Op je kop staan gezond? De Sirsasana (yoga-taal) oftewel de kopstand is een van mijn favoriete houdingen. Soms zet ik hem in om gewoon een beetje uit te sloven, maar de kopstand is eigenlijk zoveel meer. Deze houding helpt bij slaapproblemen, verbetert het geheugen en… verjongt!

Half januari ben ik ermee begonnen, met yoga. Het werd hoog tijd om weer eens iets aan sport te gaan doen maar in de sportschool kon ik mijn ei niet meer kwijt. Vriendin Laura zweert al jarenlang bij yoga dus ik besloot eens gezellig met haar mee te gaan. Man man wat een stijve hark ben ik. Als Laura soepel in al de houdingen glijdt sta ik met trillende spieren en rood hoofd van inspanning naast haar te klungelen. In een ding ben ik haar de baas, en dat is de kopstand. Waarschijnlijk een elft-over van mijn fanatieke turnverleden? Want ook een handstand en radslag maken vind ik erg leuk om te doen.

 

Verjongen door op je kop te staan?

De “inversion” (= Engels voor de kopstand) zou de structuur van de gezichtshuid verbeteren en deze wordt vitaler door de stroom van bloed direct uit het hart richting gezicht. Verder blijkt dat omgekeerde houdingen een serieuze rol hebben bij het vertragen van het verouderingsproces van de hersenen. De hoofdstand staat bekend als koning onder de asana’s ( houdingen) en in oude yoga teksten geeft men aan dat deze houding de eeuwige jeugd schenkt.

op de kop staan gezond? Yes, 10 redenen

Op je kop staan gezond?

Naast het verjongende effect blijkt op je kop staan gezond te zijn voor nog veel meer lichaamsfuncties:

  • Door de verhoging van de bloeddruk in je hoofd verbetert de conditie van je hersenen, ogen en oren. Volgens klinische onderzoeken zorgen omgekeerde houdingen ervoor dat de hersenactiviteit zelfs toeneemt tot 14%;
  • Het is goed voor je concentratie en geheugen. Het is ook bekend dat bij mensen met slaapproblemen en geheugenproblemen de vitaliteit herstelde nadat deze houding veelvuldig werd beoefend;
  • Op je kop staan helpt het bij het observeren van gedachten en het creëert helderheid in je hoofd. Ook werkt het goed tegen mentale moeheid, depressie en angsten;
  • Ook zou de hoofdstand de functie van het centrale zenuwstelsel verbeteren, is het effectief tegen leveraandoeningen en activeert het de schildklier waardoor de stofwisseling wordt gestimuleerd.;
  • Door de omgekeerde bloeddruk in de kopstand verbetert de conditie van het hart;
  • Het is goed voor je lichaamshouding. In de hoofdstand versterk je buik- en rugspieren maar ook de spieren in de nek, schouders en armen;
  • Doordat de druk in de aderen in beide benen wordt verlaagd werkt deze houding heel goed tegen spataderen. Het verbetert de bloedsomloop en de -circulatie zelfs in het hele lichaam;
  • Het verbetert de vertering en stimuleert de uitscheiding van schadelijke stoffen;
  • Naar men zegt werkt de houding ook zeer goed tegen haaruitval en grijze haren. Daar kan ik (nog) niet over meepraten 😉
  • Heb je het koud? Ga dan maar eens een paar keer op je kop staan. En hier spreek ik wel uit ervaring, mijn lichaam is erna gelijk perfect op temperatuur.

Handig hulpmiddel om op je kop te staan: FeetUp trainer

Het blijkt dus dat af en toe de wereld op z’n kop te zetten aardig wat gezondheidsvoordelen heeft. Maar goed, niet iedereen zal de kopstand even gemakkelijk vinden. Op YouTube zijn tal van filmpjes te vinden om deze houding je eigen te maken. Onlangs heb ik de FeetUp trainer toegestuurd gekregen om uit te proberen. Met de FeetUp blijkt het een stuk eenvoudiger en minder belastend om de kopstand te oefenen. Je kunt namelijk perfect met je schouders op het kussen rusten, waardoor er minder druk op je hoofd en nek komt. Erg handig is dat je jezelf kunt vasthouden aan de steunen en dat geeft je nét even dat beetje extra controle dat je misschien nodig hebt.

Ik ben helemaal ondersteboven van de FeetUp trainer. Je kunt de Sirsasana in een complete workout stoppen. Zoals je in dit filmpje kunt zien ben ik volgens mij al lekker op weg. Maar check op het einde mijn “hoepeltje” eens 😉 Werk aan de winkel!

Als Mia mij aan de slag ziet met het ding rolt ze met haar ogen: “Maaam, doe toch eens normaal!” Ach, ze heeft een punt. Maar ze went er maar aan 😉