Retro is in! Je hoort het wel vaker, maar wat wil dat nu zeggen? Wanneer je zelf lekker vlooienmarkten of het internet afstruint naar fijne mode-items, is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien. Wat nu precies het verschil is tussen retro, tweedehands of vintage fashion, dat zal ik jullie uitleggen in deze post.

Retro

Laten we beginnen met retro: eigenlijk wil dat helemaal niet zeggen dat iets oud is. Het is enkel een revival van iets wat vroeger al in is geweest, de terugkeer van een trend. Het gaat dus om het uiterlijk en een bepaalde stijl van een kledingstuk of accessoire, niet om de leeftijd. Zo zie je heel langzaamaan de schoudervulling weer terugkomen, of je het nu wilt of niet. Ook zijn de eighties sportsokken weer helemaal terug. Lekker retro dus, maar wel recent geproduceerd.

Tweedehands

Ben je bekend met de term fast fashion? Dit wil zeggen dat in de huidige mode-industrie heel veel gemaakt én verkocht wordt voor een veel te lage prijs. Hierdoor kopen we met zijn allen ieder seizoen tassen vol met nieuwe kleren. En smijten we ze na een paar maanden weer weg. Iets met een retrolook kan dus allesbehalve duurzaam zijn. Maar zo nu en dan tweedehands kopen is dat wel. En dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor onze planeet, want zo ga je verspilling tegen.

Wat is tweedehands dan precies? Nou, ten eerste is dat een item dat al eens gebruikt is, of van iemand anders is geweest. Goed om te weten: iets kan pas tweedehands genoemd worden als het ná de jaren ’80 gemaakt is. Een tweedehands kledingstuk kan dus net zo goed een Versace pak uit 2005 zijn als een H&M jurkje van vorig jaar.

Vintage

Wat is dan vintage? Eenvoudige vuistregel: alles dat voor de nineties geproduceerd is, maar dan wel items die minder dan honderd jaar geleden vervaardigd zijn. Terwijl de term tweedehands wel eens als iets negatief gezien wordt, heeft vintage juist een erg positieve connotatie. En je hoeft er niet eens echt veel aan te besteden. Als je eens in de kast van je moeder of oma snuffelt, vind je vast wel een leuk sixties jasje! Maar ook voor online aankopen is het best handig om te weten wat echt vintage is. Zie je bijvoorbeeld een product aangeprezen staan als “vintage Acne jurk”, dan moet je daar wel even over nadenken, want het merk Acne bestaat pas sinds de jaren ’90. Zo’n jurk kan dus eigenlijk helemaal niet vintage zijn. Eenvoudigweg googelen en wat kennis over het product verzamelen is dus aan te raden, want misschien kun je dan nog wat afdingen op de prijs!

Ben je nog bij de les?

Hier een voorbeeldje om alles nog even samen te vatten: iedereen kent de Rolex horloges wel. De duurste exemplaren zijn juist de vintage exemplaren uit bijvoorbeeld de jaren ’60. Rolex brengt bovendien nog steeds dezelfde modellen uit; nieuw dus, maar retro! En natuurlijk kan je zo’n “klokje” ook wel tweedehands kopen – dus gebruikt, maar minder dan twintig jaar oud – zoals hier. Hou je het liever wat budgetvriendelijker? Dat kan! Zo toonde ik jullie laatst nog mijn gouden retro Casio, die ik voor minder dan 50 euro op de kop heb getikt. Nou, ik hoop dat je nu die boom door het bos wel kunt zien en lekker met deze info aan de slag gaat!

Chanel buttons

bron hoofdafbeelding