Zegelringen voor dames zijn helemaal de trend op dit moment. Vooral als je een zegelring combineert met een heleboel andere ringen. Je kunt hierbij helemaal los gaan en een ware “ring-party” creëren. Ik heb wat fijne inspiratie voor je uitgezocht. Maar laat ik beginnen bij de geschiedenis van de zegelring…

Want waar komt de zegelring eigenlijk vandaan? De geschiedenis voert ons terug tot maar liefst 1800 voor Christus, naar het oude Egypte. Toen al werden ze gedragen om autoriteit aan te duiden. Zegelringen zijn ook bedoeld om documenten te verzegelen. Met de symbolen die in steen of metaal zijn gegraveerd of geëtst werd op hete was het stempel gezet. Vandaar ook de naam “zegelring”.

Het dragen van een zegelring (signet ring in het Engels. En in het Frans: une chevalière, van het woord chevalier dat ridder betekent) is een lang bestaande traditie bij vooraanstaande geslachten in Europese en sommige andere culturen. In Frankrijk, Nederland en Duitsland wordt de ring gedragen om de ringvinger van de linkerhand, in Zwitserland om de ringvinger van de rechterhand. In andere landen wordt de zegelring ook aan de pink van de linker- of rechterhand gedragen.
bron

De zegelring werd vroeger dus vooral gezien als een teken van rijkdom en status. Maar tegenwoordig is de zegelring voor iedereen, en wordt hij vooral ook gedragen als modeaccessoire.

Verschillende ringen aan een hand

Vind jij een of twee ringen aan je hand niet genoeg? Dan heb je geluk. Want bij de zegelringen trend geldt: hoe meer, hoe beter! Je kunt de wat grotere zegelringen bijvoorbeeld mixen met minimalistische sieraden. Maar ook een set van meerdere grote ringen doet het goed! Je kunt combinaties maken met parels, edelstenen en ook je duim en pink mag je bij deze trend van ringen voorzien.

Zegelringen en verschillende armbanden voor dames – grof of fijn – combineren ook heel goed. Misschien een beetje over de top en niet voor alledag, maar voor een feestje kun je met een opvallende sieradenset heel goed voor de dag komen.

Vintage zegelringen en sieraden

Sowieso ben ik dol op vintage- en retro spulletjes. Of het nou om woonartikelen gaat of mode-items. In fashion is vintage een echt stijlbegrip geworden en ook niet meer weg te denken in de sieraden wereld. In mijn sieradendozen heb ik inmiddels flink wat sieraden uit erfenissen. Mooie herinneringen, maar natuurlijk ook een beetje triest. Door zo nu en dan een ring van mijn moeder of oma om mijn vinger te schuiven, heb ik mijn dierbaren toch nog even dicht bij me.

Vintage sieraden combineren trouwens prima met nieuwe exemplaren. Ik kan bijvoorbeeld niet zonder mijn AppleWatch die natuurlijk hypermodern is. Maar ook de ringen hieronder… kun jij zien welke oud of nieuw is? De gladde zegelringen (van het merk Isabel Bernard) die ik om mijn ringvinger draag hebben zelfs nog een extra functie: zij verbergen een oude tattoo uit de nineties, die er een beetje verlopen uitziet.

 

En, is de zegelringen trend ook iets voor jou? En ga jij dan voor een vintage of een nieuw exemplaar?