Lang geleden, nog voordat ik ging puberen en tot diep in de middag in bed lag, stond ik in het weekend vroeg op. Terwijl mijn ouders nog lagen te slapen, ging ik los in de keuken. Meestal een ouderwetse cake, soms een chocoladetaart en heel vaak een appelcake. Van de week bladerde ik door mijn foto’s en kwam ik het handgeschreven recept van mijn moeder van die appelcake tegen. Met gebruikssporen en al. Jeugdsentiment! Om de cake naar deze tijd te slepen, maakte ik hem in de pas aangeschafte Airfryer. Net zo lekker als toen, maar wel wat sneller klaar: Airfryer appelcake.

Bakvormen in de Airfryer

Ik heb een Airfryer XXL. Lekker formaatje voor het hele gezin. Handig dacht ik. Inmiddels is zoonlief verhuisd naar Amsterdam en staat dochterlief te trappelen om te volgen. Dan maar een 2-persoons gebakje. De airfryer XXL kan een bakvorm van 20 cm doorsnee aan. Ik heb een nog iets kleiner maatje liggen van Bitossi. Past ruim. Ik halveer het oorspronkelijke recept en ga weer even terug in de tijd. Dat beslag smaakt nog net zo lekker al ik me kan herinneren!

recept airfryer appelcake
appel in kaneel en suiker

Ingredienten Airfryer appelcake

  • 2 goudreinetten (of ander appels)
  • 2 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 100 gr suiker
  • 100 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 50 gr boter
  • snufje zout
  • 1/2 zakje vanillesuiker

Bereiden Airfryer Appelcake

Schil de appels en snijd ze in stukjes. Doe deze in een kom en meng ze met de 2 el suiker en de kaneel. Laat even intrekken en roer af en toe om. Klop de boter tot room. Klop nu in een andere kom de eieren, suiker, vanillesuiker en het snufje zout, totdat het goed schuimt. Voeg deze massa bij de boter en roer hier ook het zelfrijzend bakmeel doorheen. Als laatste voeg je de stukjes appel toe. Beboter de cakevorm en bestuif met bloem. Verdeel het beslag over de bakvorm. Zet 50-60 minuten in de airfryer op 170 graden. Kijk tussendoor een keer, als de bovenkant te snel bruint, zet de temperatuur dan wat lager.

Deze airfryer appelcake is lekker in het weekend, maar kan ook prima doordeweeks 😉 Nog lekkerder met een flinke dot slagroom….