Het is vrijdagochtend en mijn broer Jean-Paul en ik hebben weer een mooie wandeltocht in de planning. Dit keer gaan we een wandeling maken van 11 kilometer door de Schoorlse Duinen.

Al vaker heb ik gehoord over de schoonheid van de Schoorlse Duinen. Tijd dus om het met eigen ogen te gaan aanschouwen. De eerste poging mislukte falikant. Wij wilden de wandeling doen op een zondagmiddag maar eenmaal in Schoorl aangekomen was het achteraan aansluiten en zagen we door alle bomen mensen het bos niet meer. Letterlijk. Wegwezen dus, wij komen op een ander moment wel weer terug. Als we even hadden doorgezet was het vast gaandeweg rustiger geworden. Het gebied is namelijk ontzettend groot. Maar we hadden er gewoon geen zin meer in. De tweede poging blijkt qua drukte vele malen succesvoller: vrijdagochtend 9.00 uur. Eerst even koffie drinken in het dorp en daarna gaan we de duintoppen beklimmen.

Lekker Hollands weertje

Met onze the Northface jassen zijn Jean-Paul en ik beschermd tegen de regen en wind. Maar de hoosbui die ons overvalt halverwege de route, daar kunnen onze schoenen en spijkerbroek niet tegenop. Wandelen door dit gebied is door het soms mulle zand al wat zwaarder, maar met een plakkende jeans en soppende schoenen is het nog net wat pittiger. Volgende keer dus nog beter voorbereiden! Maar lol hebben we evengoed.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Over de Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen zijn een duingebied ten westen van Schoorl in Noord-Holland. De dorpjes Groet, Catrijp en Bregtdorp liggen heel nabij.  Hier in Schoorl vind je de hoogste (55,4 meter) en breedste (5 kilometer) duinen van Nederland. Het gebied bestaat uit strand, stuivende duinen, bossen en heide. Door het 1900 hectare natuurgebied lopen meer dan 60 km aan paden waar je kunt wandelen en fietsen.

Paddestoelen wandeling
Amsterdamse Waterleidingduinen

Verschillende ingangen Schoorlse Duinen:

Er zijn verschillende manieren om het gebied te betreden:

  • Via het strand kun je in het natuurgebied komen.
  • Via het dorpje Schoorl. Je start bijvoorbeeld de wandeling bij het Klimduin en hebt dan gelijk een mooie workout te pakken. Door de grote hoogteverschillen en het losse zand in dit gebied ligt de gemiddelde loopsnelheid wat lager, rond de 3,5 kilometer per uur.
  • Je kunt de Schoorlse Duinen ook in via het bezoekerscentrum, Oorsprongweg 1 1871 HA Schoorl.

Verschillende routes

Er zijn zeker wel 8 verschillende, gemarkeerde routes te wandelen, van 4 kilometer tot 23 kilometer. Voor elk type wandelaar is er dus wel iets passends.

Zo loop je bijvoorbeeld met de rode route over de hoogste duinenrij, brengt de groene route je naar de oudste bossen en de witte tocht je naar de plekken waar het zand weer mag stuiven.Wij lopen de paarse route, van 11 kilometer. Deze route gaat langs de mooiste heidevelden van het natuurgebied, die er in augustus en september natuurlijk prachtig bijliggen. Wij zijn eigenlijk – eind september – net te laat.

Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling

Paddenstoelen spotten

In de herfst kun je in de Schoorlse Duinen heel goed paddenstoelen spotten. Deze paddenstoelen heb ik gefotografeerd in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is slechts een kleine selectie van de vele soorten die in de duingebieden kunnen groeien. In de Schoorlse Duinen groeien dankzij de kalkarme grond maar liefst 800 verschillende soorten paddenstoelen!

Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling

10x inspiratie met wanden van glasblokken

Glasblokken zijn in het interieur weer helemaal terug van weggeweest. Niet alleen de traditionele exemplaren, op glasblokgebied heeft er de laatste tijd een ware evolutie plaatsgevonden. En dus..

Dit doet de kleur geel met je

De kleur geel staat erom bekend dat hij vrolijk stemt. Het is een stimulerend kleur en als het je lievelingskleur is heb je geluk, want het schijnt dat je dan een positief mens bent. Wat doet de kleur geel met je... lees verder om erachter te komen. Geel voor...

Mosa Kho Liang tegels | hal make-over

2021, het jaar dat een giga verbouwing in ons huis markeerde. Vloerbalken, plafond, leidingen, riool... alles eruit. Daarvoor in de plaats, vloerverwarming, uitbouw, nieuwe tuin, badkamer en hal. En over die hal wil ik het vandaag met je hebben. Want die is toch zo...

DIY | Terracotta decoratie on a budget

Een tijd geleden verscheen er op One Hand in my Pocket een DIY plantenpotjes schilderen. Dat was toen al super leuk en het is nu weer helemaal in! Op TikTok en Instagram zijn er regelmatig video's te zien van potten, vazen en andere decoratie stukken die gepimpt...

Wooninspiratie: blank houten kamer en suite

Veel mensen vinden kaal geschuurde kozijnen niet af. Maar daar zijn de meningen in woonland over verdeeld! Want steeds vaker zie je "kale" deuren en een blank houten kamer-en-suite in het interieur. Vind jij deze woontrend mooi? Laat je inspireren. Dat ik in mijn huis...

Prayer plant verzorgen en stekken

De meest voorkomende plant bij mij in huis is de prayer plant. Ook wel de gebedenplant in gewoon Nederlands. de officiele naam van deze plant is de Maranta. De plant komt oorspronkelijk uit de jungle van Brazilie. Daar zie je metershoge varianten. Met deze...

Meer kleur in de badkamer | 27x inspiratie

Ben je op zoek naar inspiratie voor meer kleur in de badkamer? Dan ben je hier aan het juiste adres. Want in dit artikel heb ik de allerleukste gekleurde badkamers op een rijtje gezet. Van een geverfd plafond tot kranen in een knalkleur. En van paarse douchewanden tot...

Woontrend | kobaltblauw in je interieur

Kobaltblauw, koningsblauw, grieksblauw... Hoe je deze kleur ook noemt, het is dé trend in interieur land. Is het iets voor jou? Laat je inspireren door deze voorbeelden. Kleur in je interieur De afgelopen jaren werden veel huizen omgetoverd tot mini-Ibiza plekken. Met...

Het juiste matras kiezen? Dit is mijn gouden tip

Dat het ene matras de andere niet is, dat heb ik de afgelopen periode aan den lijve mogen ondervinden. Maar na een hoop gebroken nachten en pijnlijke rugmomenten heb ik nu eindelijk het juiste matras gevonden! Dat wil jij vast ook. Daarom deel ik graag mijn gouden tip...

30x de allerleukste buitendouche

Ben jij van plan om een buitendouche in je tuin te maken? Dan bieden deze ruim 30 voorbeelden je vast een hoop inspiratie. Stel je hebt een tuin. En stel het is een warme zomerdag. Dan is het toch fantastisch om tussendoor even onder je eigen buitendouche te stappen?!...

Overige informatie

  • De Schoorlse Duinen zijn het hele jaar toegankelijk.
  • Op een hoop plekken mag je van de paden af.
  • Honden zijn het hele jaar welkom. In het broedseizoen (1 maart tot 1 september) alleen aangelijnd, om verstoring te voorkomen. 
  • Er zijn volop verharde paden. Het gebied is dus prima toegankelijk voor fietsers, rolstoelen en kinderwagens.
  • Het gebied is open vanaf zonsopgang tot zonsondergang.
  • Eet- en drinkgelegenheden: in het dorpje, bij het bezoekerscentrum en bij bospaviljoen de Berenkuil in het natuurgebied zelf. De Berenkuil is in de winter alleen in de weekenden geopend.

Meer informatie vind je op de website van Staatsbosbeheer.