In de “puberperikel van deze week” ga ik het hebben over Mia’s lange weg naar het behalen van haar theorie examen. Want waar zij dacht: “dat papiertje haal ik wel eventjes!” bleek dit heel anders uit te pakken. Over aantallen ga ik het overigens niet hebben 😉 Maar wel over haar manier van leren voor het theorie examen en de uiteindelijke gouden formule.

Eerste poging op haar 16e

Ik weet het nog als de dag van gister. Mia werd 16 en hoopte stiekem op een scooter. En niet zomaar een scooter, maar een vette Vespa scooter. En dan niet een tweedehands exemplaar, maar een gloednieuw pareltje.

+10 x cadeautips voor pubermeiden

Zij kreeg die scooter niet en was daar behoorlijk sip onder. Maar ja, eerst maar even het theorie examen halen en dan zien we wel verder.  En zo begon ze op haar 16e met het “leren” voor haar theorie.

Nu eerst nog even dit: tot wanneer ben je eigenlijk puber?

Want deze rubriek noem ik nog steeds de PPVDW, maar ik vroeg me af – en niet geheel uit eigen belang – tot wanneer is mijn Mia eigenlijk officieel puber?

Ik heb me even ingelezen en ben erachter gekomen dat de puberteit uit 3 fases bestaat:

  • Vroege puberteit 10/14 jaar – Naast de lichamelijke veranderingen en hormonen die opspelen gebeurt er ook mentaal behoorlijk wat. Je puberkind wordt impulsiever en kan ook veel emotioneler en gevoeliger reageren.
  • Midden puberteit 14/16 jaar – Kenmerkend is dat de puber nieuwe ervaringen wil opdoen, grenzen opzoeken en experimenteren. Variërend van seks, roken en drank tot drugs. Oog voor de gevaren en gevolgen van bepaald gedrag ontbreekt vaak. Deze fase kan voor heel wat spanningen zorgen tussen jou en je puberkind.
  • Late puberteit 16/22 jaar (WTF!) – De lichamelijke veranderingen zijn grotendeels achter de rug en ook geestelijk is je puberkind volwassener aan het worden. Langzaam maar zeker lijkt de rust terug te keren in huis. Je zoon of dochter wordt zelfbewuster en minder egocentrisch. De eigen identiteit vormt zich meer en meer. Daarbij stelt je kind zich verantwoordelijker en socialer op. Maar natuurlijk kan je puberkind zo nu en dan nog in onvolwassen gedrag terugvallen.

bron

Feitelijk gezien kan ik dus voorlopig nog wel even voort met de benaming PPVDW 😉

tips voor theorie examen

Leren op z’n pubers

Mia’s manier destijds voor het leren van haar theorie examen? Een geleend theorieboek van iemand een beetje doorbladeren terwijl er op TV een Netflix serie draait en haar Instagram chat open staat. “Joh, dat lukt me wel mam, X & X hebben het ook in 1 keer gehaald.” Helemaal conform de midden-puberteit dus. Dat theorie examen heeft ze dan ook niet gehaald. Maar ik moet eerlijk bekennen, het scheelde niet eens zo veel!

Er volgde nog een poging, dit keer met iets meer toewijding. Er werden wat YouTube filmpjes geraadpleegd en wat extra bladzijdes geraadpleegd. Ook reden we rondjes en moest ze van mij alle verkeersborden uitleggen. Mijn eigen theorie diploma dateert uit 1989 en mag dus wel even afgestoft worden. Maar helaas, ook deze poging mislukte.

Van scooter theorie naar auto theorie

Mia wordt 17 en als big surprise heb ik een autorijles voor haar geregeld. Wat een succes!! Van theorie voor de scooter maken we dan ook direct de switch naar theorie voor de auto. Nu ze rijles heeft leert ze de stof ook in praktijk, dat heeft vast zo z’n voordelen. Maar we hebben jammergenoeg alweer een mislukte poging in the pocket…

PPVDW: “WTF, ik ga huilen hoor?!” (Mia’s eerste rijles)

De gouden tip om je theorie examen te halen

Inmiddels heb ik geen vertrouwen meer in Mia’s manier van leren en ook haar eigen zelfvertrouwen is als sneeuw voor de zon verdwenen. We besluiten om het wat grondiger aan te pakken. Mia gaat een aantal gratis oefenexamens doen én ik meld haar aan voor een dagcursus in Haarlem. Ze gaat dan de hele ochtend theorieles krijgen en heeft ’s middags direct examen. Dit blijkt een gouden combinatie te zijn!!

Met haar kennis vanuit de praktijk en de proefexamens op zak vertrekt ze ’s morgens om 6.30 uur (!) naar haar theorieles. Om 11 uur krijg ik het eerste berichtje: “Ga echt zakken, sorry.” Maar om 14.15 krijg ik het verlossende telefoontje: “O my god mam ik heb het gehaald!!!!”

Heb jij ook een zoon/dochter bij wie het theorie examen maar niet wil lukken?

Los van het “verkeerd” leren heeft het ook vaak te maken stress en onzekerheid. Als de kennis goed beheerst wordt groeit het zelfvertrouwen. En niet iedereen leert natuurlijk even makkelijk. Voor ons was de gouden formule:

  • Starten met rijlessen om zo de theorie in praktijk te leren
  • Het maken van oefenexamens, veel oefenexamens
  • Een dagcursus met direct eraan vast het examen