Op een vroege vrijdagochtend begin oktober word ik opgehaald door mijn broer Jean-Paul. Het is weer tijd voor onze wekelijkse wandeling en dit keer gaan we naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. We wandelen een route van 7 kilometer – een perfecte afstand voor de beginnende wandelaars die wij zijn – en zijn enorm onder de indruk van dit mooie gebied. Lees snel verder voor onze foto’s en wandeltips van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een uniek stuk natuur in Nederland. Het duin is maar liefst 3400 hectare groot, ongeveer 5 kilometer breed en 10 kilometer lang. Je wandelt er door een bosgedeelte met afwisselend loof- en naaldhout en duinstreken. En wil je damherten tegenkomen? Daar hoef je niet eens heel erg je best voor te doen, wij spotten er met gemak tientallen. 

Waar komt de naam eigenlijk vandaan?

Mocht je je afvragen waarom dit gebied Amsterdamse Waterleidingduinen heet, terwijl het helemaal niet in Amsterdam ligt? Dat zit als volgt:

In de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt tweederde van het drinkwater van Amsterdam voorgezuiverd. Het water komt uit de rivier de Rijn en wordt na een eerste schoonmaakbeurt het duin in gepompt. Daar wordt volop gebruik gemaakt van de unieke, zuiverende werking van het duin. Het water ligt daarvoor drie maanden ‘opgeslagen’ in het duin. Vervolgens stroom het naar de zuiveringsinstallatie op Leiduin waar het helemaal klaargemaakt wordt tot leidingwater.

Dit zuiveren gebeurt overigens al sinds 1853. Toen opende prins Willem van Oranje het vergaarbekken de Oranjekom, tegenwoordig een verzamelvijver bij het bezoekerscentrum. In de loop van de jaren zijn steeds meer kanalen en geulen gegraven. Doordat het gebied zo afgeschermd is, kan de natuur er ongestoord haar gang gaan.

bron 

Amsterdamse Waterleidingduinen

Chia pudding met aardbei en munt (goed voor de huid!)

Chiazaad werd door de Keuringsdienst van Waarde ook wel omschreven als vogelzaad. Daar zijn ze natuurlijk vrij in, maar een feit is wel dat chia zich perfect leent voor een voedzaam en gezond ontbijtje. Deze chia pudding met aardbei en munt bijvoorbeeld, is enorm...

30x inspiratie voor minimalistische & old school tattoos van de zon

De zon, het stralende middelpunt van ons sterrenstelsel, een hemellichaam die ons het leven op aarde mogelijk maakt. Ze geeft ons warmte, licht en energie en is daarom al zolang er leven op aarde is, een heel belangrijk symbool. En dat maakt de zon meteen een dankbaar...

Lekker en gezond met de pannenkoekmix van Panash

Pannenkoeken, ik kan ze elke dag wel eten. Het liefst maak ik de pannenkoekmix zelf. En dat is echt allesbehalve moeilijk. Maar nu heb ik nieuwe mixen ontdekt, van het merk Panash. Supergezond en verkrijgbaar in een aantal hele bijzondere en erg lekkere smaken. De...

40x inspiratie voor een old school cat tattoo

Voor wie dol is op katten en voor wie dol is op de zogenaamde old school tatoeage stijl | In dit artikel deel ik 40 mooie plaatjes van de old school cat tattoo. Maar wat betekent old school eigenlijk? Wat is een old school tattoo? Old school tatoeëren stamt uit de 17e...

Zelf limonade maken met citroengras en citroenmelisse

Heb je zin in een heerlijk zomers drankje dat naast de frisse smaak ook nog eens hartstikke gezond is? Dan heb ik een heel makkelijk recept voor je. Zelf limonade maken met citroengras en citroenmelisse is namelijk een fluitje van een cent. Flessen siroop doen het bij...
Paddestoelen wandeling
Amsterdamse Waterleidingduinen

Verschillende ingangen AWD:

Er zijn maar liefst vier hoofdingangen om het gebied te betreden:

Ingang Panneland in Vogelenzang
Vogelenzangseduinweg 2

Ingang Oase in Vogelenzang
Eerste Leijweg 2

Ingang Zandvoortselaan in Zandvoort
Zandvoortselaan 130

Ingang De Zilk in De Zilk
Joppeweg 1

Verschillende routes

Via elke ingang kun je twee gemarkeerde routes wandelen. Jean-Paul en ik nemen de ingang bij de Zandvoortse laan. Hier is een pannenkoekenrestaurant waar we na de wandeling even goed gebruik van maken. Bij deze ingang kun je kiezen uit deze routes om te wandelen:

  • Wit – een korte route van 3,6 kilometer. Leuk om met kinderen te doen, je er bijvoorbeeld een bunkertocht van maken: onderweg kom je nl. verschillende bunkers uit de Tweede Wereldoorlog tegen.
  • Groen – een route van 7 kilometer door bossen en duinen. Deze wandeling staat garant voor close encounters met damherten. Wij gaan voor groen.
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling
Paddestoelen wandeling

Herten spotten

De Amsterdamse Waterleidingduinen staan vooral ook bekend om de grote kudde damherten. Er wordt geschat dat er ongeveer 2000 damherten rondlopen. Wij zien er tientallen. In september en oktober gaan de edelherten op zoek naar liefde. Wij maken deze wandeling begin oktober En waar ik vorig jaar op de Veluwe heel hard mijn best moest doen om burlende damherten te horen, hier kunnen wij op ‘elke hoek’ naar deze bijzondere lokroep van de mannetjes herten luisteren. 

In deze slider zie je enkele foto’s die ik maakte:

Overige informatie

  • Voor een wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen betaal je 1,50 euro entree (verplicht vanaf 18 jaar). Dit doe je eenvoudig via een apparaat dat bij elke ingang staat. Je kunt voor 10 euro ook een jaarabonnement aanschaffen.
  • Het gebied is exculsief toegankelijk voor wandelaars. Fietsen is niet toegestaan. Kom je toch een fietser tegen dan heeft deze hiervoor toestemming gekregen. Bijvoorbeeld door een invalidepas of voor onderzoek.
  • Heel bijzonder: je mag hier ongestoord struinen buiten de paden!
  • Honden zijn niet toegestaan.
  • Vanaf alle ingangen zijn er verharde paden. Het gebied is dus prima toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
  • Het gebied is open vanaf zonsopgang tot zonsondergang.

Meer informatie vind je op de website van AWD.