Culinaire films waarvan het water je in de mond loopt. We hebben er 5 op een rij gezet. En dat is best moeilijk kiezen. Blijkbaar valt dit thema in de smaak bij filmliefhebbers. Er zijn honderden culinaire films gemaakt. Dit is onze top 5 . Allemaal over eten, maar in verschillende genres. Zo is er voor ieder wat wils! 

1. Julie & Julia

De echte foodies onder ons kennen Julia Child natuurlijk. Een Amerikaanse chef die de Franse keuken als geen ander onder de knie had. De film Julie & Julia vertelt twee verhalen. In de tegenwoordige tijd het verhaal van Julie Powell. Een jonge vrouw die veel werkt in een call center. Tot ze haar leven zo saai vindt dat ze een uitdaging voor zichzelf bedenkt. Ze stopt met werken en krijgt een kookboek van Julia Child in handen. Ze wil in 1 jaar alle 524 recepten uit het boek bereiden. Hierover begint ze een blog en deelt ze haar ervaringen. 

julie en julia

Het andere verhaal is die van Julia Child zelf, in de verleden tijd. Ook zij had een flinke uitdaging voor zichzelf. Met haar man verhuisde ze naar Frankrijk. Hij werkte als diplomaat en om maar ergens mee bezig te zijn begint Julia met koken. Het wordt haar doel om te leren koken als een Franse sterren chef. De film volgt haar pogingen en laat zien hoe ze begint met het schrijven van een kookboek: Mastering the art of French Cooking. Hetzelfde kookboek wat Julie jaren later aanzet om het roer om te gooien. Dit boek is trouwens nog steeds te koop en razend populair! 

Deze film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Julia Child en valt onder het genre drama. Maar, je kan ook zeker lachen bij deze film. Hij heeft een 7 op IMDB, maar wij geven hem een dikke 10. Hij kan niet ontbreken in het rijtje van culinaire films. Je kunt hem kijken op Netflix, HBO Max, Apple TV en Amazon Prime.

2. Chocolat

Nog zo’n zwijmel film voor de food liefhebber. En in dit geval speciaal voor de chocolade liefhebber. Deze klassieker kwam uit in het jaar 2000. Juliette Binoche speelt de hoofdrol samen met de toen nog jonge Jonny Depp. Films met Jonny Depp komen bij ons al snel in een top 5 ;). 

culinaire films

Chocolat speelt zich af in 1959 in een Frans dorpje. Hier zijn ze nog zo gelovig dat ze aan vastentijd doen. Vlak voordat deze ingaat komt Vianne met haar dochter in het dorpje wonen. Haar droom is om een chocolaterie te openen. Ze huurt een oude patisserie en alle dorpsbewoners zijn benieuwd wat daar komt. Maar, een chocolade winkel openen vlak voor vastentijd is natuurlijk een beetje gek. Hoe dit verder gaat moet je in de film zien.

Een andere kant van het verhaal is het liefdesverhaal tussen Vianne en Roux, een vreemdeling die opduikt in het dorp. Maar ook dit moet je gewoon gaan kijken en lekker wegzwijmelen. Chocolat heeft een 7,3 op IMDB. Ook niet verkeerd toch? Je kijkt deze culinaire film op Pathé Thuis.

3. Chef

Deze film is ook zo heerlijk. Niet te missen in dit rijtje over culinaire films. Chef is een heerlijke film over een passie voor lekker eten en comfort food. Je kijkt hem dan ook het beste met jouw favoriete snack bij de hand. De film gaat over topchef Carl Casper. Hij werkt bij een sterrenrestaurant waar hij zijn creativiteit niet kwijt kan. Dit leidt tot conflicten met de eigenaren en Carl besluit spontaan op te stappen…

culinaire films

Hij vertrekt naar Miami en besluit zijn droom achterna te gaan. Hij open een foodtruck. Dit doet hij samen met zijn ex-vrouw, zijn beste vriend en zijn zoon. Gedurende de film loop het water in je mond en rollen de tranen over je wangen. Van het lachen dan. Maar, het is ook een film over je dromen najagen samen met de mensen om je heen.

Deze culinaire film heeft een 7,3 op IMDB en je kijkt ‘m op Apple TV en Amazon Prime

 

4. The Menu

Een vrij recente film die zich afspeelt in een sterrenrestaurant. Maar, voordat je deze gaat kijken is het goed om te weten dat het nogal een ander genre is dan voorgaande films. Hij hangt een beetje tussen thriller en horror in. Hij is niet heel eng, maar heeft een vrij duister tintje.

The Menu speelt zich af op een afgelegen eilandje waar een exclusief restaurant ligt. De hele ervaring kost duizenden euro’s en is dus niet voor iedereen weggelegd. De avond waarop de film zich afspeelt heeft de chef zelf een groep mensen uitgenodigd. Een extreme foodie, een restaurant criticus, een groepje ict mannen en een rijk echtpaar.

culinaire films

Het lijkt alsof de chef speciaal voor hun een menu heeft samengesteld. En dat heeft hij ook. Maar, bij elke gang neemt de film een schokkende wending. Daar willen we nog niet te veel over vertellen, maar reken maar dat je aan het einde van deze film met je mond vol tanden staat.

Hij heeft een 7,2 op IMDB en is de kijken op Apple TV, Amazon Prime en Disney +.

5. Ratatouille

Weer een film van een heel ander genre. Maar hij kan toch echt niet missen uit dit rijtje. De Disney film waar menig volwassenen ook nog van genieten. En dat kan ook heel goed. Veel hoeven we denk ik niet te vertellen over deze film, want wie kent hem niet. Mocht je hem toch nog nooit gezien hebben dan zit er maar 1 ding op. Kijken!

Je vindt Ratatouille uiteraard op Disney+, maar ook op Apple TV en Amazon Prime. Op IMDB heeft deze film het hoogste cijfer van het hele rijtje. Een 8,1 maar liefst.

Favoriet

Ken jij al wat culinaire films uit dit rijtje? Laat in de reacties weten wat jou favoriet is. Wij zijn benieuwd. Meer film inspiratie vind je in dit artikel. Zo kan jouw movienight niet meer stuk.