Als je naar het strand bij Bloemendaal aan Zee of Zandvoort gaat, dan zie je ze daar staan, al die mooie, witte strandhuisjes op rij. Kun je zo een strandhuisje kopen? Dat kan! Ik zal je uitleggen hoe het werkt.

De stranddag loopt ten einde en moe maar voldaan klop je je handdoeken uit en pak je de tas weer in. Wat een fijne dag was het weer! Eigenlijk wil je nog helemaal niet naar huis, kon je nog maar blijven. Heerlijk tot ’s avonds laat genieten van de ondergaande zon en de ruizende zee. Maar ja, de kinderen moeten eten en naar bed dus hup, de file in. Terwijl je naar je auto loopt zie je de strandhuisjes staan. De eigenaren kijken je meelijwekkend aan en schenken ondertussen nog een glaasje wijn in. Hun kinderen springen op de trampolines of nemen nog een duik in zee. Zucht… zo een strandhuisje, dat zou je zelf stiekem ook best willen?!

zonsondergang strandhuisje

Een strandhuisje kopen?

Ik heb goed nieuws voor je, want de strandhuisjes bij Bloemendaal en Zandvoort, die kun je gewoon kopen! Nou ja, gewoon… er komt wel wat bij kijken. Het werkt als volgt:

Wat je moet weten voordat je een strandhuisje gaat kopen

Allereerst lees je dit artikel even goed door. Daarin heb ik uitgebreid beschreven hoe het hebben van een strandhuisje werkt. Wat je moet weten qua opbouwen, vervoer, kosten etc.

In het kort:

 1. Als je een strandhuisje koopt dan krijg je daar meestal bij: parkeerplek, meubilair, koelkast, gasfornuis, zonnepanelen en serviesgoed.
 2. Een kampeerseizoen loopt van april tot september. Huisjes die verkocht worden mogen per 1 juli bewoond worden door de nieuwe kopers (dus niet eerder).
 3. Je hebt dan het huisje (en toebehoren) + de staplek. De staplek is alleen voor dat jaar geldig! Je laat je op de donateurslijsten zetten en dan is het fingers crossed voor een plekje het volgende seizoen. Eerlijk gezegd is de kans heel erg klein dat je gelijk het jaar daarop al een eigen staplek hebt. De strandhuisjes zijn super populair dus hou eerder rekening met 3 jaar wachten. Maar goed, je moet een keer beginnen en een huisje heb je dan al in de pocket.

strandhuisje Bloemendaal

Extra weetje: een strandhuisje mag je niet verhuren of bijv. samen met een ander gezin kopen.

Een strandhuisje bij Bloemendaal/Zandvoort mag niet verhuurd worden. Je koopt het huisje voor jezelf. Ook mag je het huisje niet samen met iemand kopen en het delen met bijv. een ander gezin. Het is wel toegestaan om bijv. je ouders een aantal weken per seizoen in je huisje te laten overnachten. Of bijv. voor een bepaalde duur iemand die op je kind komt passen. Wil je jouw volwassen kinderen die uit huis zijn in het strandhuisje laten overnachten terwijl jij er niet bent? Dat mag ook, voor een bepaald aantal dagen per jaar. Als je dit in gang wilt zetten dien je uiterlijk 2 weken van tevoren een toestemmingsformulier in te vullen. Je vindt deze hier.

Het vinden van een strandhuisje in Bloemendaal/Zandvoort

Het is je allemaal (min of meer) duidelijk en je bent nog steeds heel erg geïnteresseerd. Maar waar vind je de strandhuisjes die te koop staan?

 • Op Marktplaats, daar vind je strandhuisjes door heel Nederland. Let wel: de toekenning, regels en prijzen verschillen van plaats tot plaats. De informatie die ik je hier geef geldt alleen voor de strandhuisjes in Bloemendaal en Zandvoort.
 • Op de sites van de verschillende verenigingen. Daar staat ook vaak het aanbod van de strandhuisjes die te koop zijn. De 4 strandverenigingen bij Bloemendaal/Zandvoort zijn:
  KVS (de vereniging waar wij staan)
  Helios
  KVA
  Voorwaarts
 • In de mededelingenborden bij de strandhuisjes. Bij de verschillende verenigingen staan allemaal mededelingenborden. Daarin hangen altijd verschillende huisjes die op dat moment te koop staan.

hat wall strandhuisje

Wat kost een strandhuisje?

Qua aanschaf verschilt het of je een unit gaat kopen of een bouwhuisje (het verschil daartussen heb ik hier ook uitgebreid beschreven). Ruwweg:

 • Bouwhuisje: tussen de 3.000 en 10.000 euro. De prijs is afhankelijk van de staat van onderhoud en de kampeerduur die jou nog rest.
 • Unit: tussen de 12.000 en 40.000 euro. Tot 20.000 euro heb je een 2e hands exemplaar, vanaf dat bedrag kun je een nieuwe laten bouwen.

strandhuisje kopen

Wat ik nog meer schreef over ons strandhuisje:

Een strandhuisje bij Bloemendaal/Zandvoort, hoe werkt dat?
Het opbouwen van een strandhuisje, gaat dat gemakkelijk?
Code rood bij de strandhuisjes!