Het is de droom van velen: een vakantiehuisje aan de kust. Sinds een aantal jaren ben ik de trotse eigenaar van een strandhuisje in Zandvoort. Wil jij dat ook? Dat kan! Maar er komt wel het een en ander bij kijken. Wat je allemaal moet doen en weten leg ik je hieronder uit.

Elke zomer langs de kust bij Bloemendaal en Zandvoort staan ze er, die prachtige witte strandhuisjes. Als ik er op mijn terras bij de ondergaande zon aan een drankje nip, zie ik vaak genoeg voorbijgangers nieuwsgierige blikken werpen. Het is meer dan eens voorgekomen dat de strandgangers ons huisjesbezitters aanspreken, of de huisjes ook te huur zijn. Nee, dat zijn ze niet, maar je kunt wel het een en ander doen om zelf eigenaar van zo’n strandhuisje in Zandvoort te worden.

Zonsondergang strandhuisjes

Een aantal basisdingen die je moet weten over een strandhuisje

De inrichting van elk strandhuisje is ongeveer gelijk. Nou ja, niet de meubelen natuurlijk. Er is een slaapkamertje (vaak met een 2×2 persoons stapelbed), een keukentje en een woonkamer. Dus:

  • Je kunt in het strandhuisje slapen (zeker met 4 maar ook met meer personen. In de woonkamer staat in bijna alle gevallen een slaapbank).
  • Je kunt er koken. Het gasfornuis sluit je aan op gasflessen.
  • In de keuken is ook een koelkast. Deze werkt op gas of elektriciteit.
  • Elektra regel je zelf, via zonnepanelen.
  • Toiletteren doe je op een zgn. porta potti, een klein campingtoiletje dat je zelf aanschaft en elke ochtend voor 9.00 uur bij de toiletunits leegt.
  • Douchen met warm water kan bij de toiletunits.

Dit is het nieuwe interieur van ons strandhuisje

Elke vereniging heeft strikte regels als het op sociaal gedrag, onderhoud en plaatsing van het huisje aankomt. De huisjes staan dicht op elkaar en iedereen komt er om te genieten dus het is goed om deze regels in acht te nemen. Ook is het heel belangrijk dat het huisje goed en solide geplaatst wordt.

Een strandhuisje opbouwen, is dat gemakkelijk?

Een aantal jaar terug ging het tijdens een flinke storm goed mis en zijn verschillende huisjes weggewaaid. Je kunt je voorstellen, dat zijn hele gevaarlijke situaties:

In beeld: code rood bij de strandhuisjes in Bloemendaal

Wat moet je doen om ook een strandhuisje in Zandvoort te krijgen

De strandhuisjes bij Bloemendaal en Zandvoort zijn onderverdeeld bij 4 verschillende verenigingen. Deze verenigingen hanteren een zogenaamde donateurslijst en degene die bovenaan de lijst staat, die komt als eerste in aanmerking voor een plek. Het is dus een goed idee om je bij al deze verenigingen in te schrijven. Dat is zo gepiept en het kost je ongeveer een tientje per jaar aan donateurskosten.

In dit artikel leg ik je haarfijn uit hoe het werkt bij de strandhuisjes en hoe je je kunt inschrijven:

Een strandhuisje in Bloemendaal/Zandvoort, hoe werkt dat eigenlijk?

De aanschaf van een strandhuisje

Als je wandelt langs de strandhuisjes in Zandvoort en Bloemendaal dan zie je daar verschillende toiletunits. Bij deze units staan mededelingenborden. Strandhuiseigenaren die van hun huisje af willen – dat kan zijn omdat ze stoppen of omdat ze een ander huisje hebben gekocht – plaatsen op deze borden vaak de verkoopadvertentie. Uiteraard zetten ze hun huisje ook via Marktplaats te koop. Je kunt deze huisjes kopen, maar let op: dit is zonder de vaste plek! Het werkt eigenlijk hetzelfde als op een camping. Daar huur je een plekje en je tent neem je zelf mee. Nu kan het zo zijn dat iemand zijn strandhuisje te koop aanbiedt op bijvoorbeeld de helft van het kampeerseizoen. Jij mag dan wel de rest van het seizoen in het strandhuisje afmaken.

In dit artikel heb ik van A tot Z uitgelegd hoe je een strandhuisje in Zandvoort/Bloemendaal kunt kopen en hoe het nou zit met die vaste plek:

Een strandhuisje kopen? Dit moet je weten (Bloemendaal/Zandvoort)

En, is een strandhuisje in Zandvoort ook iets voor jou?

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen… het leven bij de strandhuisjes is verrukkelijk! Van april tot september is het elk jaar weer genieten. Er komt dus wel het een en ander bij kijken, bij de aanschaf van een strandhuisje, maar mogelijk is het zeker! En tja, een zonsondergang als dit, wie wil dat nou niet? En het is er bijna iedere avond raak hoor!

zonsondergang bij strandhuisjes