Op een vroege vrijdagochtend begin oktober word ik opgehaald door mijn broer Jean-Paul. Het is weer tijd voor onze wekelijkse wandeling en dit keer gaan we naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. We wandelen een route van 7 kilometer – een perfecte afstand voor de beginnende wandelaars die wij zijn – en zijn enorm onder de indruk van dit mooie gebied. Lees snel verder voor onze foto’s en wandeltips van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een uniek stuk natuur in Nederland. Het duin is maar liefst 3400 hectare groot, ongeveer 5 kilometer breed en 10 kilometer lang. Je wandelt er door een bosgedeelte met afwisselend loof- en naaldhout en duinstreken. En wil je damherten tegenkomen? Daar hoef je niet eens heel erg je best voor te doen, wij spotten er met gemak tientallen. 

Waar komt de naam eigenlijk vandaan?

Mocht je je afvragen waarom dit gebied Amsterdamse Waterleidingduinen heet, terwijl het helemaal niet in Amsterdam ligt? Dat zit als volgt:

In de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt tweederde van het drinkwater van Amsterdam voorgezuiverd. Het water komt uit de rivier de Rijn en wordt na een eerste schoonmaakbeurt het duin in gepompt. Daar wordt volop gebruik gemaakt van de unieke, zuiverende werking van het duin. Het water ligt daarvoor drie maanden ‘opgeslagen’ in het duin. Vervolgens stroom het naar de zuiveringsinstallatie op Leiduin waar het helemaal klaargemaakt wordt tot leidingwater.

Dit zuiveren gebeurt overigens al sinds 1853. Toen opende prins Willem van Oranje het vergaarbekken de Oranjekom, tegenwoordig een verzamelvijver bij het bezoekerscentrum. In de loop van de jaren zijn steeds meer kanalen en geulen gegraven. Doordat het gebied zo afgeschermd is, kan de natuur er ongestoord haar gang gaan.

bron 

Amsterdamse Waterleidingduinen

Patch tattoo | mijn persoonlijke ervaring

De wereld van tatoeages heeft zich in de loop der jaren enorm ontwikkeld en uitgebreid en nog steeds komen er nieuwe stijlen bij. Wat dacht je bijvoorbeeld van de folk art en de patch tattoo?! De laatste is gebaseerd op gestikte stoffen, zoals je die ook wel op de...

Zwaluw tattoo | inspiratie en betekenis

Je kunt aan onze artikelen wel zien dat wij bij OHIMP fan zijn van tatoeages! Een nieuwe aanwinst is de zwaluw tattoo. Wij vinden hem te gek. In een zoektocht naar verschillende stijlen stuitten we op de herkomst van de zwaluw tattoo. En dat is een leuk verhaal! Zie...

Zomer salade met een roze twist

Het is weer zomer. Finally! Na een dag in de tuin of op het strand kan uren in de keuken staat erg onaantrekkelijk klinken. En wat is lekkerder dan een makkelijke salade bij warm weer? Dit is een recept voor een zomer salade met vel roze dressing. Er zit couscous en...

Tarte tatin a la Julia Child

Een tijdje geleden schreven we over de beste culinaire films. Julie en Julia stond natuurlijk op 1. Niet alleen de film is heel leuk, maar ook de recepten van Julia Child zijn leuk. En lekker natuurlijk. Zij schreef een boek met Franse gerechten, maar speciaal voor...

20x vissen tattoo inspiratie

De zomer komt steeds dichterbij. Veel mensen zitten met hun hoofd al op het strand. Wil je een leuke zomerse tattoo? Ben je geboren in maart, of houd je om een andere reden van vissen? Dan is deze vissen tattoo inspiratie voor jou! Van oldskool tot fineline. Van groot...
Paddestoelen wandeling
Amsterdamse Waterleidingduinen

Verschillende ingangen AWD:

Er zijn maar liefst vier hoofdingangen om het gebied te betreden:

Ingang Panneland in Vogelenzang
Vogelenzangseduinweg 2

Ingang Oase in Vogelenzang
Eerste Leijweg 2

Ingang Zandvoortselaan in Zandvoort
Zandvoortselaan 130

Ingang De Zilk in De Zilk
Joppeweg 1

Verschillende routes

Via elke ingang kun je twee gemarkeerde routes wandelen. Jean-Paul en ik nemen de ingang bij de Zandvoortse laan. Hier is een pannenkoekenrestaurant waar we na de wandeling even goed gebruik van maken. Bij deze ingang kun je kiezen uit deze routes om te wandelen:

  • Wit – een korte route van 3,6 kilometer. Leuk om met kinderen te doen, je er bijvoorbeeld een bunkertocht van maken: onderweg kom je nl. verschillende bunkers uit de Tweede Wereldoorlog tegen.
  • Groen – een route van 7 kilometer door bossen en duinen. Deze wandeling staat garant voor close encounters met damherten. Wij gaan voor groen.
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling

Herten spotten

De Amsterdamse Waterleidingduinen staan vooral ook bekend om de grote kudde damherten. Er wordt geschat dat er ongeveer 2000 damherten rondlopen. Wij zien er tientallen. In september en oktober gaan de edelherten op zoek naar liefde. Wij maken deze wandeling begin oktober En waar ik vorig jaar op de Veluwe heel hard mijn best moest doen om burlende damherten te horen, hier kunnen wij op ‘elke hoek’ naar deze bijzondere lokroep van de mannetjes herten luisteren. 

In deze slider zie je enkele foto’s die ik maakte:

Overige informatie

  • Voor een wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen betaal je 1,50 euro entree (verplicht vanaf 18 jaar). Dit doe je eenvoudig via een apparaat dat bij elke ingang staat. Je kunt voor 10 euro ook een jaarabonnement aanschaffen.
  • Het gebied is exculsief toegankelijk voor wandelaars. Fietsen is niet toegestaan. Kom je toch een fietser tegen dan heeft deze hiervoor toestemming gekregen. Bijvoorbeeld door een invalidepas of voor onderzoek.
  • Heel bijzonder: je mag hier ongestoord struinen buiten de paden!
  • Honden zijn niet toegestaan.
  • Vanaf alle ingangen zijn er verharde paden. Het gebied is dus prima toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
  • Het gebied is open vanaf zonsopgang tot zonsondergang.

Meer informatie vind je op de website van AWD.