Het is vrijdagochtend en mijn broer Jean-Paul en ik hebben weer een mooie wandeltocht in de planning. Dit keer gaan we een wandeling maken van 11 kilometer door de Schoorlse Duinen.

Al vaker heb ik gehoord over de schoonheid van de Schoorlse Duinen. Tijd dus om het met eigen ogen te gaan aanschouwen. De eerste poging mislukte falikant. Wij wilden de wandeling doen op een zondagmiddag maar eenmaal in Schoorl aangekomen was het achteraan aansluiten en zagen we door alle bomen mensen het bos niet meer. Letterlijk. Wegwezen dus, wij komen op een ander moment wel weer terug. Als we even hadden doorgezet was het vast gaandeweg rustiger geworden. Het gebied is namelijk ontzettend groot. Maar we hadden er gewoon geen zin meer in. De tweede poging blijkt qua drukte vele malen succesvoller: vrijdagochtend 9.00 uur. Eerst even koffie drinken in het dorp en daarna gaan we de duintoppen beklimmen.

Lekker Hollands weertje

Met onze the Northface jassen zijn Jean-Paul en ik beschermd tegen de regen en wind. Maar de hoosbui die ons overvalt halverwege de route, daar kunnen onze schoenen en spijkerbroek niet tegenop. Wandelen door dit gebied is door het soms mulle zand al wat zwaarder, maar met een plakkende jeans en soppende schoenen is het nog net wat pittiger. Volgende keer dus nog beter voorbereiden! Maar lol hebben we evengoed.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Over de Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen zijn een duingebied ten westen van Schoorl in Noord-Holland. De dorpjes Groet, Catrijp en Bregtdorp liggen heel nabij.  Hier in Schoorl vind je de hoogste (55,4 meter) en breedste (5 kilometer) duinen van Nederland. Het gebied bestaat uit strand, stuivende duinen, bossen en heide. Door het 1900 hectare natuurgebied lopen meer dan 60 km aan paden waar je kunt wandelen en fietsen.

Paddestoelen wandeling
Amsterdamse Waterleidingduinen

Verschillende ingangen Schoorlse Duinen:

Er zijn verschillende manieren om het gebied te betreden:

  • Via het strand kun je in het natuurgebied komen.
  • Via het dorpje Schoorl. Je start bijvoorbeeld de wandeling bij het Klimduin en hebt dan gelijk een mooie workout te pakken. Door de grote hoogteverschillen en het losse zand in dit gebied ligt de gemiddelde loopsnelheid wat lager, rond de 3,5 kilometer per uur.
  • Je kunt de Schoorlse Duinen ook in via het bezoekerscentrum, Oorsprongweg 1 1871 HA Schoorl.

Verschillende routes

Er zijn zeker wel 8 verschillende, gemarkeerde routes te wandelen, van 4 kilometer tot 23 kilometer. Voor elk type wandelaar is er dus wel iets passends.

Zo loop je bijvoorbeeld met de rode route over de hoogste duinenrij, brengt de groene route je naar de oudste bossen en de witte tocht je naar de plekken waar het zand weer mag stuiven.Wij lopen de paarse route, van 11 kilometer. Deze route gaat langs de mooiste heidevelden van het natuurgebied, die er in augustus en september natuurlijk prachtig bijliggen. Wij zijn eigenlijk – eind september – net te laat.

Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling

Paddenstoelen spotten

In de herfst kun je in de Schoorlse Duinen heel goed paddenstoelen spotten. Deze paddenstoelen heb ik gefotografeerd in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is slechts een kleine selectie van de vele soorten die in de duingebieden kunnen groeien. In de Schoorlse Duinen groeien dankzij de kalkarme grond maar liefst 800 verschillende soorten paddenstoelen!

Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling

Mooie houten vloeren inspiratie

Een best wel groot probleem... onze vloerbalken vertonen sporen van zwam. Ga ik dit nog een paar jaar aankijken en onze eikenhouten vloer een nieuw leven geven? Of pak ik het rigoreuzer aan, laat de balken vervangen en kies een nieuwe vloer. Wat het ook wordt, de...

Verzorgingstips voor de bekerplant (ook wel de Monkey Jar)

Heb ik me in het tuincentrum toch gewoon weer niet weten in te houden. Dit keer viel ik als een blok voor een hangplant met rode kelken. Het blijkt een vleesetende plant te zijn! Hij heet Nephentes oftewel bekerplant. Hoe je deze bijzondere plant verzorgt? Daar vertel...

Weekend finds 24 | met o.a. antibitch serum (?!)

Terwijl ik geniet van het uitzicht bij ons strandhuisje tik ik lekker wat blogjes weg. En zo is het ook weer tijd voor een nieuwe Weekend Finds, waarin ik mooie plaatjes deel die ik de afgelopen week her en der ben tegengekomen. Antibitch serum, een geinig...

Parasol inspiratie | onze nieuwe Vaticano parasol

Als de zon schijnt lijkt alles beter, mooier en gezelliger. Toch ben ik niet meer zo dol op de zon als vroeger. Aan bakken doe ik sowieso niet meer, liever doe ik een hoed op of settle mezelf onder een mooie parasol. Onze nieuwe Solero parasol is dan ook heel welkom...

25x droom zwembad voor een stadstuin

Een zwembad. In je tuin. Dat is toch het toppunt van luxe?! Ik koester deze wens nu al een tijdje. Natuurlijk kan ik aan de bak met opblaasbadjes of een houten tobbe, maar hoe lekker zou het zijn om een ECHT zwembad in de tuin te hebben. Niet groot hoor, zeker niet....

Weekend Finds 23 | Albino Monstera, retro gallery wall en meer…

Een gallery wall van retro schilderijtjes. Een supermooi hoekje op de aanrecht. En onze prachtige Albino Monstera (oftewel de Monstera Variegata) met 2 spierwitte bladeren. Dit en meer in de Weekend Finds van deze week.  Leuke zwartwit print Deze leuke print doet me...

Verzorgingstips voor de Monstera Variegata

Al een paar jaar zijn kamerplanten een grote trend. Iedereen kent dan ook vast wel de Monstera?! De bekendste soort hiervan is de Monstera Deliciosa, maar ook de Monstera hangplant Obliqua is heel erg geliefd. Maar ken je ook de Monstera Variegata al? Deze "albino...

Verzorgingstips voor de Begonia Masoniana

Onlangs stapte ik het tuincentrum binnen met de stellige overtuiging dat ik alleen een plant voor een ander zou kopen en GEEN plant voor mezelf. Mijn plantenverslaving loopt namelijk de spuigaten uit, in de huiskamer alleen al staan ondertussen ruim 50 planten en dan...

Onze nieuwe eettafellamp!

Wij hebben een nieuwe eettafellamp! Hij is gemaakt van rotan en kleurt - volgens mij - perfect bij ons interieur. De Ispa (want zo heet de lamp), kost 79,95 euro en is exclusief (!) verkrijgbaar bij Lampidee. Maaaaaaaaar, OHIMP mag 1 iemand blij maken met exact...

Eettafel inspiratie – 8x anders, toch dezelfde stijl

In 2016 maakte mijn neef een prachtig onderstel van staal, voor onder onze oude, houten boerentafel. Sinds die tijd doet de tafel in het nieuwe jasje dienst als onze eettafel. Hij staat er dus pas - of alweer - 3 jaar, en we zijn toe aan iets anders. Op Pinterest doe...

Overige informatie

  • De Schoorlse Duinen zijn het hele jaar toegankelijk.
  • Op een hoop plekken mag je van de paden af.
  • Honden zijn het hele jaar welkom. In het broedseizoen (1 maart tot 1 september) alleen aangelijnd, om verstoring te voorkomen. 
  • Er zijn volop verharde paden. Het gebied is dus prima toegankelijk voor fietsers, rolstoelen en kinderwagens.
  • Het gebied is open vanaf zonsopgang tot zonsondergang.
  • Eet- en drinkgelegenheden: in het dorpje, bij het bezoekerscentrum en bij bospaviljoen de Berenkuil in het natuurgebied zelf. De Berenkuil is in de winter alleen in de weekenden geopend.

Meer informatie vind je op de website van Staatsbosbeheer.