Zo na het winterseizoen is onze tuin wel toe aan een opknapbeurt. De tegels zijn vies, de schuttingen staan er belabberd bij, het meubilair is aan vervanging toe. Ook heb ik een aantal nieuwe tuinplannen die ik wil gaan uitwerken. Is jouw tuin ook toe aan wat meer jeu? Wie weet heb je wat aan de tuininspiratie die ik verzameld heb voor een schutting en pergola, gemaakt van natuurlijke materialen.

Kijk, met de schuur ben ik vast begonnen:

De schuur durfde ik al een paar maanden aan niemand te laten zien. Het is ook zo’n makkelijke opslagplek. Als ik even niet wist waar ik iets kwijt moest dan dumpte ik het in de schuur, deed de deur dicht en dat was dat. Maar zo kon het niet langer en dus ben ik 3 dagen zoet geweest met het uitmesten van de schuur. En moet je kijken, wat een verschil:

schuur opruimen

Het was nog best een intensieve aangelegenheid. Niet alleen fysiek (wat dacht je van al die zakken met grofvuil van de achtertuin naar de voortuin sjouwen), maar ook mentaal. Ik dacht dat alle spinnen wel dood zouden zijn… nou, ik heb denk ik wel 6 springlevende GIGA-exemplaren gezien. En op spinnen zijn wij niet zo dol, zoals je in hier kunt zien.

grofvuil

Nu heb ik een van A tot Z opgeruimde schuur (elk laatje, elk potje verf, elk schroefje… alles heb ik uitgezocht) en is het een ideale plek om aan de slag te gaan met de tuinplannen die ik wil gaan uitvoeren.

Tuintegels versus gras

Onze tuin heeft een paar jaar geleden een flinke make-over gekregen. Zo heeft de grasmat plaatsgemaakt voor prachtige vtwonen buitentegels. Het gras in onze tuin heeft jarenlang dienstgedaan als een fijne speelplek voor Mia. De Gamma grasmaaier hield het gras in het gareel en dat ruikt toch altijd zo lekker he, versgemaaid gras. Maar op een gegeven moment kreeg ik de grasmat niet meer op orde en bleek de grond te vochtig voor een gezonde grasmat. Ik heb de grasmat nog 2 jaar aangehouden en getracht er op te moestuinieren maar het zette geen zoden aan de dijk. Tegels dus, maar de borders heb ik behouden. Ik ben namelijk wel dol op veel “groen” in de tuin en daar komt bij, beplanting is heel belangrijk voor de biodiversiteit.

Dit is onze giga tuin metamorfose

Biodiversiteit in de tuin

Onlangs bezocht ik een event van Weleda en Natuurmonumenten. Deze twee organisaties hebben al 5 jaar een partnership en samen vestigen zij de aandacht op het belang van natuurbehoud en biodiversiteit. Op de bijeenkomst kreeg ik uitgelegd hoe belangrijk biodiversiteit is voor het voortbestaan van onze aarde. Ik schrok best van de cijfers die gepresenteerd werden. Wist je dat er nog maar 15% van de oorspronkelijke biodiversiteit is ten opzichte van 100 jaar geleden?! Ook blijkt dat in de afgelopen 30 jaar de insecten met maar liefst 76% zijn afgenomen. Bij dit laatste was mijn eerste gedachte: JIPPIE! Maar toen werd er ingezoomd op het belang van insecten en nu overweeg ik serieus om een zogenaamd insectenhotel te bouwen… Hoewel, het scheelt al een stuk als je in een hoekje gewoon wat bladeren laat liggen. Ook oud hout of een boomstronk werkt goed als insectenhotel. Je wist het misschien al, maar bijen bijvoorbeeld zijn zo belangrijk voor het voortbestaan van moeder natuur. In Einsteins woorden: “Als de bijen uitsterven heeft de mens nog maximaal 40 jaar om te leven!

3 tips om te starten met een goede biodiversiteit

Ik wil dus graag mijn steentje bijdragen aan een goede biodiversiteit, al is het alleen maar omdat ik me nu toch een klein beetje schuldig voel dat ik zoveel tegels in mijn tuin heb… Deze 3 tips ga ik in mijn tuinplannen meenemen:

  1. Heb je tuintegels? Haal er op z’n minst eentje uit en maak hier een natuurlijke plek van door er een boom, plant of bloemen te laten groeien. Hierbij is het belangrijk dat de beplanting inheems is en aantrekkelijk voor bijen (denk aan zonnebloemen en lavendel). Je kunt natuurlijk ook verticaal gaan tuinieren, door meer potten te plaatsen. Dat is net iets minder goed voor de afwatering van je tuin, maar hier worden de bijen ook blij van.
  2. Leg een moestuintje aan. Dit is niet alleen handig en duurzaam, maar vooral ook leuk om te doen. Dit jaar ga ik weer aan de slag met pompoen en courgette.
  3. Maak een waterplaats in je tuin. Dit kan heel simpel door een grote cementemmer in te graven en deze te vullen met water. Zo creëer je een drinkplaats voor bijvoorbeeld kikkers en egeltjes. Handig ook, hoe meer kikkers in je tuin, hoe minder muggen 😉

Mijn tuinplannen dit voorjaar

Naast de bovenstaande 3 projectjes is er nog veel meer werk aan de winkel hoor. Kijk, zo ziet mijn tuin er op dit moment uit.

tuin maart 2019

Een beetje somber nog vind je niet? Maar goed, het is er ook het weer nog niet naar. Trouwens, wat een mooi uitzicht op KARWEI heb ik he?! Hier kan ik straks mooi wat benodigdheden vandaan halen zoals:

Een natuurlijke schutting

Ik denk aan een hardhouten schutting of eentje van bamboe. Ik ga niet alle schuttingen vervangen of aanpassen, die aan de rechterkant in mijn tuin zijn nog redelijk recent. Maar de schuttingen aan de linkerkant zijn wel aan vervanging toe. Ik vind de natuurlijke schuttingen erg leuk, van wilgentakken of bamboe. Het eerste deel aan de linkerkant van mijn tuin raakt altijd helemaal begroeid met aalbessen, bramen en kersen dus hier volstaat het vervangen van wat planken. Maar achterin op links is een perfecte plek voor een natuurlijke schutting met een leuk zitje. Ik heb er nu een bamboegordijn opgehangen maar het staat een beetje armoedig. Kijk, een beetje zoals dit heb ik voor ogen:

Nieuw tuinmeubilair

Nog steeds ben ik dol op tuinmeubilair van natuurlijk materialen. Ik wil 2 zithoeken creëren: eentje dicht bij onze huiskamer en eentje achterin de tuin. Dit vind ik leuke tuintrends:

5 easy en o-zo leuke tuintrends

Een lichtsnoer zou ik willen hangen aan een zogenaamde “boho tak”. Maar ook een afdakje achterin de tuin op dit soort stokken lijkt me erg sfeervol. Kijk dan wat gaaf, superleuk ook om zelf te maken:

DIY | Boho tak

Een pergola

Dat lijkt me toch zo gezellig, een pergola of afdakje in de tuin. Ik overweeg een pergola achterin de tuin maar wel eentje die ik in de winter weer kan “opbreken”. Ik vind de pergola’s met dakjes van riet en bamboe namelijk erg leuk, maar deze zijn in Nederland minder geschikt voor de winter. Een dergelijke pergola geeft een beetje een tropische sfeer en de lichtval is zo enorm mooi. Over licht gesproken, een ander ding dat ik wil aanpakken in de tuin is de elektriciteit. Het lijkt me fijn om op een aantal plekken wat elektrapunten te hebben, waar ik bijvoorbeeld een lamp kan ophangen. Zoals onder de pergola. Ik vrees wel dat een wit geschilderde schuur bij de pergola mooier staat. Of misschien zelfs wel lichtroze? Weer een klus erbij 😉

Heb jij al tuinplannen voor dit voorjaar?

Wat mij betreft mag het voorjaar komen hoor! Ik heb veel zin om de tuinplannen uit te gaan werken en in onze “nieuwe” tuin heerlijk te chillen. Van de leukste foto’s uit dit artikel heb ik een collage gemaakt die je eventueel op Pinterest kunt bewaren. Op mijn bord “Outdoor inspiratie” vind je trouwens nog veel meer fijne tuininspiratie.

En, ga jij nog iets specials doen met de tuin dit voorjaar?

tuininspiratie voor bamboe schutting en pergola