De laatste jaren ben ik helemaal into Scandinavië. Noorwegen en Zweden behoren inmiddels tot mijn vaste vakantielanden en ook de stijl van hun interieur spreekt me enorm aan. Maar wat houdt een Scandinavisch interieur nou eigenlijk precies in? Ik leg het je uit en inspireer je gelijk met een aantal mooie voorbeelden. 

Een Scandinavisch interieur kenmerkt zich door eenvoud, rust en minimalisme. De kleuren die je terugziet in deze stijl zijn erg licht, je ziet vooral heel veel wit. Ook de meubelen zijn licht en vaak staat een Scandinavisch interieur bol van de natuurlijk materialen. Bij deze stijl geldt de regel: less is more.

Zweeds wonen

Eethoek in Scandinavische stijl

In een Scandinavisch interieur wordt vaak oud en nieuw met elkaar gecombineerd. Een antieke eettafel en moderne eetstoelen. Of andersom.  Wat je in deze interieurs heel erg veel terugziet is de zogenaamde wishbone chair. Deze stoel, ook wel de Y-stoel of vorkbeenstoel genoemd, is een stoelontwerp van de Deense meubelontwerper Hans Wegner. De in 1950 ontworpen stoel CH24 dankt zijn naam aan de kenmerkende Y-vorm (of wishbone) van de rug. De stoel is deels uitgevoerd in gebogen eikenhout en voorzien van een zitting van papierkoord. (bron)

Zelf heb ik onlangs 2 van deze stoelen aangeschaft, die komen van de zomer te staan bij de eethoek in ons strandhuisje.

PIB stoelen Scandinavisch design

 

De Gallery Wall, maar dan op z’n Scandinavisch

Een gallery wall in de woning is vaak een bonte verzameling van mooie foto’s en schilderijen. Op z’n Scandinavisch blijft de gallery wall wat soberder en wordt er vooral gebruik gemaakt van zwart wit afbeeldingen en lijsten in het zwart, wit en van hout.

Slaapkamers in de Scandinavische stijl

Ook de slaapkamer die je ziet met een Scandinavische stijl ademt rust en reinheid. Voor de meeste ramen in Scandinavië zelf hangt wel een zonverduisterend gordijn, want zomers is het er natuurlijk 24/7 licht. En geloof me, dat heb ik zelf daar ervaren, dat is een heel gek gevoel. Je wilt onbewust maar wakker blijven, omdat het niet donker wordt. Dus met zonverduisterende gordijnen kun je de nacht nog een beetje simuleren.

Volop licht in de woonkamers

Van plafond tot vloer, vaak is alles wit geschilderd bij deze woonstijl. Zelf overweeg ik al jaren om mijn eiken vloer wit te schilderen en ik wil het ook echt. Maar wat een klus. En wat zou ik ondertussen met de katten moeten doen?

Ennuh, als ik dan toch die vloer zou gaan aanpakken, dan mag ik ook wel eens een goede blik op de plinten werpen… Of beter gezegd, welke plinten?

Scandinavisch interieur

Kortom, een Scandinavisch interieur:

  • bestaat vooral uit lichte kleuren, veel wit. Eventueel met wat zwarte accessoires (zoals schilderijlijstjes, kaarsen, zwart/wit kussens).
  • Is minimalistisch: less is more. 9 van de 10 accessoires in een Scandinavisch interieur zijn functioneel.
  • Heeft veel natuurlijke materialen. De zitting van de Wishbone chair bijvoorbeeld, manden, hout voor de houtkachel. Of wat dacht je van deze spiegel:

ronde spiegel met riet

Net als de stoelen voor het strandhuisje heb ik ook deze spiegel via de online interieurwinkel PIB. Deze shop verkoopt allerlei, superleuke woonproducten tegen een hele schappelijke prijs. Ze hebben verschillende woonstijlen: industrieel, vintage, shabby chic en Scandinavisch. Je vindt er van alles en ik als ik in de virtuele winkel ronddwaal moet ik m’n hand op de knip houden. Ik zie mezelf al helemaal zitten in een van de Scandinavische fauteuils. Die zou dan ook in ons strandhuisje komen te staan, aan het raam met uitzicht op zee.

En, is de Scandinavische woonstijl ook iets voor jou?

Mijn eigen interieur kan ik nog niet helemaal Scandinavisch noemen. Daarvoor heb ik nog net iets teveel rotzooi en niet-functionele spullen. Maar prachtig vind ik het wel. Al dat licht en die ruimte, het lijkt me heerlijk. Vind jij het een mooie stijl? En waarom dan wel of juist niet?