vaak je dijkje moet schoonscheppen. De bovenrij is wat rustiger en biedt een mooi zicht over de huisjes op de voorste rij.
En waarom is het ook alweer zo leuk voor kinderen? Ik noem een paar steekwoorden: water, emmers, pannen, lepels, zand, vriendjes, vriendinnetjes, clubhuis, bingo, disco, atletiekwedstrijden, zwemkampioenschappen, voetbaltoernooi, kinderfeest etc etc.
Zijn er beesten? Ehh ja. Bij oostenwind vliegende torretjes. Laatst had ik een heel klein hagedisje in mijn huis. En er zijn gezellige musjes die komen buurten voor broodkruimels (ik geef ze havermoutvlokken). Verder weinig muggen, minder wespen en ’s nachts af en toe een lief vosje.
Heb je wel eens een hele erge storm meegemaakt? Jazeker, meerdere. Een paar jaar terug ging het er heel heftig aan toe, dat er zelfs een aantal huisjes zijn weggewaaid. Check hier de foto’s en de video.

strandhuisje kinderen

Er zijn verschillende soorten strandhuisjes

Er zijn twee soorten strandhuisjes:
1) De unit, een min of meer kant-en-klaar huisje. Heerlijk luxe met alles erop en eraan.
2) Houten huisjes, welke paal voor paal en schot voor schot eigenhandig in elkaar gezet dienen worden. Hier lees je hoe dat in z’n werk gaat.

Nummer 2 heb ik jaren gehad. Zo’n houten huisje heeft voordelen en nadelen. Het grote voordeel vind ik dat je het ruizen van de zee goed hoort en het getik van de regen. Een houten huisje is vele malen goedkoper in aanschaf (prijzen variëren sterk tussen de 3500 en 9500 euro) en ook in opslag. Het nadeel is het eigenhandig op- en afbouwen. Dat heb je bij een unit niet. Die wordt zo op z’n plek getakeld. Het opbouwen van een houten huisje ziet er als volgt uit:

strandhuisje opbouwen

En staat je huisje/unit eenmaal, dan ben je nog niet klaar. Dan ga je de binnenboel soppen en uitpakken. En vervolgens ga je de buitenboel in orde maken: waterleiding + afvoer ingraven, vlonders leggen, de dijk strooien, je trap ingraven en de beschoeiing aanleggen (wat een vaktermen he ;-)).

Een staplek regelen, hoe werkt dat

Hetzelfde als bij kamperen op de camping: de tent/caravan is van jou maar het plekje huur je. Wil je in aanmerking komen voor zo een felbegeerde plek in Bloemendaal/Zandvoort, dan wordt je eerst donateur bij 1 van de 4 verenigingen aldaar. Je komt dan op een lijst te staan en betaalt jaarlijks een klein bedrag (rond de 12,50 euro) voor donateurschap. Je staat dan onderaan de lijst en hebt feitelijk nog niets. Toch blijken sommige mensen geluk te hebben en komt er een plek vrij bij 1 van de verenigingen waar jij als donateur dan aanspraak op kunt maken. Maar je kunt ook pech hebben, en dan moet je meerdere jaren wachten.

Kortom, zo pak je het aan:

Je zet jezelf op de donateurslijst bij 1 van de 4 verenigingen. Vraagt bij die vereniging een plek aan voor het volgend strandseizoen. Je schaft eventueel alvast een huisje aan en dan houd je je fingers crossed.

De 4 strandverenigingen bij Bloemendaal/Zandvoort zijn:

KVS (de vereniging waar wij staan)
Helios
KVA
Voorwaarts

zonsondergang bij strandhuisjes

De aanschaf van een strandhuisje

Het komt vaak voor dat een kampeerder met een houten huisje overgaat tot de aanschaf van een unit. Of dat iemand met een oude unit het volgende seizoen een nieuwe unit wil plaatsen. Diegene zet dan vaak zijn huidige huisje op de helft van het seizoen te koop (via Facebook, Marktplaats, website van de verenigingen of mededelingborden). Voor kopers het grote voordeel dat ze dan de staat van het huisje goed zien. Maar vooral het voordeel dat zij de laatste paar weken van het seizoen het huisje al mogen bewonen!

En dus de sfeer al goed kunnen proeven. Aan het eind van het seizoen bouwt de koper het huisje zelf af (al dan niet met hulp en inzicht van de verkoper of een ervaren bouwploeg), want het is best een ingewikkeld karweitje) en regelt de opslag.

Opslag in de winter

De houten huisjes worden als ze zijn afgebouwd, afgevoerd door de vrachtrijder en opgeslagen in een loods. Er zijn verschillende plekken in Zandvoort en Zwanenburg waar de houten hutjes veilig en droog worden gestald. Na de winter komt de vrachtrijder bij de loods weer voorgereden en laad je de boel weer op de kar, waarop deze naar het strand rijdt waar je het huisje weer gaat afladen. Units worden op plekken door het land verspreid en staan in de buitenlucht, bijvoorbeeld op campings die niet in gebruik zijn in de winter, of op het circuit van Zandvoort.

En wat kost dat dan?

Strandhuisje (bouwhuisje):
Rond de 400   vrachtrijder vanuit de loods voor opbouwen
Rond de 400   vrachtrijder richting de loods na afbouwen
Ruim 1600 staplaats per seizoen
Ongeveer 300    winteropslag

De aanschaf van een bouwhuisje:

Afhankelijk van de kwaliteit van het huisje en of je nog een paar weken kunt kamperen. De prijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Dat komt door de schaarste van de bouwhuisje. Je start met kamperen met een strandhuisje het beste natuurlijk met een bouwhuisje. Deze is voordeliger maar ook makkelijker en goedkoper op te slaan. Mijn moeder heeft in 2005 haar huisje nog gratis weggeven maar op dit moment gaan ze niet weg voor onder de 4.000 euro (en dat is dan vaak zonder nog een paar weken te kunnen genieten).

Unit (kant en klaar huisje):
Tussen de 400 en 450 euro voor de vrachtrijder voor plaatsing van de unit
Rond de 850 euro voor de vrachtrijder na het seizoen en voor winteropslag (dit zit er bij inbegrepen)
Ongeveer 1600 staplaats per seizoen
De aanschaf is ongeveer vanaf 20.000 voor een 2-hands unit.

Of je nu een bouwhuisje of unit hebt, je bent jaarlijks sowieso nog 150,- euro kwijt aan een parkeervergunning. En verder is er elk jaar wel iets aan vervanging toe, denk aan schotten, vlonders, een nieuwe gas- of waterleiding etc.

En waar je ook rekening mee moet houden: je vrienden en familie vinden het vast heel erg leuk dat jij een strandhuis hebt, dus qua boodschappen ga je ook wel wat meer uitgeven 😉

En, heb je zin gekregen in zo’n pareltje aan zee?

strandhuisjes

Wat ik nog meer schreef over ons strandhuisje:

Het opbouwen van een strandhuisje, gaat dat gemakkelijk?
Code rood bij de strandhuisjes!
Een strandhuisje kopen? Dit moet je weten…
Ook jij kunt een strandhuisje in Zandvoort aanschaffen