Het is vrijdagochtend en mijn broer Jean-Paul en ik hebben weer een mooie wandeltocht in de planning. Dit keer gaan we een wandeling maken van 11 kilometer door de Schoorlse Duinen.

Al vaker heb ik gehoord over de schoonheid van de Schoorlse Duinen. Tijd dus om het met eigen ogen te gaan aanschouwen. De eerste poging mislukte falikant. Wij wilden de wandeling doen op een zondagmiddag maar eenmaal in Schoorl aangekomen was het achteraan aansluiten en zagen we door alle bomen mensen het bos niet meer. Letterlijk. Wegwezen dus, wij komen op een ander moment wel weer terug. Als we even hadden doorgezet was het vast gaandeweg rustiger geworden. Het gebied is namelijk ontzettend groot. Maar we hadden er gewoon geen zin meer in. De tweede poging blijkt qua drukte vele malen succesvoller: vrijdagochtend 9.00 uur. Eerst even koffie drinken in het dorp en daarna gaan we de duintoppen beklimmen.

Lekker Hollands weertje

Met onze the Northface jassen zijn Jean-Paul en ik beschermd tegen de regen en wind. Maar de hoosbui die ons overvalt halverwege de route, daar kunnen onze schoenen en spijkerbroek niet tegenop. Wandelen door dit gebied is door het soms mulle zand al wat zwaarder, maar met een plakkende jeans en soppende schoenen is het nog net wat pittiger. Volgende keer dus nog beter voorbereiden! Maar lol hebben we evengoed.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Over de Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen zijn een duingebied ten westen van Schoorl in Noord-Holland. De dorpjes Groet, Catrijp en Bregtdorp liggen heel nabij.  Hier in Schoorl vind je de hoogste (55,4 meter) en breedste (5 kilometer) duinen van Nederland. Het gebied bestaat uit strand, stuivende duinen, bossen en heide. Door het 1900 hectare natuurgebied lopen meer dan 60 km aan paden waar je kunt wandelen en fietsen.

Paddestoelen wandeling
Amsterdamse Waterleidingduinen

Verschillende ingangen Schoorlse Duinen:

Er zijn verschillende manieren om het gebied te betreden:

  • Via het strand kun je in het natuurgebied komen.
  • Via het dorpje Schoorl. Je start bijvoorbeeld de wandeling bij het Klimduin en hebt dan gelijk een mooie workout te pakken. Door de grote hoogteverschillen en het losse zand in dit gebied ligt de gemiddelde loopsnelheid wat lager, rond de 3,5 kilometer per uur.
  • Je kunt de Schoorlse Duinen ook in via het bezoekerscentrum, Oorsprongweg 1 1871 HA Schoorl.

Verschillende routes

Er zijn zeker wel 8 verschillende, gemarkeerde routes te wandelen, van 4 kilometer tot 23 kilometer. Voor elk type wandelaar is er dus wel iets passends.

Zo loop je bijvoorbeeld met de rode route over de hoogste duinenrij, brengt de groene route je naar de oudste bossen en de witte tocht je naar de plekken waar het zand weer mag stuiven.Wij lopen de paarse route, van 11 kilometer. Deze route gaat langs de mooiste heidevelden van het natuurgebied, die er in augustus en september natuurlijk prachtig bijliggen. Wij zijn eigenlijk – eind september – net te laat.

Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling

Paddenstoelen spotten

In de herfst kun je in de Schoorlse Duinen heel goed paddenstoelen spotten. Deze paddenstoelen heb ik gefotografeerd in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is slechts een kleine selectie van de vele soorten die in de duingebieden kunnen groeien. In de Schoorlse Duinen groeien dankzij de kalkarme grond maar liefst 800 verschillende soorten paddenstoelen!

Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling

Een bohemian tuin? Zo maak je ’em

Op een mooie zaterdagochtend komen Judith en Bennie aangefietst. Judith heeft haar grijze werkoverall aan en Bennie heeft zijn schepje in z'n hand. "Wat gaan jullie doen?" vraag ik.  "Wij komen je helpen in de tuin!" Wat gezellig, een dagje tuinieren met Judith en...

5x wooninspiratie voor de winter

Zodra de dagen weer korter worden begint het verlangen naar het cocoonen in huis te groeien. Ben jij ook al aan het nadenken over winterstyling voor jouw huis? Ik heb 5x wooninspiratie voor de winter op een rijtje gezet, wie heb jij er ook iets aan. Ook al vind ik de...

Woonidee: tegelvloer van hout

Stel dat je niet perse van een tegelvloer houdt, maar wel van de gemakken van een tegelvloer wilt genieten... En stel je wilt eigenlijk alleen maar een houten vloer. Heb je dan een "probleem"? Nee hoor, ik heb de ideale oplossing gespot: een tegelvloer van hout! Een...

DIY: gallery wall maken (+ tips & inspiratie)

Mijn glad gestucde muren kijken me al een tijdje vragend aan: zeg, zou je niet eens een keertje een spijkertje in ons rammen? Lastig... al een paar jaar houd ik ze strak, leeg en ongeschonden. Vlekjes poets ik grondig weg en oneffenheden werk ik zorgvuldig bij....

Woontip | kies de juiste prullenbak

Wist je dat niet iedere prullenbak voor elke ruimte geschikt is? Ik had geen idee en ik denk met mij velen niet. Daarom even wat handige woontips over de juiste prullenbak. Op het moment van schrijven van dit artikel is ons huis een grote bouwput. We zitten namelijk...

20 vrolijke verf ideeën voor in je huis

De meeste mensen kiezen voor deuren en muren in veilige, lichte kleuren en daar is natuurlijk niets mis mee. Maar deze 20 verf ideeën laten zien dat een beetje kleur in huis je interieur een supervrolijke boost geven. Durf jij het aan? Team wit of team kleur? Laat ik...

Wooninspiratie | 20x een gallery wall op een roze muur

Roze zie je op dit moment overal terug: in de mode, maar ook in het interieur. Een roze muur, wie durft? De laatste tijd zie ik ook heel vaak een gallery wall op een roze muur. Ik heb 20 mooie voorbeelden uitgezocht, vind je het een leuke woontrend? Met een gallery...

5 thuiswerk tips tegen rugpijn

Tja daar zitten we dan. Massaal aan de eettafel met de laptop voor onze neus te thuiswerken. Want lang niet iedereen heeft een goede werkplek thuis om aan te zitten. Dat leidt natuurlijk tot veel rug- en nekklachten en daarom heb ik hier 5 thuiswerk tips tegen rugpijn...

Keuken moodboard | inspiratie voor onze nieuwe keuken

Het aftellen kan beginnen... nog 3 maanden voordat onze verbouwing start! Ik ben er helemaal vol van en de laatste weken denk ik dan ook aan niets anders. Hierbij een eerste aanzet tot ons keuken moodboard.  Op het moment van schrijven ben ik nog in afwachting van de...

Wooninspiratie | koningsblauw in je interieur

Blauw blijkt wereldwijd de meest populaire en meest gedragen kleur. Ook in het interieur is blauw erg populair, zoals je kunt zien in deze ruim 20 interieur foto's. Vooral koningsblauw heeft mijn hart veroverd. Heb jij al blauwe items in je interieur? Van aardetinten...

Overige informatie

  • De Schoorlse Duinen zijn het hele jaar toegankelijk.
  • Op een hoop plekken mag je van de paden af.
  • Honden zijn het hele jaar welkom. In het broedseizoen (1 maart tot 1 september) alleen aangelijnd, om verstoring te voorkomen. 
  • Er zijn volop verharde paden. Het gebied is dus prima toegankelijk voor fietsers, rolstoelen en kinderwagens.
  • Het gebied is open vanaf zonsopgang tot zonsondergang.
  • Eet- en drinkgelegenheden: in het dorpje, bij het bezoekerscentrum en bij bospaviljoen de Berenkuil in het natuurgebied zelf. De Berenkuil is in de winter alleen in de weekenden geopend.

Meer informatie vind je op de website van Staatsbosbeheer.