UPDATE 2024 | Het hebben van een strandhuisje is vooral genieten. Maar voor het zo ver is, moet er eerst een hoop gebeuren. Hoe gaat dat eigenlijk, een strandhuisje opbouwen? Sinds 14 jaar heb ik een eigen strandhuisje, dus laat het me je uitleggen.
Een tijdje terug schreef ik al over het verschil tussen units en bouwhuisjes (het hele artikel, ook over de aanschaf van een strandhuisje, lees je hier):
- Een unit is een kant en klaar huisje en wordt in z’n geheel op de juiste plek op het strand gezet en weer van het strand weggehaald. Kijk, dat gaat zo:https://www.instagram.com/p/Cw61nd0NFNQ/
- Een bouwhuisje bestaat uit losse onderdelen en wordt latje voor latje, schroefje voor schroefje in elkaar gezet.
Het opbouwen van een strandhuisje van hout, hoe gaat dat?
Zo’n bouwhuisje hadden wij de eerste 6 jaar dat we “kampeerden”. Het was echt onze allerbeste aankoop ooit en elk seizoen was het een groot feest om er te verblijven. Sowieso, wanneer we bij ons strandhuisje zijn hebben we een instant vakantiegevoel, al is het op een doordeweekse woensdagmiddag. We sporten, we zonnen, we lezen, we zijn met vrienden… of alleen, ook lekker. Sinds 2 jaar hebben wij een unit. Maar voor de heerlijke strandbeleving heeft het echt nooit uitgemaakt hoor, een unit of bouwhuisje.
Nog even kort de voordelen/nadelen van een bouwhuisje op een rij:
Voordelen van een bouwhuisje:
- Een bouwhuisje is in aanschaf, transport en stalling goedkoper dan een unit (hier heb ik de verschillende prijzen op een rijtje gezet).
- Doordat een bouwhuisje wat minder goed geïsoleerd is (je kunt gerust stellen dat er eigenlijk gewoon meer kieren en gaatjes zijn) blijft het er zomers koeler dan in een unit, waar de warmte al snel blijft hangen.
- Ook hoor je door de mindere isolatie de zee en de regen beter. Beide geluiden hebben op mij toch zo’n heerlijk meditatief effect.
Nadelen:
- Door die kiertjes komt dan wel wat meer (camping)geluid.
- In het voorseizoen (alle strandhuisjes staan vanaf medio april) kan het in een bouwhuisje extra koud zijn (maar daar zijn kacheltjes en thermoslaapzakken voor).
- Een bouwhuisje moet helemaal zelf opgebouwd worden, en dat is best een flinke klus.
Hoe werkt het, een houten strandhuisje opbouwen
- Het allerbelangrijkste is dat je een ” bouwploeg” regelt van gezellige mensen versus vakmensen. Er gaat zeker een hele dag zitten in het opbouwen van een strandhuisje, dus dan kan het er maar beter vrolijk aan toe gaan. Maar, er moet ook vakkundig gewerkt worden! Dus een timmerman met inzicht in de lead is wel zo prettig. Zelf vervulde ik op de bouwdag altijd verschillende hand en spandiensten: ik schenk koffie in, bied broodjes en koekjes aan, masseer een schouder, houd een schot vast, sop wat latjes schoon of loop interessant te zwaaien met een hamer.
- Een strandhuisje staat opgeslagen in een loods. Vanuit die loods moeten alle onderdelen van het huisje opgeladen worden op de vrachtwagen waarna de vrachtwagen naar de plek van bestemming rijdt (meer informatie hierover heb ik ook weer hier beschreven). Kijk, hieronder zie je hoe een strandhuisje gestald wordt. Dit waren allemaal onderdelen van ons strandhuisje.
- De Gebroeders Paap zijn onze vaste vrachtwagenchauffeurs. Zij verzorgen het transport van alle strandhuisjes in Zandvoort/Bloemendaal. Ons huisje staat bij kampeervereniging KVS in Bloemendaal/Zandvoort. Als de vrachtwagen met het strandhuisje aankomt bij onze plek kan het afladen beginnen. Alles wordt netjes en compact gestapeld, als je de volgende dag pas gaat bouwen. Of anders worden de onderdelen zo neergezet, dat er gelijk begonnen kan gaan worden met opbouwen.
- Het tijdstip dat je uit de opslag komt wordt bepaald door de Gebroeders Paap. Kom je einde van de dag uit de opslag, dan heeft het geen zin om te gaan bouwen. Maar de vloer leggen is een klus die je eigenlijk wel gedaan wilt hebben. Want als de vloer ligt, scheelt dat een hoop tijd en wat vooral handig is: het zand kan niet er meer wegwaaien. Dit is een klus die heel zorgvuldig en secuur moet gebeuren. Het is de basis van je strandhuisje, het fundament, en dat moet staan als een huis.
- Na de vloer worden alle zijkanten in elkaar gezet. Je kunt flink wind vangen direct aan zee dus het is handig als je dit met meerdere mensen doet. Mijn specialisme: ik ben inmiddels een sr. schottenvasthoudster.
- Als de zij-, voor- en achterpanelen staan wordt het dak op het huisje gelegd. De dakpanelen dek je uiteindelijk af met de zogenaamde nok, de lat in het midden, bovenop het huisje. Ik weet niet precies hoeveel moeren, bouten en schroeven er in een huisje gaan, maar het zijn er veel.
- Het zware werk is gedaan en er kan begonnen worden met “de binnenboel“. Het keukenblok gaat in elkaar, de schotten van de slaapkamer worden geplaatst, het bed wordt in elkaar gezet en dan begint wat mij betreft het allerleukste: het inrichten! (hier volgt een aparte blog over).
- Ondertussen kunnen ook de buitenkasten in elkaar gezet worden. In deze kasten staan de strandstoelen, scheppen, bezems, speelgoed, voorraad en gasflessen. De volgende stappen gelden trouwens voor alle strandhuisje eigenaren: dus mensen met een unit voeren deze ook uit.
- In jouw gangpad (rechts van het huisje) en op je “talud” leg je vlonders neer. Het kan nog best een klus zijn om ze allemaal waterpas te krijgen. De ervaren strandmannen doen dit in een handomdraai, ik loop een paar uur te prutsen en stoot vervolgens het hele strandseizoen mijn tenen aan uitstekende latten. Je begrijpt, deze klus laat ik liever doen.
- Na het leggen van de vlonders plaats je een trap in jouw eigen stukje dijk. Om deze dijk te beschermen, dus dat het zand niet wegzakt, sla je beschoeiing in de grond. En tot slot plant je stro in de dijk, ook ter bescherming. Een fijn klusje voor Mia en vriendin Daisy.
- De laatste stappen maken het helemaal af. Het gas aansluiten bijvoorbeeld. Een gasfles staat in de goed geventileerde buitenkast en met de juiste koppelingen en aansluitingen wordt de slang binnen verbonden aan je gasfornuis en gaskoelkast (als je die hebt, een koelkast kan ook op zonnen-energie).
- In de strandhuisjes is stromend water, de aansluiting naar de centrale waterslang verzorg je zelf (na 5 jaar kan ik het zelf!) De strandhuisjes zijn niet aangesloten op het riool, dus een afvoer voor de gootsteen maak je zelf. Hoe dit gebeurt verschilt per strandhuisje-eigenaar. De meeste mensen gebruiken hier sinaasappelkistjes voor:
- Mijn eerste kampeerseizoen deed ik het zonder stroom. Maar een volle telefoon, een lampje ’s avonds en af en toe wat muziek via een box is toch wel lekker. Mijn broer was elk jaar de “stroomklos” (ook in de regen) en monteerde vakkundig ons zonnepaneel. Bij de unit die we nu hebben zijn de panelen permanent bevestigd. Energie van zonnepanelen is een vak apart trouwens. Maar genoeg buren met ervaring bij de strandhuisjes en eigenlijk helpt iedereen elkaar altijd.
Een houten strandhuisje opbouwen is best een klus en niet heel gemakkelijk, maar je weet waar je het voor doet en dat maakt het allesbehalve een last. Zand aan je voeten, zicht op zee, blije kinderen en de allermooiste zonsondergangen, right in front of you. Wij kunnen niet meer zonder!
Hier lees je een FAQ over het hebben en het verkrijgen van een strandhuisje. Of check dit bericht, met alle artikelen over de strandhuisjes:
Poeh wat een gedoe zeg. Ik zeg: gat in de markt om het helemaal uit te laten besteden :-). Maar, het lijkt me zooooooooooo heerlijk om er eentje te hebben! Ik kom graag een keertje een wijntje bij je drinken!! xxx
Heel leuk artikel.. Geniet er maar van…………. Kom wel eens langs hahaha
Ik zie je wel verschijnen. Ik heb een wit huisje, dan vind je het wel toch? 😉
Leuk stuk, Bonnie! Erg nuttig, ik had dit stuk eerder moeten lezen :)!
Tot snel, buuf! We gaan er een mooie zomer van maken.
Ha Lars! Ja gaan we doen 😉 Grtjs
Héél leuk stukje. Een reclame voor het strandleven.
Laat de zomer nu maar komen.
Vriendelijke groeten,
jim.
Voorwaarts.
Vind ik ook 🙂 En dankjewel voor het compliment!
Heel leuk geschreven!
lid van kampeervereniging Voorwaarts,
Irmy
Leuk, dankjewel Irmy
Dat ziet er mooi uit!
Wat gezellig om daar in de zomer te verblijven.
Nu snap ik dat het in elkaar zetten van zo een huisje heel veel werk is.
Ja het is echt geweldig