een dagje Rotterdam

Al maanden zag ik er naar uit: hijskranen, containers en schepen spotten in de haven van Rotterdam. Ik had hiervoor een Grouponvoucher gescoord – havenrondvaart met de Spido en 3-gangendiner bij Ketelbinkie – en Judith was mijn “slachtoffer”…  Gelukkig is Judith net zo’n rare havennerd als ik (dit  zou zelfs haar derde keer worden!), dus met de voucher op zak gingen we blij op weg naar Rotterdam.

koffiebar Hopper

Eerst koffie en een tosti bij koffiebar Hopper. Dit te gekke tentje blijkt in trek bij flexwerkers. Veel MacBookjes, bila’s en leuke mensen. Koffie smaakt heerlijk en wat handig: een kraantje middenin de zaak om zelf water te tappen! Onze Doppertjes zijn weer vol, we zitten om de hoek bij  de Witte de Withstraat, laten we gaan!

Witte de Witstraat

Witte de Withstraat, je hebt er vast wel van gehoord,  dé hipsterstraat van Rotterdam.  In de jaren zeventig was dit nog een gure straat met veel criminaliteit. Maar in de jaren 90 werd een grote metamorfose in gang gezet waardoor je je nu eerder in Londen of Berlijn waant. Wat ik helemaal geweldig vind in deze straat zijn de letters, overal waar je kijkt zie je retro neon signs.

En dan die fijne shops, restaurantjes en barretjes, pffff…

Betsy Palmer

2 winkels die ik standaard aandoe zijn Betsy Palmer en SeventyFive.

De nieuwe collectie van Betsy Palmer is weer erg mooi. Veel aparte schoentjes voor poezelige voetjes, maar toch vooral ook gewoon veel draagbare schoenen (ik val voor die lichtroze veterschoentjes).

Seventyfive Rotterdam

SeventyFive is he-le-maal mijn stijl. Wat een interieur, overal waar je kijkt in deze sneakerstore, zie je sportende Playmobil mannetjes en vrouwtjes aan het werk. Ik ben DOL op Playmobil. 2 jaar geleden had ik zelfs twee Playmobil vriendjes mee op vakantie. Kijk maar…
E
n die roze Vans? Die MOET ik simpelweg hebben. (wat heb ik toch met lichtroze de laatste tijd?)

Tijd voor een pitstop, ook de Doppers moeten weer gevuld… We gaan naar NRC. Maar wat is dat voor leuk tentje aan de overkant, KingKong? Een hostel?? Ziet er geweldig uit, we gaan daarheen. KingKong blijkt inderdaad een hostel en al pratende met Sandra, de marketingmanager die ons een persoonlijke rondleiding geeft, wordt ons een hoop duidelijk. Zoveel zelfs dat ik met haar een actie ga uitwerken waarbij ik waarschijnlijk overnachtingen mag weggeven!!! Hierover heel snel meer. Vast een sneakpreview van mijn favoriete kamer. Dit geloof je toch niet?! Een HIJSKRAAN kamer!!!

King Kong hostel

Om de hoek bij de Witte de Withstraat zit DearHunter (leuk he, geen deer maar dear). Een hele mooie vintagestore met supermooie kleding en accessoires. Leuk aan deze winkel is dat er ook een kapsalon bij zit. Ik pas de leren Michael Jackson bodywarmer en oefen wat moves… HIEHIE, OWWW! Helaas, te groot.  Ik trek een suede jas aan en krijg spontaan zin in… linedansen? De aardige eigenaresse kijkt nergens van op, vertelt lekker door over haar passie en winkel en naait ondertussen wat kraaltjes aan een blouse. Ik vind die jas gaaf, vooral met one hand in my pocket zo… Judith niet, zij vindt het hoedje mooi. Niet voor haarzelf, maar voor mij!!! Hoe lief, ik krijg dit schatje kado! Tijd voor Judith nu om one hand in haar pocket te steken, en naar duiten te graaien…

deerhunter vintagestore

En die zon maar schijnen… Tijd voor een buitenactiviteit! Ik heb altijd al dat rode vuurtorentje en die hijskraan op weg naar de Erasmusbrug van dichtbij willen bekijken. Wat blijkt, dit hoort bij het Maritiem Museum en is gewoon helemaal vrij toegankelijk, gewoon het trappetje af! Jeutje… deze dag is zó TOP!

maritiem museum Rotterdam

Ik kan niet anders, ik moet de vuurtoren omhelzen. Wat is hij groot! En lekker warm.. De hijskranen van dichtbij zijn geweldig. Mooie oude schepen. Er is zelfs een SRV bootje. Ken je nog wel van vroeger toch, de SRV man? Kwam met een soort camper vol levenswaren door de straat rijden. Je betaalde (mijn moeder dan) het dubbele van wat het in de winkel kostte maar dan kon je wel gewoon even snel op je sloffen de laatste boodschapjes inslaan. Deze boot had dezelfde functie, tot 1970.

graanzuiger Maritiem Museum Rotterdam

En toen was daar Hans. Hans de gepensioneerde Maritiem Museum vrijwilliger. Wat een moppie niet? En wat hij allemaal wist te vertellen was helemaaal in mijn straatje. “Kijk, de oudste hijskraan – die daar – was handgedreven en uit 1650. Deze hijskraan komt uit Antwerpen uit 1940, geschikt voor 1 spoor. In Rotterdam waren de kades breder dus hijskranen daar konden twee sporen aan, kijk die stamt uit 1950. Zie je die? Die komt uit jullie stad, dat is een heuse Haarlemse Figee-er. Wordt nog steeds gemaakt en gebruikt trouwens, dat zal je straks wel zien op je havenrondvaart. Wat zeg je, wil je deze graanzuiger beklimmen? Tuurlijk!!” Hans doet het poortje voor me open en daar ga ik. Smalle steile stalen trapjes op. Leuk!! Sta ik daar dan hoog boven op deze zuigert, jammer dat Judith spontane hoogtevrees kreeg.

Tsjee, ik ben helemaal hyper van al deze indrukken. Zou wel een Oxazepammetje kunnen gebruiken om de boel weer onder controle te krijgen 😉 Maar die zijn er niet, wel een glaasje witte wijn. Heerlijk onder de rook van de Erasmusbrug, het gebouw van Rem Koolhaas in het vizier. Cheers!

wachten op de speedo

Daar is onze Spido boot. Gezellig met een stuk of 40 oude vandagen klimmen we aan boord. We gaan drie kwartier lang genieten van al het moois wat een haven te bieden heeft. Wat hebben we een geluk met het weer, wij vinden dit super! Anderen ook hoor, hetzij wat knikkebollend…

speedo_havenrondvaart

Na de havenrondvaart gaan we eten bij Ketelbinkie. Niet direct onze eerste keus, maar het is nu eenmaal part of the Groupon deal. Het blijkt een grappig restaurant op de kop van de Zuid. Ketelbinkies, de jongste scheepknaapjes (vaak pas 12 jaar) die vroeger meegingen de zee op. Hun werk: koffie schenken uit een ketel. Het eten in Ketelbinkie is lekker!

Onze dag zit er op. Nog een paar highlights:

rotterdam_overzicht

De combinatie Museumkwartier, Witte de Withstraat en kop van Zuid blijft gewoon een schot in de roos 😉

bonnie schietgraag

Ook trek gekregen in een soortgelijk dagje? Ik heb een plattegrondje voor je gemaakt.
Informatie over de Spido vind je hier. En Ketelbinkie verzorgt prima (en vooral heel betaalbare) menu’s, desgewenst in combinatie met de Havenrondvaart. Alles is overigens op loopafstand van elkaar!

plattegrond rotterdam

A – Witte de Withstraat met o.a.  Betsy Palmer, SeventyFive en KingKong
B – Maritiem Museum
C – Spido (en heel mooi terras met heerlijke witte wijn)
D – KetelBinkie (pal naast Hotel New York)
E – DearHunter
F – Erasmusbrug
G – De Rotterdam (gebouw van Rem Koolhaas)
H – SS Rotterdam, superleuk hotel op een Cruiseschip. Zelf al 3 keer geweest, aanrader!!
De rode pijl is de vaarrichting (en weer terug)