Al een paar jaar (!) heb ik last van mijn huid. Ik weet het, piepjong ben ik ook niet meer, maar wat doen die jeugdpuistjes dan daar op mijn kin? Ik wil er vanaf.

Een zoektocht op Google bracht me bij Oats. Havermout dus.

Het beste ontbijt ever: cholesterolverlagend, goed voor de lijn etc etc. Maar blijkbaar ook een heel geschikt ingredient voor diverse maskers en scrubs!

Havermout heeft een ontstekingsremmende werking, haalt vlekjes weg, verzacht en hydrateert. Beetje jammer alleen dat sommige sites spreken van een anti-ouderdomsmasker… Uit alle maskers en scrubs die ik tegenkwam heb ik er zelf 1 samengesteld.

Wat heb je nodig:

– 2 eetlepels havermout
– 1 eetlepel honing
– 1 eetlepel arganolie (hier heb ik een gratis 20ml flesje besteld)
– 1 eetlepel melk

havermoutmasker havermoutscrub

Vervolgens is het een kwestie van mengen, even 5 minuten laten staan, aanbrengen op je gezicht en scrubben maar. Ik heb het nog 10 minuutjes laten intrekken en vervolgens afgespoeld met lauw water.

Resultaat:  ZACHT!!!!

havermout gezicht

Ik  vroeg me tijdens de bereiding en het smeren wel even af waarom gezonde dingen vaak een beetje viezig zijn. Ik schreef al eerder over mijn nieuwe oil pulling ochtendritueel... En ook de bereiding van deze heerlijke havermoutkoekjes was best een smerig klusje (maar dan heb je ook wel wat).

Waarom dit scrubje/masker zo goed werkt?

Havermout: kalmerend
Havermout heeft een egaliserende en verzorgende werking op de huid. Het zorgt er ook voor, dat het vocht goed wordt vastgehouden omdat het een beschermend laagje op de huid achter laat.  Het verwijdert dode huidcellen, reinigt de huid en heeft een kalmerende werking.

Honing: antibacterieel 
Honing heeft antibacteriële eigenschappen. Dit komt, omdat bijen een enzym toevoegen dat de productie van waterstofperoxide bevorderd. Juist deze stof is zeer effectief in het opruimen van bacteriën. Dit in combinatie met de eenvoudige suikers die in honing te vinden zijn zorgt ervoor dat honing een helend effect heeft op de huid. Wondjes en puistjes zullen sneller helen door het gebruik van honing.

Arganolie: ontstekingsremmend
Arganolie is een bijzonder goed werkend product tegen acne en onzuiverheden. Het bevat geen giftige of gevaarlijke ingredi‘nten. Marokkaanse Arganolie zit vol met Vitamine E, essentiele vetzuren, talrijke anti-oxidanten en voedingsstoffen met ontstekingsremmende eigenschappen die helpen acne en littekens kwijt te raken.

Melk: hydraterend
Het belangrijkste effect van melk is dat je huid verfrist. Melkzuur haalt immers de dode huidcellen weg als het in de juiste zuurtevariant wordt verwerkt.
Melk is ook geschikt om een verbrande of schilferige huid sneller te doen herstellen.  De eiwitten in de melk kunnen de huid hydrateren en verjongen, de vitamines A en D maken de vrije radicalen onschadelijk en zouden zo huidveroudering tegen.

Ga je het ook proberen?