Wat een geluk toch, aan de rand van Haarlem wonen. De vele natuurgebieden zijn als het ware mijn achtertuin. Een favoriete wandelplek is het – in alle jaargetijden prachtige – Middenduin. Met als hoogtepunt: een wisenten uitkijkpunt! Hoe je bij deze bijzondere plek komt blijkt nog best een hidden gem. Maar ik ga je precies uitleggen hoe je bij het uitkijkpunt kunt komen, zodat ook jij kunt genieten van deze magische hotspot.

middenduin

Wandelroutes Middenduin

Middenduin heeft twee gemarkeerde wandelroutes: de rode, van 3,5 kilometer voert over de Kamperberg. De blauwe, 3 kilometer lang, komt over het Hoge Duin. Mijn favoriete wandelroute is de rode, omdat deze net iets langer is.

Maar het belangrijkste: via deze route kom je langs het wisenten uitkijkpunt! Op deze plek is een kudde wisenten uitgezet, die voor begrazing in het gebied zorgen. Ze zijn er overigens niet altijd, je moet een beetje geluk hebben. Maar ook al staan ze er niet, de plek blijft magisch!

Ik moet trouwens eerlijk bekennen, dat ik niet weet of de blauwe route ook langs het wisenten uitkijkpunt komt, dat is misschien iets om eens uit te proberen 😉

Burgenland: Oostenrijk maar dan anders (en zo mooi!)

Heb jij weleens gehoord van de Oostenrijkse deelstaat Burgenland. Grote kans van niet. Daar ga ik verandering in brengen. Want Deze on-Oostenrijkse deelstaat is het bezoeken meer dan waard!Burgenland: Facts and Figures Burgenland ligt tegen de Hongaarse grens. De...

Vakantie in Denemarken | citytrip in Horsens

Overweeg je een vakantie in Denemarken? Wie weet is de regio de Coastal Land, of zoals de Denen het noemen - Kystlandet - wel iets voor jou. Centraal ligt hier de stad Horsens, waarover ik je graag meer vertel. Een vakantie in Denemarken staat garant voor lekker eten...

6x tips voor een citytrip naar Graz (Oostenrijk)

Vaak kijk ik vol verlangen terug naar de vele vakantiekiekjes die ik de afgelopen jaren heb gemaakt, in mijn iPhone photo library. Hopend op betere tijden (maar die komen er, ja toch?!) ben ik me al voorzichtig aan het oriënteren op nieuwe bestemmingen. Denemarken en...

De ingrediënten voor een toffe stedentrip in Baden-Baden | German.Local.Culture

Wil je graag op een citytrip? Wie weet is een stedentrip in Baden-Baden wel iets voor jou.Deze historische stad, midden in het Zwarte Woud heeft alles in zich voor een heerlijke break, kijk maar. Persoonlijk vind ik Duitsland een heel fijn vakantieland. Het ligt in de...

Innsbruck citytrip | 10 tips & weetjes

Ga jij een Innsbruck citytrip doen? Of ben je op doorreis door Oostenrijk en overweeg je een stop in deze hoofdstad van Tirol? Doen! Want of je nu een foodie, een hiker, een cultuurminner of een shopper bent... Innsbruck has it all! Lees snel verder voor 10 fijne tips...

Middenduin | historisch wandelgebied

Een uniek deel van Middenduin is de Zanderij: een open veld wat veel lager ligt dan de rest van het gebied, omdat hier in vanaf ongeveer 1850 tot 1948 zand afgegraven is. Dit zand werd met schuiten afgevoerd via de Zanderijvaart en gebruikt voor de stadsuitbreiding van Haarlem en Amsterdam. Rond 1948 stopte de zandwinnig en werd de Zanderij gebruikt voor bollenteelt, waarvoor het veld bemest werd. Sinds 1992 werkt Staatsbosbeheer aan verschraling van de Zanderij en keert de vegetatie die hoort bij een natte duinvallei weer terug.

bron

Zanderij vlakte gedurende de verschillende seizoenen

 

wisenten uitkijkpunt

wisenten uitkijkpunt

wisenten uitkijkpunt

 

Middenduin wilde paarden
Wisentenuitkijkpunt Middenduin
Wisentenuitkijkpunt Middenduin

Hoe kom je bij het wisenten uitkijkpunt

 1. Loop de rode route
 2. Ongeveer halverwege kom je bij een wildrooster
 3. Direct na het wildrooster zie je een pad naar rechts, afgesloten door een hek.
 4. Na dit hek leidt een pad naar het wisenten uitkijkpunt
 5. Geniet van het prachtige uitzicht over het meertje. En natuurlijk – als ze er zijn – van de wisenten! Wij hebben er trouwens ook al een paar keer wilde paarden gespot.

Middenduin heeft perfecte hardlooproutes

Een paar jaar terug, toen mijn lijf nog hardloop-proof was, liep ik elke vrijdagochtend samen met vriendin Jet een rondje Middenduin. Wat was dat genieten! We namen altijd het rode rondje en liepen er het hele jaar door. In de winter met mutsen en handschoenen. In de zomer in shortjes, waarbij wij al snel leerden op de paden te blijven, wilden we niet levend opgegeten worden door de teken.

Onze vaste stop was bij het wisenten uitkijkpunt, een prachtige plek halverwege de rode route. Ik nam aan dat deze plek wel bij iedereen bekend was, maar dit blijkt niet het geval! Het is er overigens inmiddels wel wat drukker dan een paar jaar geleden…

wisenten zoeken
wandelroutes Haarlem
wisenten zoeken
wisenten zoeken

Proosten in COVID-tijden

Hier zie je mij met vriendin Laura. Bijna elke zaterdag maken we wel een wandeling. En soms halen we van tevoren wat gezellige dingetjes, zoals een biertje en een nootje. Deze dag was heel erg lekker, met een zonnetje en zachte temperatuur. Het was nog lastig om een rustig plekje te vinden bij het wisenten uitkijkpunt. Wij waren een attractie op zich!

wisenten zoeken

Praktische informatie:

 • Ingang Duinlustweg (met parkeermogelijkheid) in Overveen.
 • Ingang de Zanderij, vanaf het fietspad achter voormalig bezoekerscentrum De Zandwaaier.
 • Toegang gratis.
 • Er zijn drie gemarkeerde wandelroutes.
 • Fietsen niet toegestaan.
 • Honden niet toegestaan.
 • Gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelen. Veel hoogteverschillen, maar voldoende verharde paden en bospaden.
 • Ruiterroute aanwezig, ingang de Zanderij
wisenten zoeken
wandelroutes Haarlem
wisenten zoeken
wisenten zoeken