Bij Blender in Haarlem at ik mijn allereerste Oathie. Al bij de eerste hap wist ik “dit wordt niet mijn laatste”. Er volgde nog een oathie in Amstelveen, bij de Vitaminstore. En toen hield het wel een beetje op. Ik kwam ze gewoonweg nergens anders tegen? Maar gelukkig is daar het World Wide Web en heb ik van 3 verschillende bronnen één heerlijk (Mia-proof!) oathie recept gemaakt. Lekkerder dan het origineel!!
Wat is een oathie
Een oathie is een broodje zonder meel of tarwe, gemaakt van havermoutvlokken, sojabonen, bessen, noten, lijnzaad en heel veel andere (glutenvrije) vezels. Goed voor dus voor mensen met glutenallergie maar ook heerlijk voor mensen die “gewoon” brood willen mijden. Ik weet niet of de oathie-variant die ik maak nou een échte oathie is, maar hij doet er wat mij betreft niet voor onder. Deze oathie zelf maken is in ieder geval helemaal niet moeilijk. Belangrijk is wel dat je zgn. Psylliumvezels in huis haalt.
Psylliumvezels?
De psylliumvezels (ook wel Vlozaadvezels) zijn handig als je glutenvrij wilt bakken. Als de vezels met water in aanraking komen vormen ze een geleiachtige substantie, wat zorgt voor een goede binding met andere ingrediënten. Verder hebben de vezels een hele gunstige werking op de darmen en helpen ze bij allerlei kwalen. Wil je meer weten? Op deze blog las ik een hele fijne en uitgebreide uitleg van de werking van de vezels. Ik kocht een grote pot Psyllium vezels bij De Tuinen (oeps, nu genaamd Holland & Barrett) voor 11,99 euro.
Ingrediënten samengesteld oathie recept
– 2 eetlepels Psylliumvezels (vaak te verkrijgen in biologische winkels)
– 175 ml water
– Een mix van 100 gram noten (kies zelf tussen bv amandelen, hazelnoten of walnoten)
– 50 gram lijnzaad
– 10/20 gram andere zaden (bijv. sesam-, pompoen- en zonnebloemzaden)
– 1 kopje havermout (ik gebruik voor het afmeten een klein theekopje)
– 1 theelepel kaneel
– snuf zout
– 3 eetlepels gesmolten kokosolie
Bereiding van deze oathie variant
Mix de Psylliumvezels met water en laat het 5 minuten staan totdat het gelei wordt. Doe de havermout, noten en zaden in een keukenmachine en maal tot ze grof gehakt zijn. Doe deze mix in een kom en voeg de kokosolie en wat zout toe. Roer goed door en meng daarna de Psyllium gelei er doorheen. Laat het geheel een uurtje rusten, zodat de Psylliumvezels goed in de notenmix trekken. Verwarm de oven voor op 175 graden en verdeel het beslag over ongeveer 6 tot 8 muffinvormen. Bak de oathies 45 minuten in de oven en laat ze even afkoelen voordat je ze uit de vormjes haalt.
Is dit oathie recept Mia-proof?
Deze twee tieners likten hun vingers erbij af. Eerst zonder drupje honing erbij “oh, best lekker”. En na het drupje honing “Mam ik vind het zo zielig voor je, wij eten al je oathies op!”
Andere lekkere havermoutrecepten:
Bananenbrood met havermout
4 lekkere havermout ontbijtrecepten
Iets totaal anders: een havermout gezichtsmasker
Smoothie met havermout en aardbei
Hoi, ik hoop dat je dit bericht nog ziet/krijgt want je bericht is al van een tijdje geleden maar wie niet waagt wie niet wint 😉
Ik heb een aantal vragen, allemaal over de havermout: maal je de havermout, ik bedoel of je er meel van maakt? En wat is een kop? Bedoel je daar een (Amerikaanse cup mee? Ik begreep dat een cup 130 gram is en een kop 85 gram is, nogal een verschil dus. Laatste vraag: waar(neer) voeg je de havermout toe? Bij de noten en zaden?
Bedankt alvast!
Ha Gabrielle, jaja ik zie je berichtje nog hoor. Goede vragen, ik zie dat ik dat helemaal niet zo duidelijk beschreven heb ik het artikel. Ga ik gelijk even aanpassen dus veel dank! Ik doe in ieder geval de havermout inderdaad bij de noten en zaden en gezamenlijk gaat dit in de blender. Ik heb zelf een klein theekopje gebruikt voor het afmeten van de havermout. Ben erg benieuwd of je de oathies ook zo lekker gaat vinden! Groetjes Bonnie
Ik heb voor een beetje zoet 6 gedroogde abrikozen in stukjes toegevoegd en ben erg enthousiast over het resultaat: gezond en lekker!