Echt verkouden ben ik niet. Maar na 5 keer niezen (allergie?) voel me ik gewoon evengoed hartstikke zielig. Soep. Ik moet soep eten! En het liefst een soepje die versterkend werkt en ook nog eens heel erg lekker smaakt. Met de ingrediënten die ik al in huis heb kom ik uit op een mild pittige wortelsoep. Yummie!!

Wat een geluk toch dat ik een soupmaker op m’n aanrecht heb staan. Ik gooi er alle ingredienten in en binnen 25 minuten heb ik een dampende bak, superlekkere en megagezonde kom soep klaar. Met de soupmaker maak ik echt heel vaak soep. Het zijn dan wel gepureerde soepen en die vind ik vooral lekker als lunch.

Deze soep heb ik dus gemaakt met een soupmaker, maar is uiteraard ook te maken in de gewone pan. Alle ingredienten (met uitzondering van de koriander) doe je in de pan en je zet het voor 20-25 minuten op het vuur. Daarna de staafmixer erdoor en klaar is je mild pittige wortelsoep.

Wortelsoep tegen verkoudheid

Al eerder deelde ik op OHIMP een recept van een soep die helpt bij griep: een kippensoep gemaakt in de slowcooker (maar die uiteraard ook in de gewone pan te maken is):

Slowcooker recept: kippensoep tegen griep

In deze wortelsoep gaan hele andere ingredienten en de smaak is allesbehalve traditioneel. Dat ik de eerste hap nam wist ik eigenlijk niet wat me overkwam! Ken je dat, dat het water je letterlijk in de mond loopt? Dat heb ik nu weer, nu ik denk aan deze soep en het recept hier uitschrijf. Het zoete van de wortelen en de kokosmelk, het specifieke van de gember en koriander, het pittige van de cayennepeper… het is gewoon 1 grote smaaksensatie!

pittige wortelsoep recept

En dan is deze soep ook nog eens supergezond. Wortelen bevatten heel veel vitamine A, dit speelt een belangrijke rol in het hebben en houden van een sterk immuunsysteem. Gember staat ook bekend als een goed natuurlijk middel tegen verkoudheid of een verlaagde weerstand. Meer over de gezondheid van gember en een heerlijk recept voor gemberlimonade (suikervrij) vind je ook hier: Recept voor suikervrije gemberlimonade

Ingrediënten voor de mild pittige wortelsoep:

  • 500 gram schoongemaakte en in stukken gesneden wortelen (ik doe makkelijk en koop een zakje kant-en-klare wortelen)
  • een pakje kokosmelk (250 ml)
  • 250 ml bouillon (ik had toevallig net runderbouillon gemaakt maar kippen- of groentebouillon, al dan niet via een blokje kan natuurlijk ook).
  • 1/2 a 1  tl cayennepeper (ben je niet zo dol op pittig, doe dan een klein mespuntje)
  • een stuk geraspte gember van 2,5 cm
  • verse koriander
  • Wat extra peper & zout naar wens

Zo maak je de soep:

Soupmaker:

Doe alle ingredienten behalve de koriander in de soupmaker en zet hem aan. Mijn soupmaker heeft 2 standen: grof gepureerd of fijn gepureerd. Ik zet hem op fijn. Mijn soep wordt verwarmd en geblend en na 25 minuten is hij klaar. Ik doe er nog wat peper en zout overheen en wat blaadjes koriander.

Gewone pan:

Doe alle ingredienten behalve de koriander in de pan en breng aan de kook. Laat de soep ongeveer 15-20 minuten pruttelen en met een staafmixer (of in de blender) pureer je de soep tot een glad geheel. Breng naar wens op smaak met peper en zout en wat blaadjes koriander.

Eet smakelijk!

recept voor pittige wortelsoep