Wat een geluk toch, aan de rand van Haarlem wonen. De vele natuurgebieden zijn als het ware mijn achtertuin. Een favoriete wandelplek is het – in alle jaargetijden prachtige – Middenduin. Met als hoogtepunt: een wisenten uitkijkpunt! Hoe je bij deze bijzondere plek komt blijkt nog best een hidden gem. Maar ik ga je precies uitleggen hoe je bij het uitkijkpunt kunt komen, zodat ook jij kunt genieten van deze magische hotspot.

middenduin

Wandelroutes Middenduin

Middenduin heeft twee gemarkeerde wandelroutes: de rode, van 3,5 kilometer voert over de Kamperberg. De blauwe, 3 kilometer lang, komt over het Hoge Duin. Mijn favoriete wandelroute is de rode, omdat deze net iets langer is.

Maar het belangrijkste: via deze route kom je langs het wisenten uitkijkpunt! Op deze plek is een kudde wisenten uitgezet, die voor begrazing in het gebied zorgen. Ze zijn er overigens niet altijd, je moet een beetje geluk hebben. Maar ook al staan ze er niet, de plek blijft magisch!

Ik moet trouwens eerlijk bekennen, dat ik niet weet of de blauwe route ook langs het wisenten uitkijkpunt komt, dat is misschien iets om eens uit te proberen 😉

5x sprookjesachtige kerstmarkten

Vanaf wanneer is het acceptabel om kerstliedjes te draaien? Wat ons betreft kunnen de kerstsferen niet vroeg genoeg beginnen. En wat is onmisbaar in de decembermaand? Een bezoek aan een kerstmarkt! Denk je aan kerstmarkt, dan denk je aan Duitsland. Dit is onze top 5...

Tips voor een Stedentrip Arras in Frankrijk

Of je er nu heengaat voor een tussenstop of voor een stedentrip, Arras is een bezoek meer dan waard. En dankzij de prima ligging vanuit Nederland - 3,5 uur rijden vanaf Utrecht, op de snelweg A1 tussen Lille en Parijs – is Arras extra aantrekkelijk. Lees hier onze...

Franse stedentrip met de trein? 5 tips

Maak eens een Franse stedentrip met de trein! Je bent er immers in een mum van tijd dankzij goede verbindingen. Ideaal dus voor een paar dagen weg. Hieronder geven wij vijf tips voor stedentrips die gepaard gaan met een hoop historie, cultuur & erfgoed,...

Roadtrip over Lesbos: tips & tricks

Het Griekse eiland Lesbos, daar was ik nog niet geweest. Wel al op Rhodos, Corfu en een mooie vakantie Kreta niet te vergeten. Zou het op Lesbos net zo mooi zijn? Zou de bevolking er net zo vriendelijk zijn? Een roadtrip over Lesbos geeft antwoord op mijn vragen, en...

Curaçao zonder kids vakantietips

Curaçao is een heel veelzijdig eiland en super leuk om heen te gaan met de familie. Maar, het is ook wel eens lekker om zonder kids weg te gaan. Even wat tijd met z'n tweeén. Dat zagen Marieke en Patrick ook wel zitten. In plaats van een kindervakantie gingen ze voor...

Middenduin | historisch wandelgebied

Een uniek deel van Middenduin is de Zanderij: een open veld wat veel lager ligt dan de rest van het gebied, omdat hier in vanaf ongeveer 1850 tot 1948 zand afgegraven is. Dit zand werd met schuiten afgevoerd via de Zanderijvaart en gebruikt voor de stadsuitbreiding van Haarlem en Amsterdam. Rond 1948 stopte de zandwinnig en werd de Zanderij gebruikt voor bollenteelt, waarvoor het veld bemest werd. Sinds 1992 werkt Staatsbosbeheer aan verschraling van de Zanderij en keert de vegetatie die hoort bij een natte duinvallei weer terug.

bron

Zanderij vlakte gedurende de verschillende seizoenen

 

wisenten uitkijkpunt

wisenten uitkijkpunt

wisenten uitkijkpunt

 

Middenduin wilde paarden
Wisentenuitkijkpunt Middenduin
Wisentenuitkijkpunt Middenduin

Hoe kom je bij het wisenten uitkijkpunt

 1. Loop de rode route
 2. Ongeveer halverwege kom je bij een wildrooster
 3. Direct na het wildrooster zie je een pad naar rechts, afgesloten door een hek.
 4. Na dit hek leidt een pad naar het wisenten uitkijkpunt
 5. Geniet van het prachtige uitzicht over het meertje. En natuurlijk – als ze er zijn – van de wisenten! Wij hebben er trouwens ook al een paar keer wilde paarden gespot.

Middenduin heeft perfecte hardlooproutes

Een paar jaar terug, toen mijn lijf nog hardloop-proof was, liep ik elke vrijdagochtend samen met vriendin Jet een rondje Middenduin. Wat was dat genieten! We namen altijd het rode rondje en liepen er het hele jaar door. In de winter met mutsen en handschoenen. In de zomer in shortjes, waarbij wij al snel leerden op de paden te blijven, wilden we niet levend opgegeten worden door de teken.

Onze vaste stop was bij het wisenten uitkijkpunt, een prachtige plek halverwege de rode route. Ik nam aan dat deze plek wel bij iedereen bekend was, maar dit blijkt niet het geval! Het is er overigens inmiddels wel wat drukker dan een paar jaar geleden…

wisenten zoeken
wandelroutes Haarlem
wisenten zoeken
wisenten zoeken

Proosten in COVID-tijden

Hier zie je mij met vriendin Laura. Bijna elke zaterdag maken we wel een wandeling. En soms halen we van tevoren wat gezellige dingetjes, zoals een biertje en een nootje. Deze dag was heel erg lekker, met een zonnetje en zachte temperatuur. Het was nog lastig om een rustig plekje te vinden bij het wisenten uitkijkpunt. Wij waren een attractie op zich!

wisenten zoeken

Praktische informatie:

 • Ingang Duinlustweg (met parkeermogelijkheid) in Overveen.
 • Ingang de Zanderij, vanaf het fietspad achter voormalig bezoekerscentrum De Zandwaaier.
 • Toegang gratis.
 • Er zijn drie gemarkeerde wandelroutes.
 • Fietsen niet toegestaan.
 • Honden niet toegestaan.
 • Gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelen. Veel hoogteverschillen, maar voldoende verharde paden en bospaden.
 • Ruiterroute aanwezig, ingang de Zanderij
wisenten zoeken
wandelroutes Haarlem
wisenten zoeken
wisenten zoeken