Dat het ene matras de andere niet is, dat heb ik de afgelopen periode aan den lijve mogen ondervinden. Maar na een hoop gebroken nachten en pijnlijke rugmomenten heb ik nu eindelijk het juiste matras gevonden! Dat wil jij vast ook. Daarom deel ik graag mijn gouden tip voor het kiezen van het juiste matras.

Mijn nachtrust was het afgelopen jaar niet eentje om door een ringetje te halen. Onze verbouwing is daar onder andere debet aan. Maar vooral ook mijn oude matras. Deze had ik online aangeschaft bij een grote voordeelsupermarkt en zou als beste uit een of andere test zijn gekomen. What was I thinking?!

Je belangrijkste meubel in huis? Dat is je matras

Wist je dat… een matras eigenlijk wel het belangrijkste meubel in huis is?! Met een simpel rekensommetje licht ik het graag toe.

Stel je slaapt gemiddeld 8 van de 24 uur per nacht, dan zou je theoretisch gezien ongeveer 1/3 van je leven in bed doorbrengen. Een matras heeft ongeveer een levensduur van 9 jaar. Daar worden er dus 3 van in bed besteed! Het is dan ook helemaal geen gek idee om te kiezen voor het juiste matras, afgestemd op jouw eigen maten en persoonlijke voorkeuren.

Prinses op de erwt

Mijn laatste matras had ik dus online gekocht. Zonder kennis. Zonder voorlichting. En zonder te proberen. En-dat-is-niet-zo-handig. Op zich was de hardheid voor mij prima. Maar de tijk (de hoes die om het matras zit) was heel ruim en dik gestikt. Misschien vind je mij de prinses op de erwt, maar ik voelde de hele tijd kreukels, bobbels en harde randen. Een paar maanden heb ik het volgehouden, met een hoop slapeloze nachten en rugklachten tot gevolg.

De maanden erop zat ik middenin een verbouwing en moest ik mijn huis uit. Ook niet echt bevorderlijk voor de nachtrust kan ik je verklappen. Vakantiehuisjes en gehuurde appartementen met allemaal andere bedden en matrassen. Ik nam mij voor: zodra ik weer thuis kan slapen, dan doe ik dat op een gloednieuw matras dat op mijn wensen is afgesteld.

matras uitproberen

Mijn gouden tip voor het juiste matras

  • Ga naar beddenspeciaalzaken, laat je voorlichten en probeer uit.

Ik ging naar 2 verschillende beddenzaken (Goossens wonen en Goodnight Slaapkamers in de Cruquius) en probeer daar verschillende matrassen. Beide winkels verkopen M line matrassen en al snel kom ik op dat merk uit. Hun motto: er is geen one size fits all matras. En daarom hebben zij allerlei verschillende matrassen in hun assortiment. Qua grootte, qua hardheid, qua klimaatregulering, qua toplaag. Tussen 2 matrassen vind ik het lastig kiezen.

Online matrassenwijzer biedt uitkomst

Daarom doe ik ook nog de M line online matrassenwijzer. In deze test – die je overigens supersnel en supermakkelijk doorloopt – worden allerlei vragen gesteld. Denk aan: wat is je lengte en je gewicht. Maar ook wat is je slaaphouding, heb je het ’s nachts warm/koud en hou je van een soepel of stevig matras.

Ik kom uit op de Cool Motion 6

Dit matras is wat steviger, opgebouwd uit pocketveren, met daarop verschillende lagen schuim. De toplaag is van traagschuim, dat zich vormt naar de contouren van je lichaam. En dat vind ik toch zo lekker liggen. De highlights van dit matras zijn:

  • Supergoede ondersteuning
  • Zeer goede ventilatie
  • Hele goede drukverdeling

Het ene matras is de andere niet

Dat ik de Cool Motion 6 heb gekozen is dus echt een persoonlijke keuze. Deze is gebaseerd op mijn lichaamsbouw, mijn slaappatroon en mijn voorkeuren als het op een hard/zacht matras aankomt. Dat is dus voor iedereen anders. Daarom ben ik ervan overtuigd dat je een matras beter niet ongezien online kunt kopen. Maar dat je een matras afgestemd op jouw behoeftes het beste in het echt zou moeten uitproberen.

Hopelijk heb je iets aan mijn gouden tip voor het kiezen van het juiste matras. Ik wens je… welterusten!