Tijm wordt veel gebruikt bij gerechten in de keuken. Maar wist je dat je tijm ook heel goed kunt inzetten om griep te bestrijden? Deze thee met tijm en gember werkt antibacterieel, lost slijm in de luchtwegen op, stimuleert de productie van witte bloedcellen en helpt zo het immuunsysteem om infecties te bestrijden.

Tijm is een heel veelzijdige plantje. Niet alleen vanwege de smaak en aromatische geur maar ook door de geneeskrachtige werking. Tijm is een natuurlijk antibioticum met een antioxidant- en antiseptische werking. Heel goed dus om griepachtige verschijnselen te bestrijden.

Wat doet tijm nog meer?

In tijm zitten hoge waarden aan vitamine K, ijzer en de mineralen calcium en mangaan. Het bevat ook het aminozuur tryptofaan en heel veel vezels. Wetenschappers hebben recent ontdekt dat er thymol in tijm zit. Dit is een fytonutriënt dat zeer geneeskrachtige eigenschappen heeft. Ook zitten in tijm de flavomoïden apigenine, naringenine, luteoline en thymonine welke een goede antioxidantwerking hebben. Samen met het hoge mangaanpercentage kan gesteld worden dat tijm een uitstekende bron is van antioxidanten die vrije radicalen bestrijden (vrije radicalen beschadigen het celweefsel en de DNA-structuur van cellen waardoor allerlei ziektes kunnen optreden). Tijm is een van de vele kruiden die gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Benieuwd naar andere wonderspecerijen en -kruiden? Lees dan even dit e-book.

En gember?

Ja, gember is ook al zo gezond. Hier kun je er meer over lezen:

Recept: gember limonade zonder suiker (met citroen)

Zo maak je de thee met tijm en gember

  • Voeg aan een glas gekookt water een aantal takjes tijm en schijfjes gember toe.
  • Laat de thee een paar minuten trekken.
  • Voeg naar smaak nog wat honing toe.

tijm thee tegen griep

Stomen met tijm

Heb je de griep echt flink te pakken. Dan kan een stoombadje helpen om een halteontsteking te voorkomen. Giet kokend water in een grote schaal en doe er kamille, eucalyptus en tijm in om het slijm los te maken en de keelpijn te verzachten. Sla een handdoek over je hoofd en ga vijf tot tien minuten vlak boven de bak hangen. Snuif de stoom op door je neus en adem uit door je mond. Herhaal dit twee keer per dag.

anti verkoudheid thee