Een tijdje geleden schreven we over de beste culinaire films. Julie en Julia stond natuurlijk op 1. Niet alleen de film is heel leuk, maar ook de recepten van Julia Child zijn leuk. En lekker natuurlijk. Zij schreef een boek met Franse gerechten, maar speciaal voor een Amerikaans publiek. Niet te ingewikkeld en zonder poespas. Haar boek, Mastering The Art of French Cooking is nog steeds verkrijgbaar. Wij maakte de klassieke tarte tatin, volgens het recept van Julia Child. En wij durven te zeggen dat dit de lekkerste is die wij ooit hebben gegeten.

ingredienten taart

Ingrediënten tarte tatin:

  • 6 appels (goudreinetten of Pink Lady)
  • sap van 1 citroen
  • rasp van 1 citroen
  • 300 gram suiker
  • 60 gram boter
  • 1 pakje roomboter bladerdeeg

Serveer met:

  • Vanille of kaneel ijs
  • Verse slagroom

Tip vooraf

Dit recept is heel makkelijk. Het enige wat lastig kan zijn is de karamel maken. Onze tip: neem je tijd. Laat het op zo laag mogelijk vuur opstaan. Al duurt het dan een half uur. Dat is beter dan aangebrande karamel. Bij ons duurde het ongeveer 20 minuten. En dat geeft je perfect de tijd om vast wat andere dingen te doen. Zoals appels schillen ;).

Hoe maak je het:

1. Schil en snijd de appels. Snijd hem eerst in vieren, haal het klokhuis eruit en snijd de parten in plakjes van ongeveer een halve cm.

2. Doe de appels in een kom samen met het het citroen sap, de schil en 100 gram suiker. Laat dit 20 minuten staan. Als er hierna veel sap onderin de kom ligt kan je dit eruit gieten.

3. Maak in de tussentijd de karamel. Laat hiervoor de boter smelten in een steelpan. Als dit vloeibaar is voeg je de overige 200 gram suiker toe. Meng door het pannetje te zwenken, dat is beter dan roeren. Zet het vuur op zijn laagst en laat ongeveer 20 minuten staan. Houd het wel goed in de gaten en zwenk het pannetje regelmatig! Dit staat niet in het recept van Julia, maar wij voegde hier en daar een scheutje water toe als het mengsel te dik werd.

appels tarte tatin
tarte tatin julia child
tarte tatin karamel
Julia Child bakt de appels in een gietijzeren pan die daarna de oven in gaat. Dit heeft niet iedereen, dus wij doen het een beetje anders.

4. Smelt wat boter in een koekenpan en bak de appels op hoog vuur. Als ze wat zachter zijn geworen en je het goed begint te ruiken zet je het vuur uit. Leg de appels op een bakplaat en zet er aan 1 kant wat onder. Hierdoor ligt de plaat schuin en kan het sap uit de appels lopen. Dit giet je zo weg.

5. Giet je karamel in een quichevorm. Leg hier 1 voor 1 de appels in. Wij maakte eerst een mooie cirkel door de appels een beetje te overlappen. Daarna maakt het niet zoveel uit, die laag zie je toch niet.

6. Drappeer het bladerdeeg over de appels en duw hem een beetje om de appels heen (voor zover dat lukt).

7. Bak de tarte tatin voor ongeveer 20 minuten, tot de bovenkant goudbruin is. Laat hem 10 minuutjes afkoelen en draai hem om op een bord.

tarte tatin julia
tarte tatin

Serveren

Snijd de taart in puntjes en serveer hem met een bolletje ijs en wat slagroom. Echt, dit is zo lekker. Eet smakelijk!

Recept: Airfryer appel cake

Top 5 food films