De wereld van tatoeages heeft zich in de loop der jaren enorm ontwikkeld en uitgebreid en nog steeds komen er nieuwe stijlen bij. Wat dacht je bijvoorbeeld van de folk art en de patch tattoo?! De laatste is gebaseerd op gestikte stoffen, zoals je die ook wel op de gaten van spijkerbroeken ziet. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van patch tatoeages en delen we onze eigen (!) ervaringen met het zetten hiervan.
De patch tattoo stijl, ook wel “patchwork tattoo” genoemd, is gebaseerd op het idee van het herstellen of personaliseren van kledingstukken met behulp van stukken stof die op elkaar zijn genaaid. Patches dus. Tatoeëerders hebben dit concept overgenomen en eenmaal geplaatst op de huid, krijg je een supermooi 3D effect.
Kenmerken van patch tatoeages
Bij de patch tattoos lijkt het net alsof ze uit verschillende stukken en draadjes zijn samengesteld, zoals de echte stoffen patches. Dit kunnen allerlei vormen, kleuren en texturen zijn die naadloos in elkaar overgaan.
Om het effect van genaaide stukken stof te versterken, worden patch tatoeages vaak afgewerkt met stiksels en randen. Dit voegt een gevoel van diepte en realisme toe aan het ontwerp.
Al deze ontwerpen zijn van Huge van Muslabash tattoos uit Instanbul.
Patch tatoeages kunnen in zwart-wit worden uitgevoerd, maar ze komen beter tot hun recht met levendige kleuren. Deze kleuren worden door de artist strategisch gebruikt om het patchwork-effect te benadrukken. Aan de rand van het ontwerp wordt met schaduw gewerkt, om extra diepte te creëren.
Cartoon of oldskool ontwerp
Patch tatoeages worden vaak gemaakt met cartoon-achtige afbeeldingen in het achterhoofd. Maar ook de oldskool stijl leent zich goed voor een patch tattoo. Het is belangrijk dat de ontwerpen wat groter zijn om met de verschillende kleurvlakken goed diepte te kunnen realiseren.
Persoonlijke ervaring
Tijdens de Tattoo Conferentie in Amsterdam heb ik door Muslubash tattoos uit Istanbul een patch tattoo laten zetten. We startten om 11.30 uur en waren klaar om 20.30 uur. Maar liefst 9 uur (!!) duurde het zetten van mijn tatoeage. Maar het resultaat mag er wezen. Ik heb gekozen voor een meer oldskool ontwerp, zodat het past bij mijn andere tatoeages. De bloemen zijn bewust in het zwart geplaatst, om het contrast met de kolibri te vergroten.
Herstel na het zetten
Qua herstel moet je rekenen op meer tijd dan bij een gewone tattoo. Dat is natuurlijk ook wel logisch na 9.00 uur op een relatief klein stuk tekenen en kleuren. De eerste dagen heb ik niet lang en heet gedoucht, veel met mijn been omhoog gezeten en de huid niet in aanraking gebracht met stof. ‘S morgens en ’s avonds heb ik “de wond” met Bepanthen ingesmeerd. Na 3 weken was de zwelling, het beurse gevoel en de vervelling bij mij pas verdwenen.
Wil jij ook een patch tattoo?
Ga dan allereerst op zoek naar een artist met veel ervaring op dit vlak (letterlijk). Want deze vorm van lichaamskunst is echt een specialisme en vraagt om heel veel kennis en ervaring van kleur en diepte.
Wow dat is echt een prachtige stijl!