Steeds vaker zie je ze voorbijkomen, de mensen die al staande peddelen op een grote surfplank. Stand Up Paddling wordt het genoemd en de afkorting is dan ook SUP-pen. Deze buitensport wordt almaar populairder en ik begrijp heel goed waarom. Mocht jij nog niet aan suppen doen, check deze 5 redenen om ook te gaan suppen dan maar eens. Wie weet zie ik jou binnenkort wel voorbij varen.

Bij ons strandhuisje in Zandvoort/Bloemendaal ligt de SUP standaard klaar voor gebruik. Zodra de zee ook maar een beetje vlak is stap ik erop en maak een tochtje. Hier had ik de zee een beetje onderschat. Ik kwam eruit als een verzopen kat maar dankzij mijn wetsuit van Wallien kreeg ik het gelukkig niet koud. Daarover verderop meer info.

Bij Stand Up Paddling komt er heel veel balans kijken. Je staat op een grote, dikke surfplank en bent de hele tijd met je evenwicht bezig. Ondertussen steek je de peddel afwisselend links en rechts in het water en beweeg je voort. De tocht kun je vervolgens zo intens maken als je zelf wilt.

5 redenen om ook te gaan suppen

Een voordeel van suppen is dat iedereen het kan doen: of je nou groot/klein, dik/dun of oud/jong bent. Een zwemdiploma is uiteraard handig, mocht je onverhoopt toch een duik in het water nemen. Dit zijn 5 redenen om ook te gaan suppen:

#1 Workout voor je hele lichaam

Het fijne van stand up paddle boarden is dat je heerlijk buiten aan het sporten bent. En tijdens het suppen gebruik je maar liefst 95% van je spieren! Een beginnende supper zal zo’n 225 calorieën per uur verbranden. Maar paddle je harder en laat je je spieren goed werken, dan zit je al snel op 400 calorieën per uur.

Bonnie suppen

Op een supboard kun je zelfs yoga beoefenen. Veel yogastudio’s zijn tijdens de Coronacrisis al met leerlingen het water op gegaan, onder andere omdat sporten in de buitenlucht toegestaan was. Yoga doe ik liever thuis op mijn matje – of in de studio maar dan wel volgens de RIVM richtlijnen – maar op mijn kop staan, dat kan ik niet laten. Ook niet op een supboard 😉

yoga suppen

#2 Suppen werkt heel ontspannend

Door het kabbelende water, het bewaren van je evenwicht en het afwisselend peddelen zorgt suppen ervoor dat je nergens anders mee bezig bent dan het moment zelf. Super ontspannend en mindfull dus.

#3 Je kunt het overal doen waar water is

Op de zee, op rivieren, op een meertje maar ook op de grachten door de stad. Op deze site vind je heel veel mooie SUP-routes, met verschillende afstanden en verdeeld per provincie. In “mijn stad” Haarlem zie ik de laatste tijd heel erg veel suppers tochten maken. Ik deed eens een hele leuke stadstour op een tocht door het centrum van Leeuwarden. Aanrader! Check tip 7 uit dit artikel maar eens:

Weekendje Leeuwarden? 10 tips & hotspots

#4 Suppen kan het hele jaar door

Toegegeven, een suptocht in de zomer in zwem/zomergoed is vast het fijnst. Maar waarom zou je niet in het voorjaar, de herfst of misschien zelfs in de winter op je supboard stappen. Vooral de stad leent zich dan prima voor mooie tochten en je hebt gelijk een heerlijke workout in de buitenlucht te pakken.

Wallien short wetsuit

De juiste wetsuits zijn hierbij natuurlijk wel belangrijk. Ik draag hier een korte wetsuit van WALLIEN. Die is perfect voor de zomers hier aan de Noordzee die nogal wisselend van aard zijn. Op een hete dag heb ik het pakje niet nodig. Maar ga ik een langere tocht maken en is het wat koeler dan houdt deze wetsuit mij perfect warm. Wat ik fijn vind aan het ontwerp is dat het goed bij m’n billen zit (niets vervelender dan een omhoog kruipend ding tijdens het sporten) en van een hele fijne, soepele stof is gemaakt.

Wallien wetsuit

In het voor/najaar is deze full wetsuit van WALLIEN heel erg geschikt, met lange mouwen en pijpen.

Wallien full wetsuit

WALLIEN is een Amsterdamse start-up van broer en zus Olivier en Madeleine Wallien. Zij maken duurzame swim-, surf- en beachwear in supermooie designs. Zij produceren al hun producten in Europa in kleine familie-ateliers om er zeker van te zijn dat er goede werkomstandigheden zijn, maar ook om transport te verminderen. Als basisvoorwaarde hanteren Olivier en Madeleine dat alles zo duurzaam mogelijk gemaakt moet worden. Voor de bikini’s en badpakken gebruiken zij stoffen die zijn gemaakt van plastic flessen en visnetten uit zee. En de wetsuits worden gemaakt van kalksteen neopeen (veel duurzamer dan traditioneel neopreen, gemaakt van olie).

#5 Je kunt suppen prima alleen maar ook in groepsverband doen

Een suptocht kun je natuurlijk prima in je eentje maken. Maar persoonlijk vind ik het gezelliger om samen met iemand anders te suppen. Zo stapte ik laatst met Mia op de plank en waren we met gemak 2 uur lang zoet op zee. Tijdens het uittesten van onze nieuwe GoPro camera ging ik nog wel even languit. Gewoonlijk geen punt maar we hadden flink wat kwallen gezien in het water en daar zijn wij een beetje peur voor.

Ook met vriendin Laura was het erg leuk op zee. Zij ging voor het eerst suppen dus vond het wel een beetje spannend. Tip: begin eerst laag op de knieën met suppen, vervolgens hoog op de knieën. Peddel wat rond en raak gewend aan het board. Daarna kun je voorzichtig proberen te gaan staan.

Bonnie en Laura op de sup

En, motiveren deze 5 redenen om ook te gaan suppen je al om ook eens op een supboard te stappen?