“Nouhou Doutzen, dat is mijn frietje!!! Maaaam, Doutzen steelt alweer van mijn zoete aardappel friet!” “O niet waar, stomme Rens! Ik pak alleen maar een beetje huisgemaakte mayonaise van je!” …  Ik ben benieuwd, zou het vroeger zo gegaan zijn in huize Kroes?

Dat valt niet te lezen in het boek Powerfoods van Rens Kroes. Geen spannende verhalen en  geen juicy family details. Wel een hoop heerlijke gerechten en gezonde drankjes. I like!

Vandaag maak ik de zoete aardappel friet à la Rens Kroes.

Een wel heel gemakkelijk gerechtje, maar dat komt omdat ik op een histamine-vrij dieet zit momenteel en ik echt een hele hoop fijne powerfoods niet mag nuttigen. Hierover een volgende keer meer.

Ingrediënten zoete aardappel friet

  • Twee grote zoete aardappelen
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 1 tl paprikapoeder (die liet ik achterwege, paprika past niet in een histamine-vrij dieet)
  • Himalayazout (of zout van jouw persoonlijke voorkeur)

Bereiding:

Was de zoete aardappelen en dep ze droog. Je kunt de aardappelen schillen maar ik vind de schil juist lekker (net als Rens ;-)). Snijd de aardappelen in mooie lange, dunne frieten.  Verhit de olie in een pan en bak de zoete aardappelpatat tot ze knapperig zijn. Ik dep de frites tot ze ietwat vetvrij zijn en strooi er vervolgens een beetje zout over.

Lepel biologische mayonaise erbij (stiekem niet helemaal passend in het histamine-vrij dieet vanwege de citroen en mosterzaad) en smullen maar van die zoete aardappel patatjes!

Rens Kroes friet

Gezondheidsweetjes over de zoete aardappel:

  • De zoete aardappel is geen aardappelsoort! Het is een groente, en wel een knolvormige wortelsoort.
  • Zoete aardappel is een bron van bètacaroteen, een antioxidant die in je lichaam omgezet wordt naar vitamine A. Vitamine A is onder andere goed voor de huid en voor de ogen.
  • Naast bètacaroteen, bevat zoete aardappel vitamine C, verschillende B-vitamines en onder andere de mineralen calcium, magnesium en kalium.
  • Zoete aardappelen kunnen helpen de bloeddruk te verlagen dankzij het mineraal kalium dat ze bevatten.
  • Je kan zoete aardappel gebruiken om gewichtsverlies te ondersteunen dankzij de vezels en complexe koolhydraten die zoete aardappel bevat, waardoor je langer verzadigd blijft. Daarbij heeft een zoete aardappel minder calorieën dan een gewone aardappel.

Bron: BeBio, waar ik ook dit lekkere recept voor zoete aardappel chips zie staan.

Winactie Superfoods van Rens Kroes

Nou kan ik me voorstellen dat je interesse hebt in het superboek van Rens Kroes? Dat komt goed uit, zondag plaats ik de winactie live en zijn er 3 exemplaren te winnen!!

Tot die tijd heb ik hier ook nog een paar lekkere recepten voor je:

zoete aardappelpatat Rens Kroes