Op haar 17e verjaardag krijgt Mia compleet onverwachts haar eerste rijles cadeau. En wat een succes! Haar reactie als de lesauto voor de deur staat is onbeschrijfelijk, kijk maar…

Toen Mia 16 werd had ze het idee opgevat dat ze een scooter voor haar verjaardag zou krijgen. Maar om meerdere reden had ik daar een heel ander idee over. Want: best gevaarlijk, flink aan de prijs (madam wil natuurlijk de nieuwste Vespa) en ze was al twee keer gezakt voor haar theorie examen. Dus mijn plan was dat ze eerst hard zou gaan werken voor haar theorie en daarna zouden we wel verder zien. Inmiddels zijn we een jaar verder en ligt het theorieboek nog ongeopend in de kast.

Wat is nou een goed 16+ cadeau

Het verzinnen van een goed cadeau vind ik altijd best lastig. Het leukste vind ik het als het een complete verrassing is. Zoals toen ze 13 werd en samen met vriendin Sanne een helix kreeg. Hun reactie was geweldig!

Of die keer met kerst, toen ze tickets kregen voor een Justin Bieber concert.

Mia krijgt haar eerste rijles cadeau

Een week voor haar verjaardag heb ik nog steeds geen idee wat ik haar cadeau moet geven. Wel heb ik al een tasje en een t-shirt, maar nog geen cadeau met het gewenste WOW-effect. Op Facebook zie ik een bericht van een oude vriendin van mijn moeder en ik moet denken aan haar zoon, die vroeger mijn beste vriendje was. PLOP, idee!! Hij had rijschool Snelweg in Haarlem en die is overgenomen door zijn zoon en diens vriendin. Waarom zou ik Mia niet wat rijlessen cadeau doen, en op haar verjaardag zelf de eerste rijles?!

Allereerste rijles van Mia

Samenzwering met de visite

Het vraagt wel om een goede planning maar ik heb het als volgt aangepakt. De visite heb ik uitgenodigd van 11 tot 14 uur en om 14 uur komt Snelweg voorgereden. Ie-de-reen weet ervan, behalve Mia.

eerste rijles cadeau

Bij Mia voer ik de spanning wel een beetje op maar ik – en met mij alle anderen – weten het geheim te houden. En dat is nog best lastig!

Mia, je krijgt ECHT geen scooter cadeau hoor!
Nee mam, maar wat dan wel?
Jaaaa, dat is geheim!
#$%^ Weet Jelle het?
Yep.
$%^& Ik MOET het weten! Zeg de eerste letter!

En zo onderneemt ze de hele week allerlei pogingen om achter de verrassing te komen.

En dan is het moment daar

De visite druppelt binnen en het is gezellig. Koffie, thee, taart en een vroeg wijntje. Ik ben bloednerveus maar gelukkig heeft Mia helemaal niets door. Om stipt 14.00 uur komt de lesauto voorrijden. Ik roep: “Mia, er is visite, je moet even de deur opendoen!” Met een verveeld hoofd staat ze op, want ze is nou eenmaal niet zo dol op de deur opendoen… Maar dan ziet ze door het raam de lesauto staan en gaat er een lampje branden. Och och die reactie, wat een feest! Ik kan het uitgebreid gaan beschrijven (“Neeeee! Moet ik echt op de bestuurdersplaats en zelf sturen?!“) maar het is het leukste als je zelf even op de playbutton klikt:

Instructeur of instructrice?

Vanaf 16,5 jaar mag al gestart worden met rijlessen. Een enorm leuk cadeau is dus om 1 of meerdere of zelfs het hele rijbewijs cadeau te geven. Inmiddels heeft Mia ook haar 2e rijles bij Snelweg achter de rug. Ik ben heel blij met de keuze voor deze rijschool, vooral omdat Mia les heeft van Demi. Een jonge hippe meid met heel veel geduld en ervaring. Bovendien, instructrices geven toch net even een ander soort rijles dan instructeurs. Verder is het geen geheim dat vrouwen het minder vervelend vinden om dingen meerdere keren uit te leggen, zouden dat de oergenen zijn? Ik denk in ieder geval dat Demi Mia eerder op haar gemak kan stellen dan dat een man dat zou doen. En als Mia niet comfortabel is, durft ze dat tegen een vrouw ook eerder uit te spreken.

Mam, over een jaar heb ik mijn rijbewijs en kunnen we samen autorijden.

Ik kan niet wachten, samen op roadtrip!”

Topcadeau voor pubers: eerste rijles als verrassing