Het is vrijdagochtend en mijn broer Jean-Paul en ik hebben weer een mooie wandeltocht in de planning. Dit keer gaan we een wandeling maken van 11 kilometer door de Schoorlse Duinen.

Al vaker heb ik gehoord over de schoonheid van de Schoorlse Duinen. Tijd dus om het met eigen ogen te gaan aanschouwen. De eerste poging mislukte falikant. Wij wilden de wandeling doen op een zondagmiddag maar eenmaal in Schoorl aangekomen was het achteraan aansluiten en zagen we door alle bomen mensen het bos niet meer. Letterlijk. Wegwezen dus, wij komen op een ander moment wel weer terug. Als we even hadden doorgezet was het vast gaandeweg rustiger geworden. Het gebied is namelijk ontzettend groot. Maar we hadden er gewoon geen zin meer in. De tweede poging blijkt qua drukte vele malen succesvoller: vrijdagochtend 9.00 uur. Eerst even koffie drinken in het dorp en daarna gaan we de duintoppen beklimmen.

Lekker Hollands weertje

Met onze the Northface jassen zijn Jean-Paul en ik beschermd tegen de regen en wind. Maar de hoosbui die ons overvalt halverwege de route, daar kunnen onze schoenen en spijkerbroek niet tegenop. Wandelen door dit gebied is door het soms mulle zand al wat zwaarder, maar met een plakkende jeans en soppende schoenen is het nog net wat pittiger. Volgende keer dus nog beter voorbereiden! Maar lol hebben we evengoed.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Over de Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen zijn een duingebied ten westen van Schoorl in Noord-Holland. De dorpjes Groet, Catrijp en Bregtdorp liggen heel nabij.  Hier in Schoorl vind je de hoogste (55,4 meter) en breedste (5 kilometer) duinen van Nederland. Het gebied bestaat uit strand, stuivende duinen, bossen en heide. Door het 1900 hectare natuurgebied lopen meer dan 60 km aan paden waar je kunt wandelen en fietsen.

Paddestoelen wandeling
Amsterdamse Waterleidingduinen

Verschillende ingangen Schoorlse Duinen:

Er zijn verschillende manieren om het gebied te betreden:

  • Via het strand kun je in het natuurgebied komen.
  • Via het dorpje Schoorl. Je start bijvoorbeeld de wandeling bij het Klimduin en hebt dan gelijk een mooie workout te pakken. Door de grote hoogteverschillen en het losse zand in dit gebied ligt de gemiddelde loopsnelheid wat lager, rond de 3,5 kilometer per uur.
  • Je kunt de Schoorlse Duinen ook in via het bezoekerscentrum, Oorsprongweg 1 1871 HA Schoorl.

Verschillende routes

Er zijn zeker wel 8 verschillende, gemarkeerde routes te wandelen, van 4 kilometer tot 23 kilometer. Voor elk type wandelaar is er dus wel iets passends.

Zo loop je bijvoorbeeld met de rode route over de hoogste duinenrij, brengt de groene route je naar de oudste bossen en de witte tocht je naar de plekken waar het zand weer mag stuiven.Wij lopen de paarse route, van 11 kilometer. Deze route gaat langs de mooiste heidevelden van het natuurgebied, die er in augustus en september natuurlijk prachtig bijliggen. Wij zijn eigenlijk – eind september – net te laat.

Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling

Paddenstoelen spotten

In de herfst kun je in de Schoorlse Duinen heel goed paddenstoelen spotten. Deze paddenstoelen heb ik gefotografeerd in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is slechts een kleine selectie van de vele soorten die in de duingebieden kunnen groeien. In de Schoorlse Duinen groeien dankzij de kalkarme grond maar liefst 800 verschillende soorten paddenstoelen!

Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling

Woontip | kies de juiste prullenbak

Wist je dat niet iedere prullenbak voor elke ruimte geschikt is? Ik had geen idee en ik denk met mij velen niet. Daarom even wat handige woontips over de juiste prullenbak. Op het moment van schrijven van dit artikel is ons huis een grote bouwput. We zitten namelijk...

20 vrolijke verf ideeën voor in je huis

De meeste mensen kiezen voor deuren en muren in veilige, lichte kleuren en daar is natuurlijk niets mis mee. Maar deze 20 verf ideeën laten zien dat een beetje kleur in huis je interieur een supervrolijke boost geven. Durf jij het aan? Team wit of team kleur? Laat ik...

Wooninspiratie | 20x een gallery wall op een roze muur

Roze zie je op dit moment overal terug: in de mode, maar ook in het interieur. Een roze muur, wie durft? De laatste tijd zie ik ook heel vaak een gallery wall op een roze muur. Ik heb 20 mooie voorbeelden uitgezocht, vind je het een leuke woontrend? Met een gallery...

5 thuiswerk tips tegen rugpijn

Tja daar zitten we dan. Massaal aan de eettafel met de laptop voor onze neus te thuiswerken. Want lang niet iedereen heeft een goede werkplek thuis om aan te zitten. Dat leidt natuurlijk tot veel rug- en nekklachten en daarom heb ik hier 5 thuiswerk tips tegen rugpijn...

Keuken moodboard | inspiratie voor onze nieuwe keuken

Het aftellen kan beginnen... nog 3 maanden voordat onze verbouwing start! Ik ben er helemaal vol van en de laatste weken denk ik dan ook aan niets anders. Hierbij een eerste aanzet tot ons keuken moodboard.  Op het moment van schrijven ben ik nog in afwachting van de...

Wooninspiratie | koningsblauw in je interieur

Blauw blijkt wereldwijd de meest populaire en meest gedragen kleur. Ook in het interieur is blauw erg populair, zoals je kunt zien in deze ruim 20 interieur foto's. Vooral koningsblauw heeft mijn hart veroverd. Heb jij al blauwe items in je interieur? Van aardetinten...

De voordelen van een flanellen dekbedovertrek

In de wintermaanden breng ik heel wat meer tijd door in mijn bed dan in de zomer. Heerlijk vind ik het, wegkruipen onder mijn flanellen dekbedovertrek, serietje aan, pot thee binnen handbereik. Flanel heb ik eigenlijk pas sinds kort ontdekt. Maar nu ik er eenmaal...

Retro kerstversiering | het ontstaan van de antieke ballen

Een paar jaar terug hield ik meer van een wat ingetogener kerstsfeertje. Hier en daar een knus hoekje met wat minimalistische kerstversiering, lampjes en kersttakken. De afgelopen jaren ben ik begonnen met het sparen van glazen kerstornamenten. Inmiddels hangt onze...

Waarom een schaarlamp niet in je interieur mag ontbreken

De schaarlamp, ook wel harmonicalamp genoemd, is al heel lang een van mijn favoriete lampen. In ons strandhuisje, maar ook thuis heb ik meerdere exemplaren hangen. Waarom ik dit type lamp zo fijn vind? Lees verder… Ons favoriete hoekje in huis Iedereen heeft denk ik...

18x de leukste kleine eethoekjes voor in kleine keukens

's Morgens aan de eettafel het nieuws en de socials checken, met een kop koffie binnen handbereik. Heerlijk! Dat ochtendmomentje vind ik zowat wel het fijnste moment van de dag. Nu ben ik hartstikke blij met onze grote antieke eettafel geplaatst aan de rand van onze...

Overige informatie

  • De Schoorlse Duinen zijn het hele jaar toegankelijk.
  • Op een hoop plekken mag je van de paden af.
  • Honden zijn het hele jaar welkom. In het broedseizoen (1 maart tot 1 september) alleen aangelijnd, om verstoring te voorkomen. 
  • Er zijn volop verharde paden. Het gebied is dus prima toegankelijk voor fietsers, rolstoelen en kinderwagens.
  • Het gebied is open vanaf zonsopgang tot zonsondergang.
  • Eet- en drinkgelegenheden: in het dorpje, bij het bezoekerscentrum en bij bospaviljoen de Berenkuil in het natuurgebied zelf. De Berenkuil is in de winter alleen in de weekenden geopend.

Meer informatie vind je op de website van Staatsbosbeheer.