Puberperikel van de week | Een spannend jaar dit jaar, Mia doet namelijk eindexamen! Eerlijk gezegd staat ze staat er niet al te florisant voor, maar over haar examen hoef ik me echt geen zorgen te maken. Aldus de puber…

Mia, het is echt heel belangrijk voor je examen dat je heel erg goed oplet in alle lessen he?
Jaja mam, komt goed.
En heb je echt geen huiswerk? Ik help je graag hoor!
Mam, kap met zeuren! Ik haal het vast wel.

Een gesprekje met de mentor

Op een dinsdagavond gaan Mia en ik naar haar school, op bezoek bij de mentor. Mia heeft een presentatie voorbereid waarin ze mij haar schoolresultaten tot dusver gaat toelichten. Vol verwachting klopt mijn hart terwijl Mia in sneltreinvaart door haar sheets heen raast. De mentor kijkt me veelbetekend aan: “Tja, er is nog wel wat werk aan de winkel om deze cijfers wat op te krikken.” Mia neemt nonchalant plaats en met z’n 3-en gaan we de cijferlijst nog eens goed door. Het is magertjes, een zeven, wat zessen en 2 vijven. “Het is belangrijk dat Mia tijdens de examenperiode alles op alles zet en probeert geen Mia-attitude te hebben.” Ik kan wel raden wat ze met deze attitude bedoelt en heb er zojuist weer een staaltje van mogen meemaken: grote stappen snel thuis met een toefje desinteresse en een snufje luiheid. Ondertussen rolt Mia met haar ogen, zucht en grijpt naar haar telefoon. “Doe je telefoon anders maar even in de telefoonzak bij het bord Mia.” vervolgt de mentor.

Bijles?

De mentor vertelt dat er nog een aantal examentrainingen aan zitten te komen en dat Mia voor een aantal belangrijke toetsen nog een herkansing heeft staan. We gaan weer op huis aan en voorzichtig probeer ik het onderwerp examen weer eersprake te brengen. Of ze iets voor bijles voelt? Vooral wiskunde is een probleem en daar kan ik haar helaas niet bij helpen. Wiskunde… ik snap er zelf echt geen bal van, geef mij maar talen of biologie. “Alles is stom mam!” snoert ze me de mond. Maar toch staat ze niet geheel negatief tegenover wat bijlessen voor wiskunde in aanloop naar het examen.

handige examentips

Examentips voor pubers

Ondertussen Google ik me suf naar handige examentips. Ik zie er heel erg veel en deze ga ik alvast aan Mia voorleggen:

  • Planning: maak enkele weken voor het examen een planning. Zorg dat elk vak aan de beurt komt. Verdeel je werk per uur, dag, week en maand in hapklare brokken. Houd je aan je planning, gebruik eventueel een kookwekker.
  • Oefen oude examens: een examen maken is meer dan het uit je hoofd leren van feiten. Het gaat er met name om dat je jezelf vaardigheden aanleert om met de examenstof tot bepaalde inzichten te kunnen komen. Door oude examens te maken, ben je beter voorbereid op het aankomende eindexamen. Zo raak je bekend met het niveau van de vragen en het type vragen dat wordt gesteld.
  • Wissel van studeerplek: volgens onderzoek naar de beste studiemethoden is het beter om korte tijd achter elkaar te leren en regelmatig van plek te veranderen. Dan onthoud je de informatie beter.
  • Neem pauze tussendoor: werk slechts een bepaalde periode geconcentreerd door, bijvoorbeeld 1 uur. Pauzeer dan, bijvoorbeeld 10 minuten.

Examentraining, bijles of uittreksels?

  • Examentraining of bijles: mocht je nu echt dat ene vak niet onder de knie krijgen, dan kun je nog altijd overwegen om bijles te nemen of een examentraining te volgen. Examentrainingen zijn niet goedkoop (vaak tussen de €200 en €350), maar wel erg effectief om je kennis in een korte tijd flink te vergroten. Voor Mia’s wiskunde achterstand zou een specifieke wiskunde examentraining erg handig zijn. De organisatie Eindsprint geeft op verschillende locaties in het land aan hele kleine groepjes (maximaal 5 leerlingen), dit soort trainingen. Ruim 95% van de leerlingen die een examentraining bij Eindsprint volgt haalt het examen. Als stel dat het examen toch niet gehaald wordt, dan krijg je een gratis herkansingstraining. Ook biedt Eindsprint samenvattingen en examen-oefenboeken, wat gelijk een goedkoper alternatief voor de examentrainingen. Een samenvatting kost bijvoorbeeld € 15,- en een oefenboek € 18,-. 

Deze tips zullen Mia vooral aanspreken:

  • Noten: eet tijdens het studeren lekker nootjes en pinda’s. De energie die een klein nootje al oplevert, staat garant voor 2 uur leren. Ook een banaan eten voor extra energie is een aanrader.
  • Sporten helpt: het is goed om er even tussenuit te zijn en de hersenen op een andere manier te gebruiken. Nou is Mia op het moment niet zo van het sporten. Maar alle kansen om maar even niet te hoeven leren zal ze aangrijpen. Twee vliegen in een klap dus: ik blij dat ze weer sport, en zij even met haar neus uit de boeken. Daarna kan ze weer met frisse tegenzin aan de slag.
  • YouTube: het is een beetje riskant om Youtube kijken te adviseren, want voor ik het weet zit Mia weer een clip of blog te kijken. Maar op YouTube is ook echt heel veel goede exameninformatie te vinden. De examenstof van veel vakken is namelijk uitgelegd in video’s op YouTube. Door de combinatie van beeld en geluid kunnen leerlingen de stof vaak beter begrijpen. Video blijft beter hangen dan droge tekst en biedt soms net een ander perspectief. Een goed kanaal schijnt Digistudies te zijn

Examentips voor ouders

Naast de tips voor de studenten kom ik ook een aantal tips voor ouders tegen. Die moest ik maar ter harte nemen:

  • Wees lief: vaders, moeders, broers en zussen van eindexamenkandidaten: laat die arme kinderen de komende weken met rust. Niet aan hun kop lopen zeuren over het opruimen van de kamer. Breng ze eens naar de sportclub en schenk een extra kopje thee in. Ze verdienen het en hebben een aardige klop op de schouder nu echt even nodig.
  • Genoeg slaap: het lijkt een open deur, maar voor pubers soms lastig te realiseren. Stuur ze lekker op tijd naar bed, natuurlijk zonder telefoon of tablet, en laat ze gewoon eens die 12 uur volmaken. Hoe beter ze zijn uitgerust, hoe beter ze presteren.

Meer tips altijd welkom!

Mocht jij nog handige examentips hebben… ze zijn van harte welkom!

10 handige examentips